Leibomen in pot kunnen het gehele jaar door geplant worden m.u.v. vorstperiodes. Bomen met kluit in het najaar en voorjaar, net als leibomen met alleen wortels. Deze leibomen worden in de rustperiode geplant en hebben op dit moment geen bladeren.

Plantgat leibomen

Bij leibomen planten in pot, kluit of wortelgoed moet het plantgat ongeveer 1,5 keer zo groot zijn. Bijvoorbeeld de kluit heeft een doorsnede van 50 cm, dan wordt het plantgat 75 cm.

Zorg bij het maken van het gat dat de zijkanten van het gat loodrecht naar beneden lopen. Op deze manier kan er geen holte ontstaan. De diepte van het gat moet gelijk zijn aan de hoogte van de potmaat, kluit of wortels, zodat leibomen niet te diep geplant worden.

Harde grondlagen moeten doorbroken worden. Dit kan door een grondboor te gebruiken en op verschillende plaatsen te boren, zodat de harde laag kapot breekt.

Bodemverbeteraar

Verbeter de bodem met speciale grond of turf. Hierdoor kunnen de wortels van leibomen makkelijker groeien en de speciale bodembacteriën zorgen voor optimale wortelgroei. Vermeng deze speciale bodemverbeteraars met de grond die uit het plantgat komt.

Boompalen

Nieuw aangeplante leibomen hebben ondersteuning nodig van een boompaal (van 2,5 meter). Zorg er voor dat deze boompaal geplant wordt aan de zuidwestkant van de boom. Hierdoor waait de boom van de paal weg en wordt de boomstam niet beschadigd. Deze paal moet minimaal 70-80 cm in de grond worden gezet. Dit is gemakkelijk te realiseren door het gebruik van een grondboor.

Een boompaal is belangrijk omdat de leiboom op deze manier niet kan omwaaien. Zo beschadigen de wortels ook niet. De wortels zijn nodig om de boom goed in de grond te laten vastgroeien. Laat hem dan ook zeker 2 jaar staan. De boompaal kunt u het beste met een rubberen band aan de boom verbinden.

Planten leiboom

Let er bij het planten van de leiboom op dat de boom geplant wordt op dezelfde hoogste zoals bij de kwekerij. Dit ziet u aan het kleurverschil op de stam. Bij bomen met kluit moet de grond de wortels goed bedekken en de uiteindes van de wortels loodrecht liggen. Verwijder draden van draadkluiten niet, omdat de kluit anders uit elkaar kan vallen. Vul het gat met de gemengde grond (bestaande grond met bodemverbeteraar) en stam deze een beetje aan.

Water geven

Maak na het planten van de leiboom een gietrand zodat het water blijft staan. Dit doet u door deze gietrand voor een deel in de grond te graven. Hierdoor blijft de gietrand stabiel staan. Het water blijft zo rond de stamvoet staan en kan rustig in de grond trekken.

Tip: Geef bomen in het eerste jaar nog wat extra water met name als de bomen nog vol bladeren staan. In de winter is regenwater voldoende.

Leibomen planten

Wat zijn leibomen?

Leibomen zijn ideaal voor een zeer smalle afscheiding en het voordeel is dan ook dat deze bomen maar weinig ruimte nodig hebben. Leibomen zorgen voor een stuk privacy door inkijk tegen te gaan. Het is als het ware een hoge haag. Ze worden gekweekt in een leivorm. Dit betekent dat de takken van deze bomen, net als bij dakbomen in een bepaalde richting worden geleid. Zo groeien ze ook mooi in een strakke lijn. Budgetplant is specialist in Leibomen. Bekijk hier ons assortiment aan Leibomen

Wie zijn wij?

Budgetplant onderscheidt zich door een groot assortiment en jarenlange expertise in de tuinbranche. Ieder jaar weer kopen meer dan 150.000 betalende klanten bij ons topkwaliteit planten en plantenbakken. 

Budgetplant is gevestigd in Venlo, pal tegen de Duitse grens. Hier vind je op een oppervlakte van meer dan 30.000 m2, grotendeels overdekt een enorme keuze uit tuinplanten.

Leibomen koop je snel en eenvoudig in onze webshop. Lees hier meer over Budgetplant.

Leibomen planten kopen bij Budgetplant