Een leilinde, ofwel Tilia europaea, is een gewone linde die vanaf de beginjaren zodanig is gekweekt, dat de specifieke leivorm is ontstaan. Onder de leibomen is de leilinde een erg populaire soort. Al van oudsher worden leilindes veel gebruikt, met name bij boerderijen.

Waarom kiezen voor een leilinde?

Leilindes kunnen op veel plekken worden toegepast. Waarom kiezen voor een leilinde? De specifieke leivorm maakt dat een leilinde bij uitstek geschikt is om voor een muur of schutting te plaatsen. Door zijn platte vorm neemt een leilinde maar weinig plaats in beslag. Daardoor past in elke (voor)tuin wel een leilinde!

Leilindes kunnen verschillende functies hebben. Zo kunnen ze als zonwering dienen wanneer ze voor ramen worden geplaatst. De bladeren van deze leiboom houden in de zomer het zonlicht tegen. Tegelijkertijd profiteer je wel van de voor- en najaarszon doordat de boom dan kaal is. Behalve als zonnescherm kan de leilinde ook als windscherm functioneren. Verder is een leilinde op de erfgrens handig om privacy te creëren en (ongewenste) inkijk tegen te gaan. Dit kan zowel in de voor- als in de achtertuin zijn.

Soorten leilindes bij Budgetplant

Er zijn meerdere soorten lindes die als leiboom geschikt zijn. Soorten leilindes zijn bijvoorbeeld de Linde Pallida (Tilia europaea ‘Pallida’) en de Linde American Sentry (Tilia europaea ‘American Sentry’).

De leilinde Tilia europaea ‘Pallida’ wordt ook wel Koningslinde genoemd. Deze linde heeft lichtgroene, hartvormige bladeren met een geelgroene onderkant en een scheve bladvoet. De herfstverkleuring is geel. Op de stam ontstaan op latere leeftijd diepe groeven.

De leilinde Tilia europaea ‘American Sentry’ heeft iets grotere, lichtgroene bladeren met een grijzige onderkant. In de herfst verkleuren de bladeren naar lichtgeel. Ook deze soort krijgt op latere leeftijd groeven in de bast.

Beide soorten zijn bladverliezend en volledig winterhard en groeien op elke grondsoort.

Andere soorten leibomen bij Budgetplant

Behalve de 2 soorten leilindes hebben we uiteraard nog meer soorten leibomen in ons assortiment. Andere soorten leibomen bij Budgetplant zijn de amberboom Worplesdon, de haagbeuk Lucas, de moeraseik, het Perzisch ijzerhout Bella, de plataan Hispanica en de sierappel Evereste. Behalve deze bladverliezende soorten hebben we ook groenblijvende leibomen. Dit zijn o.a. de glansmispel Red Robin, de laurierkers Novita en de olijfwilg Gilt Edge.

Op onze website kun je alle soorten leibomen op je gemak bekijken. Of kom eens langs in ons plantencentrum in Venlo om de bomen “live” te bekijken. Hou er wel rekening mee dat het kan voorkomen dat een bepaalde soort niet op voorraad is in de winkel. Check dit eventueel eerst door even te bellen of mailen met onze klantenservice. Ook wanneer je nog vragen hebt, kun je altijd contact met ons opnemen.

Leilindes snoeien

Om de leivorm van de linde in stand te houden, is het belangrijk de leilinde elk jaar te snoeien. In principe is 1 keer per jaar voldoende. Leilindes snoeien is helemaal niet ingewikkeld. Je snoeit gewoon alle zijtakken weg tot op de horizontale hoofdtakken (de takken die het hoofdgestel vormen). Dit kun je het beste in de winter doen wanneer het niet vriest. Als de leilinde snel groeit, kun je hem in de zomer eventueel nog een keer in model brengen door hem als een haag te scheren. Je knipt daarbij dus met een heggenschaar langs het scherm af.