De Elaeagnus ebbingei ‘Viveleg’ of Olijwilg ‘Viveleg’ is een bladhoudende middelgrote heester. Deze heester heeft een recht opgaande...
Oktober, September
Créme
Ja
Halfschaduw
Lemig, Voedzaam, Droog, Voedselrijk
Solitair
Op voorraad: 0 artikelenGeschatte levertijd: 2-5 werkdagen
stuks
Prijs per stuk
124,99
(incl. BTW en excl. verzendkosten)Prijs totaal
124,99
(incl. BTW en excl. verzendkosten)
124,99
Beschrijving
Wat zijn de kenmerken van de Olijfwilg ‘Viveleg’?
De Elaeagnus ebbingei ‘Viveleg’ of Olijwilg ‘Viveleg’ is een bladhoudende middelgrote heester. Deze heester heeft een recht opgaande vorm met stekelige donkerbruine takken. Het is een zeer sierlijke struik vanwege zijn bont gekleurde lancetvormige bladeren. Het blad is glimmend donkergroen van kleur met een gele geribbelde rand. De onderkant van het blad heeft een grijze gloed. De Elaeagnus heester behoudt zijn blad in de winter waardoor je ook in deze tijd kunt genieten van de kleur. De Elaeagnus ‘Viveleg’ is een najaarsbloeier. Hij bloeit van september tot november met crèmekleurige geurende bloemen die vele bijen aantrekken. Wanneer er amper of niet gesnoeid wordt zullen er oranjerode besjes volgen na de bloeiperiode. De Olijfwilg ‘Viveleg’ heeft veel weg van de Elaeagus ebbingei ‘Gilt Edge’, de ‘Viveleg’ is ietwat helderder van kleur waar de ‘Gilt Edge’ wat lichter kleurt. Beide Elaeagnus zijn mooi te combineren met andere groene groenblijvende struiken.
Op welke plaats in de tuin kan ik de Olijfwilg ‘Viveleg’ het best planten?
Deze heester houdt van zonlicht, plaats hem dan ook op een plek in de zon of halfschaduw. Hoe meer zon de Elaeagnus krijgt hoe meer bloem en bessen er volgen. Zorg voor een humusrijke en waterdoorlatende standpkaats.
Wanneer kan ik de Olijfwilg snoeien?
Snoei de Olijfwilg heester in de periode van mei tot september. Met name bij het gebruik van de Elaeagnus ebbingei als haagplant is twee maal snoei in het jaar nodig, snoei in dat geval eenmaal in april en een tweede keer in september. Bemest de plant na het snoeien met organische mest. Het is belangrijk om bladhoudende planten regelmatig te blijven bemesten zodat ze geen voedingsstoffen tekort komen.
Voorkomende plagen en ziekten bij de Viveleg olijfboom
De Elaeagnus ebbingei ‘Viveleg’ is over het algemeen resistent tegen ziekten en plagen. Af en toe kunnen bladluizen of wolluizen optreden, vooral tijdens warm en vochtig... weer. Deze problemen zijn echter meestal makkelijk op te lossen.
Preventieve bescherming
Houd de olijfboom gezond door te zorgen voor voldoende licht, lucht en ruimte tussen de takken. Verwijder dichte groei om schimmelvorming te voorkomen. Een laagje mulch rond de wortelzone kan helpen om de grond vochtig te houden tijdens warme, droge periodes.
Biologische en chemische Bestrijding
Bij bladluizen kan een natuurlijke insectenspray of een milde zeepoplossing worden gebruikt. Voor wolluizen zijn speciale sprays verkrijgbaar, of je kunt ze handmatig verwijderen indien de aantasting gering is. Regelmatige inspectie helpt om eventuele problemen tijdig te ontdekken.
Bemesten van de Elaeagnus ebbingei ‘Viveleg’ olijfboom
Bemesten van de olijfboom Viveleg
De olijfwilg heeft geen hoge bemestingsbehoefte, maar een lichte bemesting in de lente en zomer kan helpen om zijn groei te ondersteunen en de bladeren intens van kleur te... houden.
Welke meststof moet ik gebruiken en hoevaak?
Gebruik een gebalanceerde, universele meststof of een organische meststof voor heesters. Bemest de plant één keer in het vroege voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer. Zo behoudt de olijfwilg zijn vitaliteit.
Overige bemestingstips
Strooi de meststof rond de basis van de plant en werk deze lichtjes in de bovenste bodemlaag. Geef na het bemesten altijd water om te zorgen dat de voedingsstoffen goed worden opgenomen. Vermijd overbemesting; olijfwilgen kunnen ook goed gedijen op minder rijke grond.
De Elaeagnus ebbingei ‘Viveleg’ groeit goed op een zonnige of halfschaduwrijke plek. Hij kan goed omgaan met verschillende bodemsoorten, zolang de grond goed doorlatend is. Deze cultivar is bestand... tegen zoute lucht, waardoor hij ideaal is voor kustgebieden en windrijke locaties.
Plantdiepte en -techniek
Graaf een plantgat dat ongeveer anderhalf keer zo breed en diep is als de wortelkluit van de plant. Zet de kluit zo dat de bovenkant gelijk is aan de omringende bodem en vul het gat met de uitgegraven aarde. Druk de grond goed aan rondom de wortels om stabiliteit te bieden.
Water geven na het inplanten
Geef de olijfwilg na het planten ruim water om de wortels te helpen vestigen. Houd de grond in de eerste paar weken licht vochtig. Daarna heeft deze droogtebestendige plant weinig water nodig en gedijt hij goed in droge omstandigheden.
Snoeien van de Elaeagnus ebbingei ‘Viveleg’ olijfboom
Wanneer moet ik de olijfboom snoeien
Het beste moment om de Elaeagnus ebbingei ‘Viveleg’ te snoeien is in het vroege voorjaar of late zomer, direct na de bloei. Regelmatig snoeien houdt de plant compact en stimuleert de... groei van nieuwe bladeren.
Hoe snoei ik een olijfboom?
Gebruik een scherpe snoeischaar en verwijder dode, beschadigde of overvolle takken om de luchtcirculatie in de plant te verbeteren. Voor een mooie vorm van de olijfboom kun je de plant naar wens snoeien. Elaeagnus ebbingei verdraagt stevige snoei goed, waardoor hij geschikt is voor strakke vormen.
Onderhoudssnoei
Bij jonge olijfbomen kun je lichte snoei toepassen om een sterke basis te vormen. Volwassen planten hebben meestal één tot twee keer per jaar snoei nodig om de gewenste vorm te behouden en de olijfboom vitaal te houden.