Beuken

Wil je een prachtige beukenhaag kopen voor in de tuin? 

Een beukenhaag is een verzamelnaam voor meerdere soorten beuken: de groene beuk, de rode beuk en de haagbeuk. Tussen deze soorten zitten belangrijke verschillen welke belangrijk zijn om te weten voordat je een beukenhaag gaat kopen. Wij vertellen je graag welk soort voor jouw situatie het meest geschikt is. 

De belangrijkste verschillen in de beukenhagen; kort uitgelegd 

De meest makkelijk te onderscheiden soort is de rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’): deze heeft rood blad wat in het najaar verkleurt van oranje naar bruin. De bruine blaadjes blijven in de winter aan de struik hangen, waardoor we deze soort benoemen als bladhoudend.  
Doordat de blaadjes aan de struik blijven hangen, geeft deze haag ook in de winter privacy. 
De groene beuk (Fagus sylvatica) is de groene versie van de rode beuk: deze soort heeft groen blad wat in het najaar verkleurt naar bruin. Ook dit blad blijft hangen aan de struik en noemen wij dus bladhoudend.  
En dan de haagbeuk (Carpinus betulus): het grootste verschil ten opzichte van de andere twee soorten is dat de haagbeuk bladverliezend is. Er kan wel wat blad blijven hangen in de winter, maar het grootste gedeelte valt er vanaf. Een haagbeuk geeft dus weinig tot geen privacy in de winter. 
Als je op kleigrond tuiniert dan adviseren wij de haagbeuk te nemen; deze gedijt wel op kleigrond, de andere twee soorten niet. 

Beukenhaag in pot, kluit en als wortelgoed 

Als je een beukenhaag koopt die wordt geleverd in pot, dan kun je deze gedurende het hele jaar planten. Mits er geen vorst is. Het voordeel van een beukenhaag in pot is dat deze ook in het hele jaar verkrijgbaar is. Een beukenhaag in pot wordt als jonge plant al direct in een pot gekweekt. 
Een beukenhaag die met de kluit in een jute net wordt geleverd is een al wat oudere plant die tussentijds ook al is gesnoeid. Hierdoor zijn dit mooi vertakte planten. Tijdens de kweek wordt de plant rondgestoken waardoor hij uiteindelijk gerooid kan worden en alleen met een kluit geleverd kan worden. Beukenhagen als kluit zijn alleen in het voor- en najaar leverbaar. 
Een beukenhaag welke je koopt als wortelgoed is ook opgekweekt in de volle grond. Het voordeel van wortelgoed is dat deze planten goedkoper zijn dan de andere kweekwijzen. Wortelgoed is alleen verkrijgbaar in de periode waarin planten niet groeien: van half oktober tot half april. 

Een beukenhaag planten 

Omdat de beukenhaag op verschillende kweekwijzen geleverd wordt, zitten er wat verschillen in de aanplant van een beukenhaag. 
Het makkelijkste is de beukenhaag in pot: hiervoor maak je een gat welke 1,5 maal groter is dan de pot. De grond die uit het gat komt meng je met aanplantgrond voor hagen. Je plaatst de plant op dezelfde diepte zoals hij in de pot stond. 
Ongeveer hetzelfde geldt voor een beukenhaag die je koopt met kluit. Let hierbij op dat je de eventueel uitstekende wortels niet beschadigt en voldoende ruimte geeft. Maak het plantgat dus groot genoeg! 
Planten die geleverd worden als wortelgoed hebben een ander behandeling nodig. Allereerst mogen ze niet uitdrogen, dus je plant ze zo snel mogelijk na aanschaf. Als dit niet lukt zul je de planten in de schaduw moeten leggen, ze goed nat houden en afdekken.  
Voor het planten van wortelgoed zet je de planten eerst een uur in een bak water. Het wortelgoed moet niet tussendoor uitdrogen, dus je zet de beukenhaag direct vanuit de bak met water in de grond. Maak ook het plantgat ruim genoeg zodat je de wortels niet hoeft te buigen. 
Voor alle kweekwijzen geldt dat je na het planten de aarde om de planten goed aanstampt en goed water geeft. 
Wil je snel een dichte haag? Dan kun je de beukenhaag in een dubbele rij planten. Je hebt hiervoor 1,5 maal het aantal planten nodig als bij een enkele rij. 
De beste plantperiode voor een beukenhaag is gelijk aan de periode dat je ze kunt kopen: planten in pot kun je het hele jaar door planten (met uitzondering van vorstperiodes). Planten met kluit in het voor- en najaar en het wortelgoed alleen in het najaar. 

Het snoeien van een beukenhaag 

Het onderhoud, het snoeien, van een beukenhaag is redelijk eenvoudig en voor iedereen goed te doen. De groene en rode beuk (bladhoudend) hoeven maar één keer in het jaar gesnoeid te worden, eind juni. De haagbeuk (bladverliezend) groeit iets sneller. Eén keer per jaar snoeien is voldoende maar als je vindt dat de struik teveel is uitgelopen na de eerste snoei, kun je in het najaar of de winter nog een keer snoeien. Dit heeft als voordeel dat je een mooiere dichtheid in je haag krijgt. 
Het snoeien gaat het makkelijkste met een (elektrische) heggenschaar. Je beweegt de heggenschaar van onder naar boven over de heg. Zo vallen de afgeknipte takken allemaal op de grond en niet op de onderliggende, nog uitstekende takken. Houd de onderkant van de haag iets breder dan de bovenkant; hierdoor vangt de onderkant ook voldoende zonlicht en blijft ook dit stuk mooier groen. 
Als laatste snoei je de bovenkant van de haag. En nog een tip: snoei niet als het heel warm is buiten! Dan verbrandt het blad sneller en kun je bruin blad in je haag krijgen. 

Een beukenhaag bemesten 

Er is speciale beuken & hagen voeding verkrijgbaar, waarbij de samenstelling afgestemd is op de wensen van de beukenhaag. Deze voeding werkt 120 dagen lang, dus idealiter geef je twee keer per jaar mest: in het voorjaar en in de zomer.  
Als je je haag bemest zorgt dit voor een sterk wortelgestel, wat er weer voor zorgt dat de weerstand van de plant verhoogt. Op de langere termijn zijn de planten daardoor minder vatbaar voor ziekten.  
Het bemesten van planten is daarom niet alleen goed voor de planten zelf; ook voor jouw portemonnee! 

Een beukenhaag kopen bij Budgetplant 

In ons assortiment vind je verschillende soorten beukenhagen, variërend in grootte van 30-225 cm. Ook heb je de keuze uit beukenhaag geleverd in pot, kluit of als wortelgoed.  
De makkelijkste manier om snel aan jouw beukenhaag te komen, is door deze online te bestellen. Je kunt hierbij ook gebruik maken van onze rekentool, om zo eenvoudig het aantal planten te berekenen wat je nodig hebt voor jouw haag. 

Twijfel je welke beukenhaag je het beste kunt kiezen? Of heb je vragen over de aanplant? 
Bel, mail of chat met ons. Wij staan voor je klaar met professioneel advies! 

  1. Groene beuk
    Groene beuk

    Fagus sylvatica

  2. Haagbeuk
    Haagbeuk

    Carpinus betulus

  3. Haagbeuk
    Haagbeuk

    Carpinus betulus

  4. Rode Beuk
    Rode Beuk

    Fagus sylvatica 'Atropurpurea'