Beukenhaag verzorgen

De populariteit van de beukenhaag (Fagus sylvatica) komt voornamelijk door het mooie blad waarover de plant beschikt en de gunstige prijs. De groene en rode beuk zijn beuken die het hele jaar hun blad behouden. Dit in tegenstelling tot de haagbeuk, die bladverliezend is. Echter heeft de beukenhaag met blote wortel wat extra aandacht van je nodig. Planten met blote wortel hebben het grote voordeel dat ze minder kosten. Ze vergen wel wat extra verzorging om uitval te voorkomen. 

Perfecte planttijd

Je kunt beuken het hele jaar door planten in pot. Deze zijn wel duurder dan beuken met wortelgoed of kluit. Echter is de beste periode om een beukenhaag te planten is november t/m april. In deze periode kunnen wortelgoed (planten met blote wortel, zie foto) en kluiten ook geleverd worden. Dit is goedkoper. Er wordt gedacht dat het in herfst en winter te koud en nat is om hagen te planen. Echter is dit juist een perfecte periode om te planten. De hagen zitten dan in een soort rustfase waardoor ze risicoloos verplant kunnen worden. Beuken zijn immers winterhard. Wanneer de haagbeuk wordt gepland in de winter is hij klaar om mooie knoppen en bladeren aan te maken in de lente. Tevens is de bodemtemperatuur nu rond deze tijd hoger en de bochtigheid van de bodem is ook beter dan in het voorjaar. 

Wanneer je nu plant maken de planten met kluiten en wortelgoed nog nieuwe haartwortels en hebben ze voorsprong qua groei met de planten die pas in maart geplant worden.

Herfst/winterbeeld

Kwaliteit beuken

Onze planten komen altijd vers van de kweker, vervolgens worden de planten al vanaf €5,95 bij jou thuisgeleverd. Wij verkopen alleen topkwaliteit beukenhaag. Sommige spreken van 'hovenierskwaliteit' waar wij o.a. ook aan leveren. De beuken staan in de grond tot we gaan uitleveren (uitgezonderd in pot gekweekte beukenhaag), zodat de wortels niet kunnen uitdrogen en je verzekerd bent van goede kwaliteit planten.

3-jarige beuken

Wij verkopen alleen 3-jarige beuken in tegenstelling tot veel andere webshops welke 1 en 2-jarige planten aanbieden. 2-jarige beuken zijn snel gegroeide beuken die erg dun zijn. Onze 3-jarigen hebben de energie niet alleen in de hoogte gestoken maar ook in de dikte. Deze zijn dus steviger. Bovendien worden de beuken die wij verkopen op ruime afstand van elkaar gekweekt bij onze kwekers, hierdoor zijn ze ook onderaan goed vertakt. 3-jarige beukhagen zijn vaker verplant waardoor ze een mooi wortelgestel hebben gekregen met veel haarwortels die de voeding en water uit de bodem opnemen. Niet verplante beukenplanten zijn slechter van kwaliteit. 

De haag is diepgroen in het voorjaar t/m het einde van de zomer. In de winter behoudt de beukenhaag zijn blad, deze verkleuren naar bruin.

Bladluis

Helaas komt het wel eens voor dat er luis op de beukenplanten zit. Onze kweker doet er alles aan om dat te voorkomen, maar vooral bij vochtig weer vormen luizen soms een probleem. Ons advies is om, wanneer de bladeren afvallen, het afgevallen blad zoveel mogelijk af te voeren. De beukenplanten zullen er verder niet zoveel onder lijden en zullen in het voorjaar weer gewoon uitlopen. Je kunt de beukenhaag eventueel behandelen met Promanal-R van Ecostyle.

 

Zorg voor een kickstart van de haag

Beuken hebben wat extra aandacht van je nodig bij het inplanten en verzorgen. Wanneer je beukenhaag met blote wortels besteld is het van belang dat de wortels niet nat gemaakt worden. Een beuk leeft in symbiose en heeft voor een goede (her)groei absoluut een schimmel (mycorrhiza) nodig. Deze schimmel heeft de beuk van nature zelf op zijn wortels zitten. Om deze reden mogen de wortels van een beuk dus nooit afgespoeld worden met water. Hagen-AZ is een 100% organische meststof voor zowel bestaande als nieuw aan te planten hagen. Bijzonder aan de Hagen-AZ zijn de toegevoegde bodemschimmels, die bijdragen aan een rijk bodemleven. Hagen-AZ is voor alle haagplanten een goede aanvulling. Voor beukenhagen is Hagen-AZ echter van levensbelang. Daarnaast raden wij je aan bij het planten van de beukenhaag Pokon aanplantgrond voor hagen en bomen te gebruiken. Dit zorgt voor het allerbeste resultaat in het aanslaan en daarnaast voor de verdere groei.

Standplaats

Beuken worden niet heel blij van 'natte voeten', aanplanten op een goed doorlatende grond is een vereiste. Na het planten kun je de beuken meteen wat terugsnoeien aan de bovenkant. Dit is niet noodzakelijk maar het bevordert wel het goed dichrgroeien van de haag. Als je eerst vooral hoogte wilt creëren en later een dichte haag, snoei de bovenkant dan pas wanneer de haag de gewenste hoogte heeft bereikt. Als je eerst vooral een dichte haag wilt, snoei dan de bovenkant meteen na het planten. Bij voorkeur niet in kleigrond plaatsen.

Wat is het verschil tussen een haagbeuk en een beukenhaag?

Een veelgestelde vraag is wat het verschil is tussen een haagbeuk en een beukenhaag. Wij zetten de grootste verschillen graag voor je op een rij:

* De beukenhaag behoudt zijn blad in de winter (bruin blad). Dit in tegenstelling tot de haagbeuk die zijn blad verliest. 

* De haagbeuk moet 2x per jaar gesnoeid te worden. Dit geldt op het moment dat u rond de langste dag van het jaar, 21 juni, gaat snoeien. De beukenhaag kan 1 keer, maar mag 2x, per jaar gesnoeid te worden. 

* De haagbeuk is goedkoper dan de beukenhaag.

Op de eerste foto zie je de groene beuk, op de tweede foto zie je de haagbeuk.

Heb je nog vragen? Wij kunnen niet wachten om je van een bloeiend antwoord te voorzien.
Bel 077-205 87 31 of mail naar service@budgetplant.