Je wilt zo’n mooie klassieke (of juist moderne) beukenhaag planten, maar je tuiniert op kleigrond? Of je wilt juist dat je alle seizoenen goed terug ziet in je tuin en je kiest daarom voor de haagbeuk? 
Lees hier alles over de haagbeuk zodat je jouw haag de ideale start geeft! 

Wat belangrijke verschillen 

De naam haagbeuk (Carpinus betulus) lijkt heel veel op beukenhaag, maar dit is niet dezelfde plant. Een beukenhaag (de groene of rode variant) is bladhoudend, een haagbeuk niet. Een haagbeuk is bladverliezend waardoor je meer de seizoen terug ziet in je tuin. Maar dit zorgt er ook voor dat als je een hoge haag aanplant van de haagbeuk, deze in de winter minder privacy geeft. 
Een beukenhaag gedijt niet goed op kleigrond, maar een haagbeuk wel. Tuinier je dus op kleigrond dan is een beukenhaag niet geschikt.  

Hoe en wanneer plant je een haagbeuk 

Budgetplant levert haagbeuken in pot, maar ook met alleen een kluit of zelfs als wortelgoed. De kweekwijze waarin je de haagbeuk koopt, bepaalt wanneer en hoe je de haagbeuk plant. Een haagbeuk in een pot kun je jaarrond planten, met uitzondering van de vorstperiodes. Een haagbeuk met alleen een kluit plant je in het voor- of najaar. Wil je een haagbeuk als wortelgoed kopen dan plant je deze idealiter in het najaar. 
Voor iedere kweekwijze geldt dat je een plantgat maakt van 1,5 maal de potgrootte (of kluit of wortels). De grond die uit het plantgat komt vermeng je met aanplantgrond voor hagen.  
Vervolgens zet je de plant in het gat (niet dieper dan hoe hij bij de kweker heeft gestaan) en vul je de het gat verder met de gemengde aarde. Daarna stamp je het geheel aan en geef je flink water. 
Wortelgoed heeft extra behandeling nodig omdat dit kwetsbaarder is dan de andere kweekwijzen. Wortelgoed mag absoluut niet uitdrogen. Je moet dit dus ook zo snel mogelijk planten en in de tussentijd nat houden. Een uur voordat het wortelgoed in de grond gaat, zet je de wortels in een bak water. Vanuit de bak water plant je de struik direct in de grond. 

Een haagbeuk bemesten 

Er is speciale mest voor hagen verkrijgbaar bij Budgetplant. Je kunt je haagbeuk het beste twee keer per jaar bemesten, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bemesten van planten heeft als groot voordeel dat ze beter aanslaan, een sterker wortelgestel ontwikkelen en daardoor een betere weerstand hebben tegen ziekten. Dit kan op termijn dus voorkomen dat je geld kwijt bent aan gewasbeschermingsmiddelen. 

Het snoeien van een haagbeuk

Een haagbeuk snoeien kan iedereen! Het hoeft slechts één keer per jaar (eind juni) en gaat gemakkelijk met een (elektrische) heggenschaar. Beweeg daarbij van onder naar boven over de heg zodat de afgeknipte takken op de grond vallen en niet op de nog uitstekende takken. Als laatste snoei je de bovenkant van de heg. 
Tip! Snoei niet op een heel warme dag want dan verbrandt het blad en krijg je bruine plekken in je haag.  

Mocht je vinden dat de haagbeuk na de zomersnoei teveel is uitgelopen, kun je de struik in het najaar of winter nog een keer snoeien.

Een haagbeuk verplaatsen 

Als je een haagbeuk wilt verplaatsen, kan dit wel, mits je de volgende “regeltjes” hanteert. 
Allereerst de periode; verplaats de struik in de rustperiode van de plant, tussen oktober en april. Waarbij de herfst de voorkeur heeft omdat dan de grond nog warm is en de plant op de nieuwe plek makkelijker aan zal slaan. Daarnaast moet je de struik heel ruim uitgraven. Er mogen geen wortels beschadigd worden. Prepareer het nieuwe plantgat goed, waarbij je gebruik maakt van de aanplantgrond voor hagen. Zet de planten op dezelfde hoogte in de grond als ze stonden. En geef ze voldoende water! 

Wat kost een haagbeuk? 

Vanwege de verschillende kweekwijzen en groottes zit er veel verschil in de aanschafprijs van een haagbeuk. Wortelgoed is het goedkoopste. Een haagbeuk als kant en klaar haag is duurder. Door al deze variaties is er eigenlijk voor ieder budget een passende haagbeuk te vinden. 
En daarbij: de prijzen van Budgetplant liggen veelal 10-30% lager vergeleken met andere tuincentra. Dus misschien kun je daardoor binnen jouw budget bij ons uit meer kweekwijzen of plantgroottes kiezen dan elders! 

Een haagbeuk kopen bij Budgetplant 

Vanwege onze inkoop bij vaste kwekers – die alleen kwaliteitsplanten leveren – en onze efficiënte verzorging en verwerking, kunnen wij topkwaliteit planten leveren tegen budgetprijzen. 
De makkelijkste manier om aan jouw haagbeuk te komen is door deze online te bestellen. Tijdens het bestelproces kom je ook onze rekentool tegen: heel eenvoudig reken je uit hoeveel planten je nodig hebt voor jouw haag. 

Heb je nog vragen? Over de haagbeuk of dat dit de juiste keuze is voor je? Onze haagspecialisten staan voor je klaar om al je vragen professioneel te beantwoorden. Bel, mail of chat met ons!