Bezig met laden...

Bessenstruik

Fruit eten uit eigen tuin; dat is toch heerlijk! En denk nu niet dat je tuin daarvoor te klein is, want zelfs op een balkon kun je bessenstruiken in een grote pot neerzetten. En de oogst is vele malen groter dan de kleine bakjes die je in de supermarkt kunt kopen. 

Welke soorten bessenstruiken zijn er? 

Het aanbod in bessenstruiken is heel divers: van aalbes tot aan de zwarte bes, iedere bes heeft zo zijn eigen uiterlijk en smaak. Welke is jouw favoriet? Hieronder zullen we wat bessensoorten uitlichten, maar kijk vooral eens in ons assortiment. Je zult verrast zijn door de diversiteit! 

Blauwe bessenstruik of bosbes 

Alleen al in de blauwe bessen (Vaccinum corymbosum) bieden wij diverse soorten aan. Er zijn soorten die wintergroen blijven, zoals de Bluegold of de Brigitta Blue. Als je houdt van grote bosbessen, dan kunnen we je de soort Northland van harte aanbevelen. 

Rode bessenstruik – de aalbes 

Er zijn ook bosbessen en kruisbessen in een rode kleur, maar de echte ultieme rode bes is de Ribes rubrum ‘Jonkheer van Tets’. Deze soort is niet wintergroen, maar maakt dat goed met de vele sappige bessen. Houd je van een licht zure smaak? Dan is dit dé bessenstruik voor jou. Deze soort staat ook bekend als de makkelijkste bessenstruik. Succes gegarandeerd dus! 

Kruisbes, witte en zwarte bes 

Naast de veelgebruikte rode en blauwe bessen hebben wij ook diverse soorten kruisbessen en zwarte bessen in ons assortiment. Of neem eens iets anders: de witte bes (Ribes rubrum ‘Werdavia’)! Deze is qua smaak een zusje van de aalbes, al is de witte bes iets minder zuur. 

Wanneer en hoe kun je bessenstruiken het beste planten? 

Bessenstruiken kun je het beste in het voorjaar of najaar planten. Blauwe bessen hebben een voorkeur voor een wat zuurdere grond, voor de andere bessoorten maakt dat niet zoveel uit.  
Als je je bessenstruik gaat planten maak je eerst een plantgat wat 1,5 keer groter is dan de pot waarin de plant nu staat. Plaats de kluit op dezelfde hoogte in het plantgat en vul het gat op met de losse aarde. Hierna geef je de plant flink water. Wil je jaar na jaar genieten van een grote oogst? Dan raden wij je aan twee keer per jaar je bessenstruik te bemesten met kleinfruit mest. Dit zorgt er ook voor dat je plant meer weerstand krijgt tegen ziektes en plagen. 

Hoeveel ruimte heeft een bessenstruik nodig? 

Het is niet alleen voor de plant fijn als deze de ruimte heeft om te groeien, maar genoeg ruimte om de plant heen is ook fijn voor jou: als je gaat oogsten! Houd rekening met ongeveer anderhalve meter per struik, dan is er voor zowel de struik als voor jou voldoende ruimte.  

Hebben bessenstruiken veel zon nodig? 

Voor fruitbomen en -struiken geldt: hoe meer zon des te meer fruit. Kies voor jouw bessenstruik dus een mooie plek in de zon en dan het liefst in de middag- en avondzon. Alleen de ochtendzon is helaas niet genoeg. Daarbij is de zon ook nog eens heel belangrijk voor de smaak van het fruit. Zonlicht zorgt voor de ontwikkeling van suikers wat het fruit zoeter maakt.  

Bessenstruiken kopen 

Bessenstruiken zijn heel goed betaalbaar. Zeker als je het vergelijkt met het bakje bessen die je in de supermarkten koopt. Daarbij bieden wij onze bessenstruiken aan tegen prijzen die veelal 10-30% lager liggen dan bij andere tuincentra. Sla dus nu je slag! Kies jouw favoriete bes, laat hem bij je bezorgen met onze eigen bezorgdienst, of kom langs in ons tuincentrum en kies zelf de mooiste plant uit. En… eet smakelijk alvast! Mocht je nog vragen hebben over bessenstruiken of over de bezorging hiervan, dan kun je ons heel makkelijk bellen of mailen of met ons chatten.  

  1. Blauwe Bes 'Bluegold'
    Blauwe Bes 'Bluegold'

    Vaccinium c. 'Bluegold'

  2. Blauwe Bes 'Brigitta Blue'
    Blauwe Bes 'Brigitta Blue'

    Vaccinium corymbosum 'Brigitta Blue'

  3. Kruisbes 'Hinnonmaki Groen'
    Kruisbes 'Hinnonmaki Groen'

    Ribes u.-c. 'Hinnonmaki Groen'

  4. Kruisbes 'Hinnonmaki Groen'
    Kruisbes 'Hinnonmaki Groen'

    Ribes u.-c. 'Hinnonmaki Groen'

  5. Rode Bes 'Jonkheer van Tets'
    Rode Bes 'Jonkheer van Tets'

    Ribes r. 'Jonkheer van Tets'

  6. Witte Aalbes
    Witte Aalbes

    Ribes r. 'Werdavia'

  7. Zwarte Bes 'Titania'
    Zwarte Bes 'Titania'

    Ribes n. 'Titania'

Hoe moet je een bessenstruik snoeien? 

Met de snoei van je bessenstruik bepaal je hoe groot de bessen worden en hoeveel bessen er aan de struik komen. De snoei verschilt wel per soort, deze zetten we hieronder voor je uiteen. 

Rode bes of de aalbes snoeien 

Een rode bes kan best een wirwar van takken krijgen. Het is belangrijk dat je dit binnen de perken houdt om zodoende zoveel mogelijk licht en lucht in de struik te houden. In maart knip je een aantal takken tot aan de grond toe af totdat je vier of vijf hoofdtakken overhoudt. Daarnaast kort je die vier tot vijf hoofdtakken ook nog eens: je knipt er ongeveer 25cm vanaf.  

Zwarte bes snoeien 

In maart snoei je sowieso de eventueel dode takken uit de struik. Daarnaast kort je de overgebleven takken in met 25 cm.  

Blauwe bes snoeien 

De blauwe bes snoei je ook in het vroege voorjaar. Je knipt hierbij eventueel dode en kruisende takken weg. En daarna knip je van iedere tak ongeveer 25cm af.  

Kruisbes snoeien 

Als je de kruisbes gaat snoeien, in maart, dan kies je maximaal 8 takken uit die er sterk uitzien; dit worden de hoofdtakken. De andere takken snoei je helemaal weg. Daarna knip je van de 8 overgebleven takken ongeveer 25cm af.  

Kruisbes, aalbes, zwarte bes en andere bessenstruiken kopen 

Budgetplant kan de prijzen van de bessenstruiken laag houden doordat wij heel efficiënt de verwerking en de verzorging van de planten regelen. Daarnaast kopen wij alleen in bij vaste kwekers zodat wij zeker weten dat we topkwaliteit planten in huis halen. Wil je dus topkwaliteit bessenstruiken in huis halen tegen budgetprijzen? Dan ben je aan het goede adres bij Budgetplant!