Azalea

Terug van weggeweest: de azalea is weer een populaire plant! Er zijn varianten die geschikt zijn als kamerplant, maar op deze pagina vind je al onze azalea’s - of Japanse azalea’s - die bedoeld zijn als tuinplant. 

Tuinazalea: azalea japonica 

Officieel heet een azalea tegenwoordig Rhododendron, maar deze namen worden nog veel door elkaar gebruikt. 
We horen vaak de vraag: kan mijn kamer-azalea ook in de tuin gezet worden? Dit kan wel, maar ze zijn niet helemaal winterhard. De soorten Azalea japonica, Azalea mollis en Azalea Knaphil (KH) worden juist gekweekt als tuinplant; deze zijn wel goed winterhard. Iedere plant doet het het beste op zijn favoriete plaats. Daarom raden wij je aan de echte tuinazalea’s te planten in je tuin en de kamerazalea’s op een mooi plekje in je woonkamer te zetten. 

Hoe lang bloeit een Japanse azalea? 

De meeste tuinazalea’s bloeien in de periode april-mei. Als de uitgebloeide bloemen er steeds uitgehaald worden verleng je de bloeiperiode aanzienlijk. De leeftijd van de plant speelt ook mee: hoe ouder de plant, des te meer bloemen! 

 

Kan een azalea in de zon? 

De beste plaats voor een tuinazalea is in de zon of halfschaduw. De ideale periode om een azalea te planten is van september tot november en van maart tot juni.  
De azalea heeft het liefste een wat zure grond. Als je niet weet op welke grond je tuiniert kun je dit gemakkelijk oplossen door bij het planten het plantgat te vullen met aanplantgrond voor zuurminnende planten. Zo weet je zeker dat jouw azalea de ideale start krijgt. 
Kijk goed in de specificaties van de plant hoe groot de plant uiteindelijk gaat worden zodat je hem op de juiste plek met de juiste ruimte zet. 

Azalea’s snoeien 

In principe hoeft een azalea niet gesnoeid te worden. Maar als de plant te groot wordt kun je dit wel doen zodra de plant uitgebloeid is (in juni). Probeer het snoeien wel zo minimaal mogelijk te doen. Vormsnoei is prima, maar als een meer uitgebreide snoei nodig is dan is de plant misschien te groot voor de plek waarop hij geplant is. Dan kun je hem beter verplaatsen naar een plek met meer ruimte. 

Azalea’s: van geel tot donkerrood 

Azalea’s worden meestal aangeplant vanwege de schitterende bloemen. Het kleurenspectrum gaat van wit en geel naar roze en donkerrood. Vooral de gele azalea is momenteel populair. De Azalea Knaphil ‘Anneke’ is bijvoorbeeld een enorm uitbundig bloeiende plant. Waarbij hij ook nog eens goed tegen droogte kan! 

Azalea’s kopen? Voordelig bij Budgetplant! 

Een azalea is een heel makkelijke tuinplant: geef de plant een goede plek en je hebt er jarenlang plezier van! Azalea’s kopen wij in bij vaste kwekers; daardoor kunnen wij topkwaliteit garanderen. En ook nog eens tegen budgetprijzen, door onze efficiënte verwerking en verzorging.  
Daarbij heb je de keuze om de planten online te bestellen of ze zelf uit te komen zoeken in ons 30.000 m2 grote tuincentrum. En daar kun je gerust een dagje uit van maken! 
Mocht je de planten gemakkelijk en snel thuisbezorgd willen hebben dan is het wellicht fijn om te weten dat wij deze komen brengen met onze eigen bezorgdienst. Je planten komen dus heel netjes bij je aan. 

Heb je nog vragen over azalea’s? Wij staan voor je klaar met professioneel advies. Je kunt ons bellen of mailen, of gebruik maken van de chat.  

Er zijn geen producten gevonden