Hortensia

De hortensia (Hydrangea) is een heel bekende tuinplant. Er zijn ongeveer 100 soorten, verspreid over de hele wereld, waarvan sommige in het wild voorkomen. De hortensia groeit in milde streken waar het warm genoeg is om te overwinteren en koud genoeg voor de winterse rustperiode die deze bladverliezers nodig hebben.  

Compleet assortiment hortensia’s 

Hortensia’s zijn te verdelen in een aantal groepen. Iedereen kent wel de boerenhortensia en de Annabelle, maar er zijn nog veel meer variëteiten. Voor iedere situatie, tuin, terras of in een pot is een geschikte hortensia. 
Het snoeien van hortensia’s verschilt per soort. Hier hebben we een speciale blog over geschreven. 

Boerenhortensia’s 

De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) is de meest voorkomende hortensia met zijn mooie ronde bolvormige bloemen in roze, rood, wit of blauw. Ze staan niet graag op een plek in de volle zon maar houden van wat meer schaduw. Zij bloeien op het hout wat vorig jaar gevormd is, snoeien moet daarom op een specifieke manier gedaan worden.  
Omdat veel mensen daar wat meer moeite hebben zijn er nieuwe soorten boerenhortensia’s gekweekt: de Forever & Ever en de Endless Summer. Deze bloeien zowel op oud als nieuw hout waardoor de snoei veel eenvoudiger is. 

Schermhortensia of tellerhortensia 

De schermhortensia behoort eigenlijk tot de boerenhortensia’s, alleen kenmerkt hij zich door een bijzondere bloeiwijze. In plaats van een bolvorm heeft deze soort een scherm met kleine bloempjes van binnen, terwijl er aan de buitenrand wat grotere bloemen verschijnen.  
Ook deze hortensia staat het liefst wat in de schaduw en bloeit op meerjarig hout, net als de andere boerenhortensia’s. 

Hortensia Annabelle en Strong Annabelle 

De populaire Annabelle met zijn grote witte of – tegenwoordig - roze bloemen is bij veel mensen bekend. De bloemen kunnen bij regen topzwaar worden waardoor de takken door gaan hangen of zelfs afbreken. De takken ondersteunen is dus een must!  
De Strong Annabelle heeft stevigere takken die het gewicht beter kunnen dragen. Deze hortensia kan op een plek in de zon geplant worden mits hij voldoende water krijgt.  
De Annabelle kan ieder voorjaar tot 10 cm boven de grond terug geknipt worden. Als je dit een keer overslaat zul je dat jaar kleinere bloemen krijgen. 

Pluimhortensia 

De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) heeft grote pluimvormige bloemen. De witte kleur verandert richting de herfst naar mooie roodtinten. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar die variëren in hoogte en kleur.  
Alle pluimhortensia’s bloeien op de takken die dit jaar gevormd worden.  Snoei mag hierdoor ieder jaar gedaan worden in het voorjaar. De pluimhortensia kan ook in de volle zon geplant worden, maar dan heeft hij wel meer water nodig dan wanneer hij in de halfschaduw staat. 

Klimhortensia 

De klimhortensia (Hydrangea anomale petiolaris) is ideaal als je een muur wilt laten begroeien die op het noorden of het oosten staat, dus waar weinig zon komt. Het is een langzame groeier, verliest in de winter het blad, maar is zeker winterhard. De klimhortensia heeft een schermbloem met in het midden kleine bloemen en in de buitenrand bevinden zich de wat grotere bloemen. Deze klimmer kan in vorm gesnoeid worden zodat de plant mooi strak en vlak gehouden kan worden. 

Eikenbladhortensia 

De eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) heeft grote witte bloemen in pluimen wat een mooie combinatie vormt met het grote blad wat op het blad van een eik lijkt. In de herfst verkleurt het blad naar schitterende rode herfsttinten. Deze hortensia is een langzame groeier en kan een hoogte van ca. 2 meter behalen. Snoeien is voor deze soort niet nodig. 

Fluweelhortensia 

De fluweelhortensia  (Hydrangea aspera macrophylla) met zijn grote behaarde blad kan een hoogte bereiken van ca. 3-4 meter. De bloemen zijn paars van kleur met witte randbloemen. Dit is wel een snelle groeier. Hij bloeit op het oude hout dus snoei moet secuur gebeuren. 

Berghortensia 

De berghortensia (Hydrangea serrata) is een kleine compacte struik  met kleinere bloemen en bladeren. De bloemen blijven tot in de late zomer aanwezig. Deze hortensia staat het liefst niet in de volle zon.  

Een mooie hortensia begint bij de basis 

Niet alleen de standplaats van een hortensia is belangrijk, ook de bodem heeft wat aandacht nodig. Een hortensia heeft graag een wat zure grond. Meng de bestaande grond in en rondom het plantgat daarom vooraf met aanplantgrond voor zuurminnende planten.  
Als je graag veel bloemen wilt en een mooie groene bladkleur wilt behouden, kun je in het voorjaar en halverwege de zomer (organische) mest geven. Voeg eventueel bij de blauwe soorten hortensia blauwmaker toe zodat de blauwe kleur beter behouden blijft. 

Goedkoop hortensia’s kopen 

Wist je dat planten gemiddeld 10 tot 30% goedkoper zijn bij Budgetplant? Heb je de perfecte hortensia gevonden? Naast dat je deze online kunt bestellen, kun je ook langs komen in ons 30.000 m2 grote tuincentrum in Venlo. Je kunt de planten op komen halen nadat je ze besteld hebt, maar we bezorgen deze ook graag bij je thuis. Of maak er een heus dagje uit van; neem een lekkere lunch in onze Green Barn! 

Voor vragen, advies of tips kun je altijd contact met ons opnemen

Er zijn geen producten gevonden