Waterplanten

Waterplanten hebben een dubbelrol: naast dat ze er mooi uit zien, hebben ze ook invloed op de waterkwaliteit. Iedereen die een vijver – klein of groot – aan wil gaan leggen weet dat het de grootste uitdaging is om helder vijverwater te krijgen. Wat begint met de juiste waterplanten. Weet je niet hoe? Wij helpen je graag een handje! 

Wat voor waterplanten zijn er? 

Waterplanten zijn onderverdeeld in verschillende groepen, gebaseerd op hun standplaats of functie. Om een mooie overgang van de tuin naar de vijver te creëren plaats je oeverplanten. Deze planten staan niet in de vijver, maar er direct naast. Ze houden van een vochtige grond en vinden het niet erg om bij het bijvullen van de vijver – of een flinke regenbui – goed nat te worden. 
De eerste planten in de vijver zelf zijn de moerasplanten: deze staan op het meest ondiepe plaatsen; van 0 – 15cm diep.  
Na de moerasplanten komt de groep waterplanten: deze kunnen tot wel 40cm onder water staan. 
In het diepste gedeelte van de vijver plaatsen we waterlelies: van 40 – 120cm diep. 
Zuurstofplanten horen net zoals waterlelies in het diepste gedeelte van de vijver thuis. Dit zijn planten die veelal alleen onder water groeien. 

Hoe plaats je waterplanten? 

Omdat niet iedereen hiermee bekend is, lijkt het misschien wat moeilijk om een waterplant in een vijver te plaatsen. Maar niets is minder waar! Het lijkt heel veel op het planten van een gewone plant in een pot. 
De meeste waterplanten plaats je in vijvermanden in de vijver. Het allerbelangrijkste is dat je de planten in de vijvermanden op de diepte plaatst wat aangegeven staat in de specificaties van de plant. Als je een waterplant niet diep genoeg zet, kan de plant te warm komen te staan. Zet je ze juist te diep dan krijgen ze niet voldoende licht. 
De waterplantjes plant je in een vijvermand met speciale vijveraarde. Dit werkt hetzelfde als het planten van een gewone plant in een pot. Plaats de plant in de vijvermand en vul deze op met vijveraarde. Zorg ervoor dat je bovenaan in het mandje wat ruimte overhoudt: dit vul je op met kiezels of grind. Dit voorkomt dat de aarde losraakt zodra je het mandje in de vijver plaatst. 

Welke planten zuiveren water? 

In een vijver draait alles om balans. Als deze goed is, heb je helder vijverwater. Alle waterplanten filteren het water, het is een kwestie daar de juiste verhouding in te vinden. 
Een mix van de verschillende soorten waterplanten werkt het beste. Per vierkante meter plaats je idealiter 4 planten; uit iedere groep één.  

Welke waterplanten zijn er tegen algen? 

Algen houden van veel zonlicht. Zodra de zon veel schijnt en de temperatuur hoger wordt kun je ineens een algenexplosie in je vijver zien. En dat wil je niet! Om dit te voorkomen kun je het beste zorgen voor schaduw in je vijverwater. Het werkt alleen niet door je vijver bijvoorbeeld in de schaduw te plaatsen, of bomen of struiken rondom de vijver te zetten. Hierdoor krijgen de waterplanten te weinig licht waardoor je ze belemmert in hun groei.  
De oplossing hiervoor is gebruik te maken van bv. waterlelies of andere drijfplanten die met hun drijvende blad zorgen voor schaduw in het water. De ideale verhouding heb je als je 1/3 tot 2/3 van het wateroppervlakte in de zomer bedekt hebt. 

Wat is de beste zuurstofplant? 

Alle planten produceren zuurstof, maar de beste zuurstofplanten voor in een vijver groeien onder water. Doordat ze onder water leven nemen ze CO2 op uit het water en geven ze zuurstof af aan het water. Een mooie vijver kan niet zonder zuurstofplanten! Het is zelfs mogelijk om een vijver helder te houden zonder pomp en filter als er voldoende zuurstofplanten in geplant zijn. 
Lidsteng (Hippuris vulgaris) kan zowel in kleine als grote vijvers toegepast worden. Hij staat het liefste op een diepte van 0-60cm.  
Waterranonkel (Ranunculus aquatilis) plaats je op een diepte van 10-80cm. Het merendeel van het blad groeit onder water, boven het water verschijnen van mei tot en met augustus kleine witte bloemetjes. 
 

Goedkope waterplanten kopen – online of in de winkel 

In onze webshop en in ons tuincentrum vind je een mooi assortiment aan waterplanten. Nu je weet hoeveel planten je nodig hebt voor jouw vijver kun je je slag slaan! En dat kan heel goed bij Budgetplant: ook voor de inkoop van onze waterplanten werken we samen met vaste kwekers. Zo weten wij dan we jou topkwaliteit planten kunnen leveren tegen budgetprijzen. 

Maak je keuze uit ons assortiment. En kom je er niet uit? Wij staan voor je klaar met professioneel advies. Bel, mail of chat je  ons? 

Er zijn geen producten gevonden