Tuintips

Wanneer je planten op de juiste manier plant en verzorgt, hebben ze de beste omstandigheden om goed te kunnen groeien. Wij leggen uit hoe je jouw nieuwe planten de beste start kunt geven.

In dit artikel:

Planten geleverd, wat nu?

  • PLANTEN MET BLOTE WORTEL

    Planten met blote wortel dienen zo snel mogelijk ingeplant te worden (behalve bij vorst).

    Lukt het niet, dan is opkuilen noodzakelijk. Dit kan door een gat te graven, de plant(en) erin te zetten, de wortels te bedekken met grond en licht aan te stampen.

    Wanneer bovenstaande manieren niet lukken; plaats de plant(en) dan tijdelijk op een koele plek, bijvoorbeeld in de garage of buiten, ook dan geldt dat je ze even flink water moet geven. Dek de planten daarna af met folie zodat de wortels niet kunnen drogen.

    Je kunt na levering maximaal 3 dagen wachten met inplanten.

  • PLANTEN MET KLUIT

    De kluit en de bladeren tot aan het inplanten regelmatig water geven zodat ze niet uitdrogen. Plaats de planten altijd zoveel mogelijk uit de zon op een koele plek om de verdamping via de bladeren te beperken.

    Zo snel mogelijk inplanten (max 5-6 dagen)

    Behalve met de vorst

  • PLANTEN IN POT

    Inplanten kan het hele jaar door (behalve bij vorst).

    Plant je ze niet meteen in? Plaats de plant(en) dan zoveel mogelijk uit de zon op een koele plek om verdamping via de bladeren te beperken.

  • KANT EN KLAAR HAGEN

    Inplanten kan het hele jaar door (behalve bij vorst).

    Plant je ze niet meteen in? Plaats de plant(en) dan zoveel mogelijk uit de zon op een koele plek om verdamping via de bladeren te beperken.

Je hebt recht op 3 maanden aangroeigarantie (m.u.v. 'blote wortel' en planten geplant in siergrind). Neem altijd contact met ons op bij twijfel over de verzorging, stuur een e-mail naar service@budgetplant.nl.

 

Inplanten

Zorg ervoor dat de grond geen storende lagen heeft, waarbij na een flinke regenbui water blijft staan. Dit zou als gevolg kunnen hebben dat de planten verzuipen en de wortels wegrotten.

      • INPLANTEN VAN BLOTE WORTEL

        1.   Maak een ruim plantgat, zo groot dat de wortels er zonder te beschadigen inpassen.
        2.    Maak de wortels en het plantgat goed vochtig.
        3.    Vermeng de uitgegraven grond met bodemverbeteraar. Welke bodemverbeteraar je nodig hebt verschilt per plant. Bij het product op onze website kun je vinden welke geschikt is voor jouw plant(en).
        4.    Plaats de plant op de juiste hoogte in het plantgat (alleen de wortels moeten volledig bedekt worden met grond). Kijk tot waar de plant altijd in de grond heeft gestaan, dit kun je zien aan het kleurverschil op de bast. Hier zie je een verschil tussen licht en donker. het donkere gedeelte moet in de grond zitten.
        5.    Vul het plantgat met de gemengde grond en druk deze licht aan.
        6.    Bij bomen: wij adviseren meteen 2 boompalen bij de boom te plaatsen. De eerste paal aan de zuidwestkant, waar de wind vandaan komt, op ongeveer 20 cm van de stam, de tweede paal op de noordoostkant. Plaats de paal 70-80 cm in de grond.
      • INPLANTEN VAN KLUIT

        1.   Maak een ruim plantgat, 1,5 keer de grootte van de kluit.
        2.    Zet de kluit 10 minuten in het water of maak het plantgat goed vochtig.
        3.    Vermeng de uitgegraven grond met bodemverbeteraar. Welke bodemverbeteraar je nodig hebt verschilt per plant. Bij het product op onze website kun je vinden welke geschikt is voor jouw plant(en).
        4.    Zet de plant op de juiste hoogte in het plantgat (alleen de kluit moet volledig bedekt worden met grond). LET OP! de jute zak om de kuit niet verwijderen. Jute vergaat vanzelf binnen 1 jaar. Draadkluit: Deze moet je aan de bovenkant losknippen en naar onderen klappen om te voorkomen dat het ijzer in de stam groeit. Dus ook deze niet verwijderen.
        5.    Vul het plantgat met de gemengde grond en druk deze licht aan.
        6.    Bij bomen: wij adviseren meteen 2 boompalen bij de boom te plaatsen. De eerste paal aan de zuidwestkant, waar de wind vandaan komt, op ongeveer 20 cm van de stam, de tweede paal op de noordoostkant. Plaats de paal 70-80 cm in de grond.
      • INPLANTEN VAN POT

        1.   Maak een ruim plantgat, 1,5 keer de grootte van de pot.
        2.    Verwijder de pot voorzichtig.
        3.    Zet de planten met pot 10 minuten in het water. Wanneer dit niet mogelijk is, maak het plantgat goed vochtig.
        4.   Vermeng de uitgegraven grond met bodemverbeteraar. Welke bodemverbeteraar je nodig hebt verschilt per plant. Bij het product op onze website kun je vinden welke geschikt is voor jouw plant(en).
        5.   Zet de plant op de juiste hoogte in het plantgat (alleen de kluit moeten volledig bedekt worden met grond).
        6.    Vul het gat met de gemengde grond en druk deze licht aan.
        7.    Bij bomen: wij adviseren meteen 2 boompalen bij de boom te plaatsen. De eerste paal aan de zuidwestkant, waar de wind vandaan komt, op ongeveer 20 cm van de stam, de tweede paal op de noordoostkant. Plaats de paal 70-80 cm in de grond.
      • INPLANTEN VAN KANT EN KLAAR HAGEN

        1.   Maak een ruim plantgat, 1.5 keer de grootte van de kluit.
        2.    Maak de kluit en het plantgat goed vochtig.
        3.   Vermeng de uitgegraven grond met bodemverbeteraar. Welke bodemverbeteraar je nodig hebt verschilt per plant. Bij het product op onze website kun je vinden welke geschikt is voor jouw plant(en).
        4.   Zet de plant op de juiste hoogte in de sleuf (alleen de kluit moet volledig bedekt worden met grond).
            LET OP: het karton om de kluit niet verwijderen, dit vergaat vanzelf. Dit is niet het geval bij kant-en-klaar hagen in zak of pot. Deze dien je voor het inplanten te verwijderen.
      • INPLANTEN VAN EEN BEUKENHAAG

        Beuken komen vers van onze kweker en zijn van topkwaliteit. Echter hebben beuken wel wat extra aandacht van je nodig:

        Inplanten

        Als de beukenhaag te diep staat kan deze niet meer ademen door de stam en gaat dan langzaam dood. Beuken dienen op dezelfde hoogte te worden geplant als hoe ze bij de kweker op het land hebben gestaan. Dit kun je zien aan het stammetje van de beuk. Alleen de wortels moeten volledig bedekt worden met grond. Kijk tot waar de plant altijd in de grond heeft gestaan, dit kun je zien aan het kleurverschil op de bast. Hier zie je een verschil tussen licht en donker, het donkere gedeelte hoort in de grond te zitten. In de meest gevallen is een sleuf van ongeveer 30 centimeter breed en diep voldoende.

        Grond

        De beuk stelt hoge eisen aan de grond. In kleigrond (dit kan veel voorkomen in nieuwbouwwijken) kan de groei van beuken tegenvallen. Kleigrond kun je iets geschikter maken voor beuken door grove gele zand (speelzand) met de kleigrond te vermengen.

        Water geven

        Dompel beuken met blote wortel voor het planten NOOIT in een emmer met water, omdat beuken noodzakelijke schimmels aan de wortels hebben die niet afgespoeld mogen worden.

        Kickstart haag

        Meng de uitgegraven grond met aanplantaarde voor beukenhagen.

        Voeding

        Gebruik bij beukenhagen Hagen-AZ. Dit zorgt ervoor dat het wortelstelsel meer water en voedingsstoffen opneemt. Verkrijgbaar voor 30 meter en 50 meter beukenhaag. Hagen-AZ is een 100% organische meststof voor zowel bestaande als nieuw aan te planten hagen. Bijzonder aan de Hagen-AZ zijn de toegevoegde bodemschimmels, die bijdragen aan een rijk bodemleven. Hagen-AZ is voor alle haagplanten een goede aanvulling, maar voor beukenhagen is het van levensbelang.

        LET OP: Planten met blote wortel zijn uitgesloten voor aangroeigarantie.

 

Ingeplant, wat nu?

Laten we om te genieten van de planten de laatste twee stappen zeker niet overslaan. Je planten hebben namelijk water en voeding nodig. Hoeveel en wat? Dat lees je hieronder.

    • WATER GEVEN

      Het geven van water is maatwerk en ligt aan de omstandigheden. Bekijk de plant(en), beoordeel het weer en bekijk de grond. Een vaste hoeveelheid en frequentie zijn dan ook niet te geven.  In de eerste weken/maanden na het inplanten moeten de planten nieuwe wortels maken en kunnen ze water onvoldoende zelf zoeken. Geef daarom regelmatig water en controleer met een schep regelmatig de vochttoestand van de grond.

      Planten 'te veel' verwennen
      Wanneer planten goed zijn aangeslagen worden ze vaak teveel 'verwend'. Door ze regelmatig een beetje water te geven, gaan de wortels zelf geen water 'zoeken'. De plant wordt dus een beetje lui en krijg niet de behoefte om dieper op zoek te gaan naar water. De wortels blijven daardoor te veel aan de oppervlakte. Hoe beter een plant geworteld is, des te beter kunnen ze een periode van droogte aan. Ons advies is daarom om twee keer per week veel water te geven in plaats van dagelijks een klein beetje.

      Automatisch water geven is vaker een vloek dan een zegen en wordt door ons afgeraden. Dit werkt als de beregening goed wordt ingesteld, maar in de praktijk is dit vaak niet het geval. Het blijft ook bij automatisch water geven van belang om -ook na het instellen- goed naar de planten en de grond te kijken. Gebruik automatische beregening de eerste weken niet, het water komt er namelijk op 1 plek uit en verdeelt zich in kegelvorm op de planten. Zo komt er onvoldoende water bij de wortels. Gebruik je toch automatische bewatering, controleer dan regelmatig met een schep de vochtigheid.

      Lees goed onze aangroeigarantie m.b.t. water geven!

      Waar water geven?
      Altijd water geven daar waar de wortels zich bevinden, dus op de wortels/kluit. Controleer meermaals of de bodem voldoende vocht bevat met een schop of een klein schepje. Dit geeft het beste beeld van de vochttoestand.

    • VOEDING

      Geef de plant na het inplanten meteen voeding in de vorm van meststoffen (m.u.v. de winterperiode). Bij voorkeur een organische meststof of langzaamwerkende meststof. Deze geven geen verbranding aan de wortels. Bekijk bij de desbetreffende plant(en) op onze website welke meststoffen wij adviseren voor jouw plant(en).

      Tijdens het groeiseizoen is het goed om extra te bemesten (vanaf maart). Kijk hierbij wanneer je plant begint te groeien, dat vergt namelijk veel energie en kracht van de plant. Bemesting geeft een extra boost! Hierdoor krijgt je plant weerstand en is dus minder gevoelig voor ongedierte en ziektes.