Zoek je naar de ideale bodembedekkers voor je tuin? Dan ben je hier aan het juiste adres. Of je nu voorkeur hebt voor een plant met opvallend blad of eentje die de seizoenen in je tuin benadrukt, er is genoeg keuze voor iedereen. In deze blog lichten we zowel groenblijvende als bladverliezende bodembedekkers uit, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor je tuin.

Groenblijvende bodembedekkers

Groenblijvende bodembedekkers zijn een uitkomst voor wie het hele jaar door van groen wil genieten. Vroeger was de klimop (Hedera helix) als bodembedekker de meest aangeplante wintergroene bodembedekker, maar die tijd is voorbij. Klimop is een schitterende plant – zeker de bontbladige soorten – maar er is meer, veel meer! Je kunt kiezen uit bloeiende soorten of exemplaren met bijzonder blad, laagblijvende of juist hogere varianten. Een kleine selectie uit ons assortiment:

Kleine maagdenpalm
De kleine maagdenpalm (Vinca minor) is één van de sterkste bodembedekkers die er zijn. Schitterend donkergroen blad met in het voorjaar mooie blauwe bloemen. De planten blijven heel laag (tot 15cm) en staan het liefste in halfschaduw. Een beetje meer of minder zon kan ook prima!

Kruiptijm (Thymus serpyllum)
De geur van tijm is onweerstaanbaar; als je het plantje aanraakt of je loopt er overheen komt die heerlijke Mediterrane geur vrij. Kruiptijm (Thymus serpyllum) is niet zo goed beloopbaar als gras maar kan wel heel goed tussen bestrating in geplant worden. In juni en juli komen er subtiele lilakleurige bloemetjes in de plant die een mooi gekleurd tapijt vormen. Tijm staat graag in de zon op een redelijk droge grond.

Stekelnootje (Acaena microphylla)
Het stekelnootje (Acaena microphylla) is een heel bijzonder plantje: de bloei is subtiel maar de stekelige bolletjes die daarna verschijnen stelen de show. Deze bodembedekker is een waardplant voor verschillende bijen, vlinders en insecten en vergroot daardoor de biodiversiteit in je tuin. Het liefste staat het stekelnootje op een zonnige en redelijk droge plek.

Kruipend Zenegroen (Ajuga reptans)
Het kruipend zenegroen (Ajuga reptans) valt op door het donkerrode blad. De blauwe bloemen – die in mei en juni bloeien – vormen een schitterend contract met het blad. Deze groenblijvende bodembedekker is een aanwinst voor iedere tuin!
Eigenlijk is iedere plek goed voor het zenegroen – van zon tot schaduw – maar in de zon zul je meer bloemen krijgen en wordt het blad roder dan in de schaduw.

Bloeiende bodembedekkers

Bodembedekkers worden vaak aangeplant om een mooi groen tapijt te krijgen op wat anders kale grond zou zijn. Kies je voor een bloeiende bodembedekker dan heb je nog een extra bonus: nog meer kleur! Er zijn bloeiende bodembedekkers met subtiele witte bloemetjes, zoals de vetmuur (Sagina subulata).  Wil je meer in het blauwe spectrum je keuze maken, dan is er bijvoorbeeld de kruiptijm of het zenegroen. Ben je op zoek naar een groenblijvende bodembedekker met gele bloemen dan is de goudaardbei (Waldsteinia ternata) een goede keuze.

Bladverliezende bodembedekkers

Bladverliezende bodembedekkers hebben als grote meerwaarde dat ze de seizoenen terug laten zien in je tuin. Het frisse groen wat ieder voorjaar weer uitgroeit is niet alleen heel mooi maar zorgt ook voor veel dynamiek in je tuin. 

Zijn bladverliezende bodembedekkers winterhard?

Niet alle bodembedekkers zijn winterhard; er zijn ook bodembedekkers die worden verkocht als zomerbloeiers, oftwel de eenjarige planten. Een eenjarige plant is niet winterhard, hier heb je één tuinseizoen plezier van. 
De bodembedekkers die je op deze pagina ziet zijn zogenoemde vaste planten: je hebt hier jaar na jaar plezier van. Een bladverliezende vaste bodembedekker verliest in de winter weliswaar het blad maar ondergronds groeit de plant verder, om in het voorjaar weer uit te lopen met dat mooie frisse groen!

Oersterke bodembedekkers

Als een bodembedekker iets goed kan dan is dat uitbreiden. Belangrijk hiervoor is wel de standplaats en de kwaliteit van de plant. Iedere plant heeft zijn voorkeur voor de plek waarop hij het liefste groeit. Zet de juiste bodembedekker op d ejuiste plek en de plant beloont je jaar na jaar met een weelderige groei. Met betrekking tot de kwaliteit van de planten zit je bij Budgetplant goed: wij kopen in bij vaste kwekers van wie wij weten dat ze de beste kwaliteit leveren.

Laagblijvende bodembedekkers

Bodembedekkers zijn er in veel vormen en maten. Een heel laagblijvende bodembedekker is bijvoorbeeld de dwergmispel (Cotoneaster dammerii), deze wordt maar 15-20cm hoog en bedekt de grond dusdanig goed dat er geen onkruid meer doorheen zal komen. Er zijn ook bodembedekkers die gedurende het jaar van laagblijvend naar wat hoger groeien. De vrouwenmantel (Alchemilla mollis) is zonder bloemen zo’n 30cm hoog, maar zodra de plant bloeit wordt dit ongeveer 50cm. Dit herhaalt zich ieder jaar, en zorgt voor variatie in je tuin. 

Bodembedekkers kiezen en kopen

Ons assortiment biedt een breed scala aan bodembedekkers. Of je nu op zoek bent naar bloeiende varianten voor extra kleur of specifieke groeivormen, je vindt ze bij ons. Met onze rekentool kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel planten je nodig hebt voor jouw tuin.

Voor betaalbare kwaliteit kom je naar Budgetplant

Wil je de planten in het echt zien of heb je advies nodig? Onze groenspecialisten staan klaar om je te helpen, zowel in ons tuincentrum in Venlo als online via telefoon, mail en chat