Bodembedekkers vinden voor een tuin in half schaduw is redelijk eenvoudig; keuze te over! Maar als je planten zoekt voor een plek die echt veel zon krijgt, of juist voor een plek zonder zon, dan wordt het een ander verhaal. Doe je voordeel met deze blog: dan weet je in ieder geval welke bodembedekkers je in jouw tuin in de hete zon of diepe schaduw kunt planten.

Bodembedekkers voor zonnige tuinen

Heb je een tuin op het zuiden waar de zon flink kan branden? Dan zul je de beplanting daarop aan moeten passen als je er lang plezier van wilt houden. Een plant die niet goed tegen de zon kan en daar toch in wordt gezet, gaat het niet goed doen. De blaadjes krullen op en de plant blijft klein. Aan alles kun je zien dat de plant het niet naar zijn zin heeft.
Planten die goed in de zon kunnen hebben een ander voorkomen dan planten voor in de schaduw. Grote bladeren verdampen in de zon (te) veel water, dus ze hebben meestal kleinere blaadjes. Denk maar aan bijvoorbeeld een lavendel of olijf: planten uit het Mediterrane gebied. Mét kleine blaadjes. Dus ook bodembedekkers voor in de zon hebben meestal kleine blaadjes.

Kruiptijm

Dit spreekt bijna voor zich: tijm kent iedereen uit de Mediterrane gerechten. Tijm is een echte zonaanbidder! En daarbij geeft de plant bij aanraking ook nog eens een heerlijke geur af. En wist je dat kruiptijm (Thymus serphyllum) zelfs belopen kan worden? Dus als je in je zonovergoten tuin bijvoorbeeld een pad van stapstenen hebt liggen; plant daar dan kruiptijm tussen.

Stekelnootje

Ook dit plantje voldoet aan de zonnige kenmerken: klein blad. In de nazomer komen er als bonus kleine koperkleurige stekelige vruchtjes aan. Ook het laagblijvende stekelnootje (Acaena microphylla) kan eventueel beperkt belopen worden.

Blauw zwenkgras

Een iets hogere bodembedekker is het blauwe zwenkgras (Festuca glauca). In dit geval lijken de staalblauwe blaadjes zelfs op een soort naalden doordat de blaadjes oprollen tot smalle buisjes. Zodoende verdampen deze planten op zonovergoten dagen veel minder water.

Bodembedekkers voor in de zon

Bodembedekkers voor in de schaduw

Planten vinden voor in de schaduw kan heel lastig zijn; het assortiment is misschien wel het meest beperkt voor deze standplaats. Desalniettemin kun je ook in de schaduw een schitterende border aanleggen. Waar voor in de zon geldt dat sappig (groen) blad meestal uit den boze is, geldt dat juist niet voor in de schaduw: hier kun je de planten zetten met het mooiste blad. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hosta’s en varens, maar ook op het gebied van bodembedekkers voor in de schaduw heb je een fijne keuze.

Zenegroen

Eigenlijk is de Nederlandse naam wat misplaatst: zenegroen (Ajuga reptans) heeft geen groen blad, maar schitterend donkerrood, wat dikker blad. En in de maanden mei – juli verschijnen er ook nog eens mooie blauwe bloemen in. Zenegroen is een makkelijke en laagblijvende plant die snel het plekje waarvoor hij bedoeld is vol zal laten groeien.

Vrouwenmantel

Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) is een wat hogere bodembedekker. De plant wordt 30 tot 50 cm hoog en krijgt zachtgele bloemen. Het blad is groot en lichtgroen van kleur. De vrouwenmantel is echt zo’n plant die een donker plekje oplicht!

Dikkemanskruid

Het dikkemanskruid (Pachysandra terminalis) barst van het (sappig) groene blad. Volkomen winterhard en wintergroen wordt deze bodembedekker niet hoger dan twintig centimeter. Deze plant wordt meestal gekozen vanwege het mooie blad, maar er zijn ook soorten die mooie witte bloemen geven.
Het dikkemanskruid staat alleen liever niet op te natte grond, dan kan er schimmel ontstaan.

Bodembedekkers voor in de schaduw

Bodembedekkers koop je (online) bij Budgetplant

Bovenstaande bodembedekkers zijn slechts een greep uit ons aanbod. Ons assortiment is zo divers, daar vind je zeker ook jouw ideale bodembedekker in! Als je wat moois hebt gevonden, controleer dan even onder het kopje “productspecificaties” of hij ook in de zon of juist in de schaduw kan staan. En weet je niet hoeveel bodembedekkers je nodig hebt voor jouw stuk(je) tuin? Dat hebben wij voor je opgelost door middel van onze rekentool: bij iedere plant kun je invullen hoeveel vierkante meter je wilt beplanten en wij rekenen direct voor je uit hoeveel planten je daarvoor nodig hebt.

Kom je er toch niet uit? Bel, mail of chat dan met ons. Of kom langs in ons grote tuincentrum in Venlo; daar kijk je je ogen uit!