Niet iedereen heeft het geluk van een tuin op het zuiden. Maar gelukkig is er ook meer dan genoeg keuze als je een mooie haag wilt planten op een plek met veel schaduw. De hoeveelheid zon en de ligging van je tuin kunnen we helaas niet veranderen, maar we kunnen je wel op weg helpen met haagplanten die mooi blijven in de schaduw. Lees snel verder voor al onze tips. 

Laurierkers

De laurierkers, geliefd en gewaardeerd, staat bekend om zijn vermogen om te bloeien in schaduwrijke omgevingen. Maar laat je niet misleiden, hij doet het net zo goed in de zon of halfschaduw. De laurierkers, wetenschappelijk bekend als Prunus laurocerasus, siert je tuin met zijn glanzende, groene bladeren en voegt een vleugje elegantie toe. Bij Budgetplant vind je verschillende variëteiten, elk met unieke eigenschappen. De Portugese laurierkers bijvoorbeeld, staat bekend om zijn verfijnde uitstraling, met diep roze takken en langwerpige, donkergroene bladeren.

Laurier 'Novita', met zijn grote, glanzende bladeren en snelle groei, is de perfecte keuze als privacy en beschutting hoog op je lijstje staan. Voor een uniek tintje in je tuin, is de compact groeiende laurier 'Etna' een uitstekende optie, met jonge rode blaadjes die de struik een bijzondere uitstraling geven. Hetzelfde geldt voor de laurier 'Tico', die in het voor- en najaar koperachtige scheuten laat groeien die de haag een schitterende gloed geven. Uiteraard zijn er nog talloze andere populaire lauriersoorten die tuiniers graag aanplanten, afhankelijk van hun tuinstijl.

Glansmispel 'Red Robin'

De glansmispel 'Red Robin' (wetenschappelijk bekend als Photinia x fraseri 'Red Robin') is een prachtige haagplant die schaduw met open armen verwelkomt. Met zijn grote, glanzende bladeren lijkt hij enigszins op de laurierkers, maar met een opvallende twist: zijn jonge bladeren zijn rood van kleur, terwijl oudere bladeren een diep groene tint hebben. Deze struik verdraagt snoeien uitstekend, wat resulteert in een formele, strakke haag na twee keer snoeien per jaar. Voor een informele uitstraling is minder snoeien uiteraard nodig.

De glansmispel 'Red Robin' gedijt op bijna alle soorten grond en is wintergroen, al kan bladval voorkomen tijdens strenge winters. Bescherming tegen vorst en harde wind is dan noodzakelijk. Met de juiste zorg geniet je van een mooie haag die je tuinontwerp een unieke touch geeft.

Sneeuwbal (Viburnum tinus)

Een andere wintergroene haag die groeit in de schaduw is de Viburnum tinus, ook wel bekend als sneeuwbal. Hoewel hij niet geschikt is voor formele hagen, behoudt hij wel zijn blad gedurende de winter. Net als de glansmispel 'Red Robin' heeft hij bescherming nodig tegen extreem koude temperaturen, harde wind en koude standplaatsen. Droge grond is niet zijn favoriet, maar schaduw is geen enkel probleem, evenals halfschaduw en zon.

De Viburnum tinus verrast ons in de winter met prachtige witte bloemschermen. Hoewel hij niet helemaal dichtgroeit, is dit een uitstekende keuze voor een schilderachtige haag. Wil je volledige privacy, dan zijn de taxus en de laurierkers betere opties, die eveneens schaduwvriendelijk zijn.

Andere schaduwminnende haagplanten

De eerder genoemde haagplanten zijn slechts het topje van de ijsberg. Andere schaduwminnende opties zijn onder andere de Taxus baccata, Leylandii coniferen, Olijfwilg (Eleagnus ebbingei), Beuk (Fagus sylvatica), Thuja plicata en vuurdoorn. In onze webshop vind je een uitgebreide selectie bladverliezende en wintergroene haagplanten die je tuinomgeving prachtig zullen omlijsten.

Voor praktische tips, meer informatie en inspiratie, houd onze blog in de gaten. Mocht je vragen hebben over onze haagplanten of leveringsvoorwaarden, of behoefte hebben aan persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op of kom eens langs bij onze winkel in Venlo.