De laurierhaag is wereldwijd een van de meest populaire soorten hagen die wordt aangeplant. Het unieke uiterlijk van de laurierhaag, dat verschilt van bijvoorbeeld een coniferenhaag, trekt veel tuinliefhebbers aan. En dat is niet zo gek, met het mooie (winter)groene blad en de volle, compacte groei! In onze uitgebreide tuingids over laurierhagen vind je handige informatie die je kan helpen bij het kiezen van de juiste laurierhaag voor jouw tuin of bij het verzorgen van een laurierhaag die al in jouw tuin staat.

Verschillende soorten Laurieren

Er zijn wereldwijd tal van verschillende laurieren. Maar welke het best geschikt is voor jouw tuin, hangt onder andere af van hoeveel ruimte je hebt en welke eisen je stelt aan de haag. In ons assortiment hebben wij verschillende vormen van de laurierkers, passend bij verschillende soorten tuinen en wensen. Zo valt de laurier 'Herbergii' bijvoorbeeld op door zijn uitbundige bloei, terwijl de laurier 'Otto Luyken' veel lager blijft dan andere laurierkersen en daarmee heel geschikt is voor kleinere tuinen. Onderstaand lichten we enkele van de meest populaire keuzes toe. Of bekijk hier een compleet overzicht van ons assortiment Laurieren.

Laurier Otto Luyken: ideaal voor kleine tuinen

De 'Otto Luyken' is een speciale variant van de Prunus lauroceracus. Deze wintergroene haagplant bereikt een hoogte van ongeveer 1,25 meter. Met zijn compacte groei en glanzende donkergroene bladeren is hij een sierlijke toevoeging aan elke tuin. Zowel in de zon als in de schaduw gedijt hij goed en is hij aanpasbaar aan diverse grondsoorten. Vanwege zijn beperkte maximale hoogte is de 'Otto Luyken' perfect voor hagen tot 1 meter. Zijn langzame groei betekent ook minder onderhoud; een jaarlijkse snoeibeurt is voldoende. Wat de 'Otto Luyken' daarnaast onderscheidt van andere laurieren, zijn de langwerpige, ovale bladeren met een glanzende afwerking. Deze geven de haag een minder formele look in vergelijking met andere wintergroene hagen. Zijn bloeiperiodes in zowel lente als herfst, met opvallende witte bloemen, zorgen voor een levendige uitstraling in de tuin.

Populaire laurierhaag: de laurier Rotundifolia

Een van onze meest verkochte laurierhagen is de laurier 'Rotundifolia'. De Rotundifolia is een dichtbegroeide struik met opvallend grote en glimmende bladeren. Met zijn vermogen om snel te groeien (ongeveer 50 cm per jaar) is hij een ideale haagplant. Deze plant kan fors teruggesnoeid worden als hij te groot wordt en zal daarna opnieuw uitschieten. Dankzij zijn grote ovale bladeren met een glanzende bovenkant heeft de laurier 'Rotundifolia' een onderscheidend uiterlijk. In tegenstelling tot meer formele hagen is deze laurier moeilijker in strakke vorm te snoeien, wat zijn natuurlijke glans benadrukt. Hij is bovendien wintergroen, dus je kunt het hele jaar door van zijn schoonheid genieten.

Smalblijvende laurier: de Laurier Genolia

Ben je juist op zoek naar een laurier die redelijk smal blijft? Dan is de Laurier Genolia wellicht de beste keuze! De 'Genolia' is een laurierkers die van nature namelijk smal blijft door zijn opgaande takken, waardoor hij perfect geschikt is voor smalle hagen. Door zijn compacte groei is deze haagplant daarnaast zeer dicht als afscheiding. De breedte van de laurierhaag zal ongeveer 80-90 cm zijn met een maximale hoogte van 350 cm. Het glanzende donkergroene blad van de 'Genolia' is smal en ovaalvormig. Snoeien is het beste in de lente of herfst. Als de 'Genolia' te groot wordt, kan hij sterk teruggesnoeid worden tot ongeveer 40 cm boven de grond, waarna hij weer zal uitlopen.

Groen en compact: de Laurier Obelisk

Een andere redelijk smalblijvende laurierhaag is de Laurier Obelisk. De laurier Obelisk wordt in het Latijn aangeduid als Prunus laurocerasus ‘Obelisk’ en in tegenstelling tot andere opgaande laurierkers soorten, kenmerkt de laurier Obelisk zich door zijn kleinere en rondere blad. De donkergroene tint van het blad is vergelijkbaar met die van de Laurier Genolia. De laurier Obelisk onderscheidt zich daarnaast van andere laurieren door zijn compactere opgaande groei, superieure winterhardheid en esthetisch aantrekkelijke en de kleine bladeren die het snoeiwerk vereenvoudigen. Met een maximale hoogte van 4 meter en een breedte van 100 cm, is jaarlijks snoeien (1-2 keer) genoeg voor een prachtige haag.

Laurierhaag planten en snoeien

Het planten en snoeien van een laurierhaag is niet moeilijk. Zowel de laurierkers als de Portugese laurier gedijen goed op verschillende grondsoorten en standplaatsen. Het is echter belangrijk dat de grond goed waterdoorlatend is, aangezien maar weinig haagplanten bestand zijn tegen natte voeten. Wortelrot kan een probleem zijn in dergelijke omstandigheden. Snoeien vergt iets meer tijd dan bij veel andere haagplanten, omdat het sierlijke blad van de laurierhaag gemakkelijk beschadigd kan raken door een grote heggenschaar. Het gebruik van een tuinschaar of snoeischaar om de takken die het model verstoren een voor een af te knippen, is een betere optie.

De verzorging van de Portugese laurier vergt in de eerste jaren meer aandacht dan die van de gemiddelde laurierkers. Dit is een van de belangrijkste verschillen tussen de laurierkers en de Portugese laurier. De laurierkers kan goed tegen droogte, maar de grond waarin een Portugese laurierhaag staat, moet vochtig blijven totdat de planten volgroeid zijn. Eenmaal goed geworteld, zal geen enkele laurierhaag veel problemen ondervinden bij droogte.

Heb je nog vragen over de laurier of twijfel je welke laurier geschikt is voor jouw tuin? Kom gerust langs in ons plantencentrum in Venlo of neem contact met ons op via chat.