Laurierkersen (Prunus Laurocerasus) zijn graag geziene haagplanten in menig tuin. Ze doen het namelijk goed op vrijwel iedere grondsoort en zijn ook niet al te moeilijk qua standplaats. Daarnaast zorgen ze met hun glanzende en groene bladeren voor een mooie groene haag.  

Hoewel de Laurier over het algemeen dus een sterke plant is waar je weinig werk aan hebt, kunnen er ook in de laurierhaag ziektes voorkomen. Meestal worden deze ziektes veroorzaakt door schimmels of ongedierte. In de meeste gevallen is het gelukkig niet al te moeilijk om deze ziektes te behandelen en sommige ziektes kun je zelfs voorkomen met de juiste maatregelen. In dit artikel delen we daarom onze tips over welke ziektes zoal bij Laurierhagen voorkomen en hoe je ze kunt behandelen of voorkomen.

Ziektes bij de laurierhaag

Hoewel de laurierkers over het algemeen dus een sterke plant is, kan hij ook te maken krijgen met ziekten. Denk hierbij aan valse meeldauw, hagelschot, wortelrot, bladvlekkenziekte en ander virussen. In de meeste gevallen worden deze ziektes veroorzaakt door schimmels of ongedierte. Wanneer er blad- of schildluizen actief zijn in je Portugese Laurier of Laurierkers, dan zie je dat vrijwel meteen aan de zwarte of bruine plekken op de bladeren. Maar ook slakken, vlooien, luizen, mijten en taxuskevers komen soms voor in de laurierhaag. Het is dus belangrijk om goed op te letten of je veranderingen aan- of ongedierte in je haag opmerkt, zodat je vroegtijdig in kunt grijpen.

Mijn laurier krijgt gaten in het blad: hagelshot

Hagelschotziekte is een schimmelziekte die je kunt herkennen aan de blaren die het op de bladeren maakt. Deze blaren veranderen daarna in kleine gaatjes, waardoor het eruit ziet alsof er inderdaad met hagel op de bladeren geschoten is. Meestal ontstaan deze gaten in het midden van het blad. In eerste instantie lijkt het misschien of insecten het blad hebben aangevreten, maar normaalgesproken vreten insecten aan de rand van het blad. Na verloop van tijd worden de bladeren bruin en verliest de Laurierkers het aangetaste blad. Hoewel hagelschot een relatief onschuldige ziekte is, ziet het er niet mooi uit.

Wat te doen bij hagelshot Laurier

Wanneer je ontdekt dat je Laurierhaag last heeft van hagelshot, doe je er goed aan om de aangetaste takken meteen te verwijderen. Zorg er wel voor dat je vervolgens de tuinschaar goed reinigt om verdere verspreiding te voorkomen. Is hagelschot al in een vergevorderd stadium? Dan zijn er ook (zwavelhoudende) bestrijdingsmiddelen op de markt. Wil je hagelshot bij je Laurier voorkomen? Dan is het goed om te realiseren dan hagelschot meestal ontstaat door schimmels en dat deze schimmels houden van vochtige plekken. Zorg dus voor een goede afwatering, zodat je Laurier niet te nat staat. Staat je laurier toch op een vochtige plek? Zorg dan dat je de Laurier zo vroeg mogelijk in het jaar al voorziet van een snoeibeurt. Zo rond maart of april. Je kunt de laurier vervolgens vlak voor de zomer en rond het najaar nogmaals snoeien. 

De bladeren van mijn laurier sterven af: wortelrot

Wanneer je haag last heeft van wortelrot, dan is dit meestal gelukkig goed te herkennen. Bij wortelrot zijn de wortels van de plant, zoals de naam al doet vermoeden, aan het rotten. Hoewel wortelrot moeilijk te genezen is, kun je het gelukkig wel voorkomen. Wortelrot ontstaan namelijk wanneer de wortels te nat staan en het water niet goed weg kan. Hoe langer de wortels te nat staan, hoe groter de schade en hoe kleiner de kans op herstel. Zodra je ziet dat de bladeren geel kleuren, is het slim om te controleren of er sprake is van rottende wortels. Controleer dan altijd of de aarde waarin de Laurier staat niet te nat is.

Wortelrot voorkomen

Wortelrot voorkomen is eigenlijk heel simpel: zorg dat je de Laurierhaag op de juiste grondsoort plaatst of er in ieder geval voor zorgt dat de grond voldoende gedraineerd is. Voordat je de haag gaat planten doe je er dus goed aan om de grond voldoende te draineren.

Bladluizen (en ander ongedierte) in de Laurierhaag

Net als andere insecten, halen ook bladluizen hun voedsel graag uit de bladeren van de Laurierkers en Portugese Laurier. Bladluizen zijn kleine, zuigende insecten die een kleverige stof afscheiden, wat weer kan leiden tot schimmelgroei op de bladeren. Zowel de bladluis als de schildluis zorgen ervoor dat er bruine vlekken op de bladeren van laurierhaag ontstaan. Zie je dat er juist happen uit de rand van het laurierblad zijn? Dan heb je waarschijnlijk te maken met de bladvlo óf met de taxuskever. Anders dan de naam van dit laatste insect doet vermoeden, tast de taxuskever namelijk niet alleen taxus aan. Want hoewel de kever net als de bladvlo de randen van het blad aanvreet, zijn het vooral de larven die ernstige schade aan je haag kunnen veroorzaken. De larven van de taxuskever vreten de wortels namelijk aan, met alle gevolgen van dien.

Wat te doen tegen ongedierte in je laurierhaag?

Wanneer je bladluis of schildluis vroeg opmerkt, dan gebruik je bij voorkeur milieuvriendelijke methoden zoals het besproeien van de planten met een sterke waterstraal om de bladluizen weg te spoelen. Als de plaag ernstig is, overweeg dan insectenbestrijding met natuurlijke vijanden of zeepachtige wateroplossingen. Heb je te maken met de taxuskever? Dan kun je ook overwegen om aaltjes in zetten. Aaltjes eten namelijk de kevers en hun larven.

Ziektes bij Laurierhagen voorkomen

De makkelijkste manier om ziektes bij je Laurier te voorkomen, doe je door ervoor te zorgen dat de omstandigheden in je tuin zo goed mogelijk zijn. Laurierkersen zijn gelukkig niet al te kritisch, maar een goede afwatering is wel belangrijk. Je Laurier daarnaast regelmatig controleren op eventuele afwijkingen, zorgt er voor dat je snel kunt ingrijpen indien dat nodig is. Wat fijn is om te weten is dat laurieren drastische snoei heel goed verdragen. Dus mocht jouw haag flink aangetast zijn en je kunt niet anders meer dan flink snoeien? Wees dan gerust: jouw haag gaat weer uitlopen. Twijfel je over de juiste aanpak en over welke laurier geschikt is voor jouw tuin? Kwalitatief goede laurierkersen koop je voordelig bij Budgetplant. Wij zijn van oudsher een haagplantenspecialist en weten dus als geen ander waar we de mooiste planten in kunnen kopen. Daarnaast hebben we onze verwerking en verzorging dusdanig efficiënt ingericht zodat we de kosten laag kunnen houden. Kwaliteit tegen lage prijzen: dat is waar wij voor staan! Heb je vragen over laurierkersen of haagplanten in het algemeen? Onze groenspecialisten staan voor je klaar, per telefoon, mail en chat!