Alhoewel laurieren heel sterke planten zijn kan het voorkomen dat jouw laurierhaag bruine bladeren krijgt, of andere symptomen. Over het algemeen is dit goed op te lossen en soms zelfs van tijdelijke aard. Wij geven je graag tips wat te doen in welke situatie.

Oranjebruine of bruine bladeren in de winter

Bladverkleuring bij een laurier – Portugese laurier of laurierkers – in de winter of het vroege voorjaar wordt meestal veroorzaakt door vorst. Vorstschade is makkelijk op te lossen door de tak met het bruine blad af te knippen tot op het eerste mooi groene blad.

Bruine randen in de zomer

Krijgt jouw laurier bruine randen op de bladeren in de zomer? Dan is dit waarschijnlijk verbranding door de zon. Het blad zal er vanzelf afvallen. Eventueel kun je ook de bladeren of de takken afknippen.

Mysterieuze gaten en bruine plekken

Het is een raar gezicht als in jouw laurierhaag ineens op één plek gaten in de bladeren komen, of bruine plekken. Alsof het blad is aangevreten door een beestje! Als je hier niets aan doet zal het hagelschot – zo wordt dit genoemd – langzaamaan een steeds grotere plek in je haag aantasten. Hagelschot is een onschuldige schimmelziekte en heeft dus helemaal niets te maken met hagel, al lijkt het alsof je haag een zwarte hagelval heeft moeten doorstaan. De oplossing is in dit geval wel een bestrijdingsmiddel: Microsulfo van Bayer. Mocht je geen verbetering zien dan kan het zijn dat je haag op een te natte of te zure plek staat, of lijdt aan een stikstof- of magnesium gebrek. Drainage of bemesting is dan de oplossing.

Laurier krijgt gele bladeren

Droogte of te weinig voeding in de grond is meestal de oorzaak van gele bladeren. Hierop is een laurier geen uitzondering. Droogte is makkelijk te constateren en makkelijk op te lossen; water geven! Maar als dat het niet is, is het voedingstekort. Ook dit is eenvoudig op te lossen door je haag te bemesten. Hagen-AZ is hier een geschikt middel voor. Als je tuiniert op arme grond is het raadzaam dit jaarlijks te herhalen.

Kleverige bladeren

Dit zijn bladluizen! In een later stadium kan er ook zwarte aanslag (roetdauw) te zien zijn. Bladluizen moeten bestreden worden want de schimmel die op de kleverige substantie groeit veroorzaakt groeiremmingen. Bayer heeft hier verschillende middelen voor.

Kapot gevreten blad

Of het nu alleen gaatjes aan de rand van het blad zijn of dat je blad er al uit ziet als een soort geraamte: jouw laurierhaag huist rupsen! Hier zal wel iets aan gedaan moeten worden, Decis van Bayer is hiervoor het aangewezen middel.

Schimmelpluis in je laurierhaag

Meeldauw ziet er een beetje uit als een boterham die te lang in een warm plastic zakje heeft gezeten, maar dan niet blauw maar wit. Harige schimmel in jouw haag, dat wil je niet!
Als de aantasting maar beperkt is, snoei dit dan uit je haag. Gooi dit snoeisel niet op je composthoop, maar bij het normale huisvuil. Als de aantasting verder is gevorderd en er niet meer uit te snoeien is, dan kun je dit het beste bestrijden met Decis van Bayer.

Laurieren als haag

Laat je niet afschrikken door alle ziekten; de laurier is één van de sterkste haagplanten. Een goede basis is belangrijk voor iedere plant. Zorg er dan ook voor dat je planten altijd op de door hun gewenste plek zet en wijk daar niet van af. Dan zul je zien dat iedere plant – ook laurieren – je heel lang plezier geven!

Laurier snoeien

Wat fijn is om te weten is dat laurieren drastische snoei heel goed verdragen. Dus mocht jouw haag flink aangetast zijn en je kunt niet anders meer dan flink snoeien? Wees dan gerust: jouw haag gaat weer uitlopen.

Standplaats laurierhaag

Een plant doet het op zijn best als de gewenste omstandigheden ideaal zijn. Laurieren hebben niet veel eisen, ze houden alleen niet van constant natte voeten. Als jouw laurierhaag op een te natte plek staat komt deze niet goed uit de verf met ziekten tot gevolg. Dan kan het zijn dat een andere plant meer geschikt is voor die plek.

Heb je hier vragen over? Zie je iets geks op jouw tuinplant? Wij staan voor je klaar met professioneel advies. Je kunt ons bellen en mailen, of chat met ons!