Wil je een mooie haag in je tuin gaan planten en ben je benieuwd wat de juiste grootte haagplant is? Over het algemeen hangt de geschikte grootte van een haagplant af van vier factoren. Zo heb je te maken met de gewenste hoogte van de haag. Maar ook met de groeisnelheid, de hoeveelheid geduld waar je over beschikt en tot slot natuurlijk het beschikbare budget.

Gewenste haaghoogte

Voordat je een haagplant gaat kopen, is het goed om te weten hoe hoog de haag uiteindelijk moet worden. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een haag voor een lage afscheiding voor in je voortuin? Of wil je juist een hoge haag gaan planten als erfafscheiding? Wat je keuze ook is, over het algemeen houden we de richtlijn aan om haagplanten te kopen die ongeveer 2/3 van de gewenste (uiteindelijke) hoogte van je haag hebben. Deze verdeling biedt eigenlijk altijd een goede balans tussen de kosten, tijd en het resultaat. Maar let op: kies je voor een snel groeiende haagplant zoals bijvoorbeeld de Laurierkers, dan kan zelfs een plant van de helft van de uiteindelijke hoogte al voldoende zijn. De keuze is aan jou.

Groeisnelheid van je haagplant

We benoemden het hierboven al even, maar ook de groeisnelheid is van invloed op de keuze die je maakt. Je kunt je voorstellen dat wanneer je kies voor een snelgroeiende haag, je ook prima met een kleiner formaat haagplant uit de voeten kunt. Houdt er bij het kiezen van haagplanten rekening mee dat iedere plant een andere groeisnelheid heeft. Waar de ene plant omhoog schiet, groeit de ander een stuk langzamer. Doe dus altijd goed onderzoek als je een haagplant gaat uitzoeken. De groeisnelheid van een plant wordt meestal per jaar aangegeven, waarbij al rekening wordt gehouden met regelmatig snoeien. 

Geduld is een schone zaak

Naast de gewenste haaghoogte en de groeisnelheid van de gekozen haagplant, is het ook belangrijk rekening te houden met hoeveel geduld je eigenlijk hebt. Ben je iemand die graag snel resultaat ziet? Dan kun je het beste kiezen voor een grotere haagplant. Kun je prima wachten en genieten van het groeiproces? Dan kun je ook prima uit de voeten met een kleiner formaat haagplant. Daarnaast is het goed om er rekening mee te houden dat grotere planten nu eenmaal sterker zijn en dat er (bij de juiste verzorging en grondsoort) niet of nauwelijks planten dood gaan.

Het beschikbare budget

En dan komen we bij het beschikbare budget. Nu shop je bij in onze webshop en in onze winkel in Venlo sowieso een uitgebreide collectie haagplanten voor hele scherpen prijzen, maar het is goed om je te realiseren dat kleine planten eigenlijk altijd goedkoper zijn dan grote. De goedkoopste planten zijn de planten met blote wortels, gevolgd door planten met kluit en tot slot de planten in container. Heb je een kleiner budget en heb je daarnaast ook wat geduld? Dan is het slim om meerdere kleine planten te kopen in plaats van een aantal grote. Het duurt dan wel iets langer voordat de haag volgroeit is, maar het uiteindelijke resultaat is net zo mooi. 

Haagplanten kopen bij Budgetplant: topkwaliteit maar dan goedkoper

Of je nu op zoek bent naar bladverliezende of groenblijvende haagplanten, lage haagjes of hoge tuinafscheidingen, voor alle soorten haagplanten kun je bij ons terecht. Van beuken tot taxus, van Japanse hulst tot klimop. Door onze inkoop bij vaste kwekers en efficiënte verwerking en verzorging kunnen wij ons grote assortiment aanbieden tegen lagere prijzen. Je kunt haagplanten online bestellen in onze webshop of langskomen in ons 30.000 m2 grote tuincentrum in Venlo.