Wanneer je een haag wilt aanplanten, is het goed om te weten hoeveel haagplanten per meter je nodig hebt om snel een mooie dichte haag te krijgen. Oftewel op welke afstand van elkaar moeten de planten worden ingeplant? Dit noemen we de plantafstand.

Wat is de juiste plantafstand?

De plantafstand is niet voor elke soort haagplant hetzelfde. Gebruik je een snelgroeiende soort, dan heb je minder haagplanten per strekkende meter nodig dan wanneer je een soort gebruikt die niet zo hard groeit. Hoeveel haagplanten per meter je nodig hebt is ook afhankelijk van de grootte van de plant bij aankoop en de kweekwijze van de haagplanten. Voor wortelgoed bijvoorbeeld adviseren we een kleinere plantafstand dan bij kluitgoed van dezelfde soort en maat. Dit heeft te maken met het feit dat wortelgoed over het algemeen wat minder vertakt is dan planten met kluit of in pot. Wil je meer weten wat de voor en nadelen zijn met betrekking tot de verschillende kweekwijzen? Lees dan ons blog “Wortelgoed, kluit of pot, wat is het verschil?

De plantafstand die we adviseren heeft dus te maken met:
- De soort haagplant die je kiest, deze bepaalt namelijk de groeisnelheid van de haag;
- De grootte van de planten bij aankoop: grotere planten zijn meer vertakt en breder dan kleinere planten;
- De kweekwijze van de planten.

De gemakkelijkste manier om erachter te komen hoeveel haagplanten je nodig hebt is door de calculator op onze website in te vullen. Als je het aantal meters haag invult dat je nodig hebt, zie je vanzelf hoeveel planten wij adviseren. Uiteraard is dit geen bindend  advies. Wanneer je er toch voor kiest om minder planten per meter te gebruiken, zal het langer duren voordat de haag mooi dicht is.

Hoeveel haagplanten per meter bij een dubbele haag?

Wanneer je snel een brede en dichte haag wilt hebben, kan het raadzaam zijn een dubbele rij haagplanten te gebruiken. Voor een dubbele haag worden de haagplanten in zigzag-vorm ofwel in driehoeksverband geplant. Dit betekent dat je meer planten per strekkende meter nodig hebt. Als regel hanteren we, dat je voor een dubbele haag ongeveer 1,5/1,7 keer het aantal planten van een enkele haag nodig hebt. Het planten van een dubbele haag is met name geschikt voor de smaller groeiende haagplanten zoals de beuk en haagbeuk. Bij soorten die van nature al een brede haag vormen (zoals laurieren en haagconiferen) is dit normaal niet nodig.

Ons assortiment

Wij hebben een grote keuze aan haagplanten met verschillende kweekwijzen. Dit varieert van bladverliezende soorten als beuk en haagbeuk tot groenblijvende haagplanten als taxus, laurierkers en glansmispel. Ook wat betreft de maat van de hagen hebben we een volledig aanbod. Zo hebben we haagplanten die geschikt zijn voor het maken van lage haagjes (zoals Japanse hulst of Buxus), maar ook haagplanten om hoge tuinafscheidingen mee te maken (bijv. klimop, haagconiferen, laurier). Ook inheemse soorten hebben wij in ons assortiment. Zoals meidoorn, veldesdoorn, bottelroos of schietwilg.

Heb je vragen of wil je ergens meer informatie over hebben? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.