Wil je een haag gaan planten en weten wat het verschil is tussen planten met wortelgoed, kluit en pot? In dit blog leggen we de verschillen en de voor- en nadelen uit, zodat je na het lezen weet wat het beste bij jouw wensen past.

Wat betekent het eigenlijk: wortelgoed, kluit en pot?

Wanneer we het hebben over haagplanten, dan spreken we vaak over wortelgoed, kluit en pot. Maar wat betekent dit eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen? Het grootste verschil tussen deze drie kweekmethoden is de prijs. Wortelgoed is over het algemeen het goedkoopst, omdat het minder arbeidsintensief is om te kweken. Een plant in pot is het duurste, omdat dit een intensiever proces is dan planten met wortelgoed of kluit. Daarnaast is de kans op uitval bij planten met wortelgoed groter dan bij planten met kluit of in pot. Meer over de voor- en nadelen lees je hieronder.

Plant als wortelgoed

Haagplanten die als wortelgoed worden verkocht, zijn in de volle grond gekweekt. Deze planten hebben alleen 'blote kale wortels' zonder aarde eromheen wanneer ze uit de grond worden gehaald en gereed worden gemaakt voor levering. Wanneer je dus een plant als wortelgoed koopt, wil dat niets anders zeggen dan dat er geen aarde rondom de wortels zit en de planten direct uit de volle grond komen. Dit wordt soms ook wel blote, naakte of kale worteld genoemd. Het grote voordeel van een plant als wortelgoed is dat het goedkoper is dan bomen of struiken in pot. Omdat de planten alleen uit de grond kunnen worden gehaald als ze in rust zijn, zijn haagplanten met wortelgoed alleen verkrijgbaar in de herfst en winter. Nadeel van wortelgoed is dat je meer kans hebt op uitval, blote wortels zijn nu eenmaal kwetsbaarder. Je kunt de kans op uitval echter verkleinen door de planten meteen in de grond te zetten, de worteld goed nat te houden en bij het aanplanten een bodemverbeteraar te gebruiken. En tot slot is het belangrijk om te weten dat wortelgoed meer tijd nodig heeft om een dichte haag te vormen omdat het nieuwe wortels moet ontwikkelen in de grond. 

Plantseizoen: half oktober t/m half april (let op: niet met vorst!)
Voordeel: voordelige keuze, makkelijk te vervoeren, weinig gewicht
Nadeel: kans op uitval, beperkte periode leverbaar, dient snel ingeplant te worden
Beschikbare planten: voornamelijk kleinere maten tot 100 cm, met uitzondering van de beukenhaag, die tot ongeveer 2 meter leverbaar is als wortelgoed. Andere beschikbare soorten zijn liguster, taxus, laurier, buxus, meidoorn, sleedoorn, bottelrozen, appelbes, rode zuurbes, gele kornoelje, krentenboompje en veldesdoorn.

Inplanten binnen max. 3 dagen na ontvangst van de haagplant(en). Haagplant als wortelgoed is beschikbaar in de periode van half oktober tot en met half april. Bestellen kan al 3 maanden van te voren.

Plant met kluit

Haagplanten met kluit zijn planten die worden uitgestoken met aarde rondom de wortels. Planten met kluit worden, net als planten met wortelgoed, ook in de volle grond gekweekt, maar het zijn wat oudere planten die tussentijds zijn gesnoeid, verplant en bijgewerkt. Dit bevordert vertakking en wortelontwikkeling, waardoor deze planten minder kwetsbaar zijn dan de planten met wortelgoed. Nadat de haagplanten met kluit zijn besteld, worden ze machinaal of handmatig uit de grond gehaald, waarbij de aarde rond de wortels blijft zitten. Hierdoor ontstaat een stevige kluit die wordt ingepakt met jute of een ander stevig materiaal om de kluit stevig bij elkaar te houden. Een haagplant met kluit is voordeliger dan een plant in pot, maar duurder dan een haag met wortelgoed. Voordeel is dan wel dat ze makkelijker aanslaan dan planten met wortelgoed, omdat de met grond en al van het land komen. De aarde rondom de wortels zorgt er namelijk voor dat de wortels niet zo snel uitdrogen of beschadigen. 

Plantseizoen: vanaf september / oktober tot en met april (niet met vorst!)
Voordeel: voordeliger dan planten in pot, minder uitval dan wortelgoed
Nadeel: beperkte periode leverbaar en kluit kan uitdrogen
Beschikbare planten: een breder assortiment, inclusief grotere maten van coniferen, taxus en laurieren, en sommige haagplanten worden alleen als kluit geleverd.

Inplanten binnen max. 5 dagen na ontvangst van de haagplant(en). Haagplant met kluit is niet leverbaar in de zomer. Haagplanten met kluit moeten zo vroeg mogelijk in het seizoen worden geplant. De kluit is daarom van september/oktober tot en met april leverbaar.

Plant in pot

Tot slot hebben we nog de planten in pot. Dit zijn planten die al als jonge planten in potten worden gekweekt. Omdat de plant groeit, worden ze om de zoveel tijd overgepot in een grotere pot. Dit vraagt meer zorg en aandacht dan de planten die direct op het land worden gekweekt en daarom zijn planten in pot ook duurder. Een groot voordeel is wel dat planten in pot (met de juiste verzorging) eigenlijk altijd wel aanslaan en het uitvalpercentage zeer laag is. Daarnaast kunnen planten in pot het hele jaar door worden geplant, zelfs in de zomer. Dit is een groot voordeel, aangezien wortelgoed en kluit niet beschikbaar zijn tijdens de zomermaanden. Omdat de wortels van potgekweekte haagplanten volledig in de pot zijn geworteld, groeien ze gemakkelijk aan nadat ze zijn geplant.

Plantseizoen: het hele jaar door (niet met vorst!)
Voordeel: slaat vrijwel altijd aan, is het hele jaar verkrijgbaar, hoeft niet direct geplant te worden
Nadeel: duurder in aanschaf
Beschikbare planten: planten met pot zijn populair omdat ze het hele jaar door te planten zijn. Bekende en populaire haagplanten beschikbaar in pot zijn laurieren, taxus, ilex (hulst, een vervanger voor buxus) en coniferen.

Het planten van je haagplanten

Zorg bij het planten voor een ruim genoeg gat en meng de grond met nieuwe potgrond voor een goede voedingsbodem. Na het planten is het belangrijk om de haagplanten meteen te snoeien. Dit helpt de plant om zich op zijn wortels te richten en nieuwe vertakkingen te creëren, waardoor de haag voller en netter oogt.

Planten van je haag met blote wortel

Maak een ruim plantgat, zo groot dat de wortels er zonder te beschadigen in passen. Wanneer je een haag gaat planten, is het handig om een sleuf te graven en een touwtje te spannen zodat je een rechte haag krijgt. Maak vervolgens de wortels en het plantgat goed vochtig. Vermeng de uitgegraven grond met bodemverbeteraar. Zet de plant op de juiste hoogte in het plantgat (alleen de wortels moeten volledig bedekt worden met grond), vul het gat vervolgens met de gemengde grond en druk het licht aan. Geef daarna meteen water. Ga je een beukenhaag planten? Dompel de planten met blote wortel dan nooit in een emmer water, beuken hebben namelijk noodzakelijke schimmels aan de wortels die niet afgespoeld mogen worden.

Planten van je haag met kluit

Ga je een haag met kluit planten, maak dan een plantgat dat 1.5 keer zo groot is als de grootte van de kluit. Ook hier kun je een sleuf graven en een touwtje spannen voor een rechte lijn. Zet de planten met kluit 10 minuten in het water of zorg dat het plantgat goed vochtig is. Vermeng de uitgegraven grond met bodemverbeteraar. Vervolgens kun je de plant op de juiste hoogte in het plantgat zetten, alleen de kluit moet volledig bedekt worden met grond. Zit er jute om de kluit? Laat dit dan zitten, de jutezak zorgt er namelijk voor dat de kluit niet uiteen valt. Jute vergaat vanzelf binnen 1 jaar. Heb je een plant met draadkluit? Knip de draad dan los aan de bovenkant en klap open. Vervolgens kun je de gaten weer aanvullen met de gemengde grond en lichtjes aandrukken en je haag meteen voorzien van water.

Planten van je haag met pot

Heb je planten met pot gekocht? Maak dan een gat van 1.5 keer de grootte van de pot. Ook hier geldt: ga je een haag planten, dan graaf je een sleuf en kun je een touwtje spannen voor een rechte lijn. Verwijder de pot voorzichtig van de plant en zet de plant 10 minuutjes in het water of maak het plantgat goed vochtig. Ook hier vermeng je de uitgegraven grond met bodemverbeteraar. Zet vervolgens de plant op de juiste hoogte in het plantgat, zodat de kluit volledig wordt bedekt met grond. Vul het gat met de gemengde  grond, druk lichtjes aan en geef de plant water. 

Heb je nog vragen of wil je graag advies? Neem gerust contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag verder bij het kiezen van de juiste haagplanten voor jouw tuin.