Wil je een haag gaan planten en ben je benieuwd wat de beste tijd is om dit te doen? De beste tijd om je haag te planten hangt af van de kweekwijze. In de basis hebben we 3 kweekwijzen; (haag)planten met wortelgoed (blote wortel), kluit of in pot. Je kunt het hele jaar door jouw tuin prima aanplanten. De meest ideale planttijd is voor veel planten het najaar, met name de maanden september en oktober. Planten met een kluit of blote wortel kun je het beste in het najaar planten.

Wortelgoed, kluit of pot, wat is het verschil?

Allereerst is het goed om te weten wat het verschil is in kweekwijzes. Dit leggen we je graag uit. Haagplant als wortelgoed betekent dat de haagplant in de volle grond is gekweekt. De haagplant heeft alleen een ‘blote kale wortel’ zonder aarde eromheen als ze uit de grond worden gerooid door de kweker.

Haagplant met kluit is ook in de grond gekweekt, maar is een wat oudere plant die tussentijds ook gesnoeid, verplant en rondgestoken is. Hierdoor gaat deze haagplant zich goed vertakken en onstaat er een goede wortelontwikkeling. Nadat de haagplant met kluit is besteld, wordt deze machinaal of met de hand uit de grond gerooid. De aarde blijft op deze manier rondom de wortels zitten. Dit resulteert in een stevige, vaste kluit. De wortels worden daarna verpakt met jute of een acryl netje eromheen, zo blijft de kluit mooi bij elkaar bij levering.

Een haagplant in pot wordt al als jonge plant in een pot gekweekt. Hierdoor kan deze haagplant het gehele jaar door ingeplant worden en dus ook in de zomer. Dit is het grote voordeel, want wortelgoed en kluit zijn niet beschikbaar tijdens de zomermaanden. Doordat de kluit van de haagplant compleet doorgeworteld is in de pot, groeit deze gemakkelijk aan als hij ingeplant wordt.

Welke kweekwijze kan ik het beste bestellen?

Er zijn een aantal afwegingen die je kunt maken bij het kiezen voor nieuwe planten, het grootste verschil is de prijs. Lees alles hierover in ons blog wat de verschillen zijn tussen wortelgoed, kluit of pot?

 

Plantseizoen haagplanten met wortelgoed (blote wortel)

Het plantseizoen van haagplanten met blote wortel is het kortst. Planten met blote wortel zijn grofweg beschikbaar van half oktober t/m half april. Dan zijn deze planten in ruststand, ze hebben hun bladeren verloren en zullen in het voorjaar zorgen voor een mooie haag. Planten in een vorstperiode is niet mogelijk. In de praktijk kun je de haag dus het beste in de eerste en laatste maanden van het plantseizoen planten, omdat er dan nog geen nachtvorst is. Gebruik een bodemverbeterend middel zoals bijvoorbeeld Hagen A-Z bij het aanplanten voor een goede kickstart van de haag en let op dat de wortels niet uitdrogen.

Plantseizoen: half oktober t/m half april (let op: niet met vorst!)
Voordeel: voordelige keuze, makkelijk te vervoeren, weinig gewicht
Nadeel: kans op uitval, beperkte periode leverbaar, dient snel ingeplant te worden

Inplanten binnen max. 3 dagen na ontvangst van de haagplant(en). Haagplant als wortelgoed is beschikbaar in de periode van half oktober tot en met half april. Bestellen kan al 3 maanden van te voren.

Plantseizoen haagplanten met kluit

Haagplanten met een kluit kunnen doorgaans vanaf september/oktober geplant worden. Ook deze zijn voordeliger dan in pot gekweekte (haag)planten, maar slaan net wat makkelijker aan dan wortelgoed omdat ze met grond en al van het land komen. De aarde rondom de wortels zorgt ervoor dat de wortels niet zo snel uitdrogen. Gebruik ook hier een bodemverbeterend middel en let op dat de kluit niet uitdroogt.

Plantseizoen: vanaf september / oktober tot en met april (niet met vorst!)
Voordeel: voordelige keuze, minder uitval dan wortelgoed
Nadeel: beperkte periode leverbaar

Inplanten binnen max. 5 dagen na ontvangst van de haagplant(en). Haagplant met kluit is niet leverbaar in de zomer. Haagplanten met kluit moeten zo vroeg mogelijk in het seizoen worden geplant. De kluit is daarom van september/oktober tot en met april leverbaar.

Plantseizoen haagplanten met pot

De haagplant in pot is gedurende het gehele jaar leverbaar. Deze planten hebben in hun pot namelijk al een wortelstelsel dat volledig intact is, waardoor ze makkelijk kunnen overleven. Je kunt ze planten wanneer je maar wilt, al mogen ook potplanten niet bij vorst de grond in. Potplanten zijn een mooie manier om het plantseizoen te verlengen. Duurt het wat langer voordat de planten daadwerkelijk de grond ingaan? Vergeet dan niet de potplanten water te geven. Ze moeten immers wel verzorgd worden, anders zijn ze alsnog beschadigd voordat de haag daadwerkelijk staat.

Plantseizoen: het hele jaar door (niet met vorst!)
Voordeel: slaat vrijwel altijd aan, is het hele jaar verkrijgbaar, hoeft niet direct geplant te worden
Nadeel: duurder in aanschaf

De bestsellers onder de haagplanten zijn onder andere ons grote assortiment aan Laurierkersen en ook onze selectie beukenhagen doet het goed in menig tuin.

Heb je vragen over haagplanten of andere tuinplanten?

Bel, mail of chat met ons. We geven je graag verder professioneel advies. Of bezoek ons tuincentrum in Venlo (Limburg) met een oppervlakte van meer dan 30.000 m2 (grotendeels overdekt).