Een mooie haag zorgt niet alleen voor een lekker groen gevoel, maar het biedt daarnaast ook de nodige privacy. In plaats van een hek of schutting, creëer je met een haag een mooie groene erfafscheiding. En als je een beetje slim kiest, heb je er niet eens heel veel werk aan. De meeste haagplanten hoef je namelijk maar één tot twee keer per jaar te snoeien. Wil je meer weten over welke haagplanten geschikt zijn voor als erfafscheiding en waar je verder rekening mee moet houden bij het planten van een haag als afscheiding? We hebben onze tips voor je op een rijtje gezet. 

Haag als erfafscheiding

Wanneer je het hele jaar door wilt genieten van een groene haag, dan kun je het beste kiezen voor een winterharde plant. Ook wanneer je op je privacy gesteld bent is dit een goede keuze. Er is gelukkig meer dan genoeg keuze als het gaat om winterharde haagplanten. Zo is de Buxus een bekende en populaire keuze, maar ook de Laurier, Japanse Hulst en de klimop zijn graag geziene planten als erfafscheiding. 

Portugese Laurier

De Portugese Laurier, ook wel Prunus genoemd, is een haagplant die het goed doet in kleinere tuinen. De Portugese Laurier is een opvallende, wintergroene haagplant die je herkent aan zijn glimmende bladeren en dieproze takken. In het voorjaar trekt hij met zijn lange witte bloemen daarnaast de nodige insecten zoals vlinders en bijen aan. Zijn dichte vertakking maakt de Portugese Laurier ideaal voor privacy hagen. Eenmaal vergroeid, vormt het een solide en groen haag tegen nieuwsgierige blikken.  

Buxus

De Buxus is misschien wel één van de bekendste soorten haagplanten, je komt hem dan ook in veel tuinen tegen. De buxus doet het goed als lage haag, maar kan ook een hoogte van 1.5 tot wel 2 meter bereiken. Daarvoor heb je dan wel iets meer geduld nodig, want de buxus groeit slechts een centimeter of 15 per jaar. Heeft je buxushaag last van de buxusziekte? Of is hij aangetast door de buxusmot of buxusschimmel? Dan is de Japanse Hulst een mooi alternatief.

Japanse Hulst

We benoemden het hierboven al even, maar de Japanse Hulst doet het ook heel goed als erfafscheiding. De Japanse Hulst (de Ilex Crenata) lijkt met het kleine blad veel op de deze hulstsoort heeft geen stekels, is niet vatbaar voor de buxusmot maar is wel net zo wintergroen als buxus. Ook kun je hem, net zoals buxus, in mooie vormen knippen. Japanse hulst groeit snel – zo’n 20 tot 35 cm per jaar – en is daarom geschikt voor lage maar ook hoge hagen. Uiteindelijk kan de Japanse hulst 2 meter hoog worden. 

Liguster

Ook de Liguster Ovalifolium, beter bekend als de Haagliguster, is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een onderhoudsarme en robuuste haagplant. Deze Liguster blijft grotendeels groen tijdens de winter, al kan hij bij zeer koude temperaturen wel wat bladeren verliezen. Zijn opvallend diepgroene, ovale bladeren en de witte bloemen die in de zomermaanden verschijnen, maken hem een aantrekkelijke aanvulling op elke tuin. De bloemen worden gevolgd door zwarte bessen, hoewel frequente snoei het bloeien en bessen dragen kan verminderen. Deze plant is vooral gewaardeerd om zijn aanpassingsvermogen en weerstand tegen diverse omstandigheden, en groeit jaarlijks ongeveer 30 cm. 

Regels voor het plaatsen van een haag (of schutting) op de erfgrens

Wanneer een haag wordt gepland als erfafscheiding, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de maximale hoogte van de haag, maar ook aan de afstand van de haag ten opzichte van de erfgrens. Controleer bij het planten van een haag daarom van te voren de website van de gemeente, je vindt daar alle relevante bepalingen.

Haagplanten kopen bij Budgetplant

Voor alle soorten haagplanten – ook voor kant en klaar hagen – slaag je gegarandeerd bij Budgetplant! Door onze inkoop bij vaste kwekers en efficiënte verwerking en verzorging kunnen wij ons grote assortiment aanbieden tegen lagere prijzen.  Je kunt kiezen uit online bestellen of langskomen in ons 30.000 m2 grote tuincentrum in Venlo. Waar je ook voor kiest: bij vragen kun je contact met ons opnemen via mail, bellen of chatten. Wij staan klaar met professioneel advies!