Welke haagplanten kunnen tegen de volle zon?

Heb jij een zonnige tuin en ben je benieuwd welke haagplanten geschikt zijn? Snappen we! Niet iedere haagplant is namelijk even gek op een zonnige standplaats. In dit blog geven we tips over hoe je haagplanten het best kunt verzorgen én delen we onze favoriete haagplanten voor in een zonrijke tuin. Lees dus snel verder als je meer wilt weten! 

Tips voor de verzorging van haagplanten in de zon 

Ben je op zoek naar meer informatie en tips over hoe je jouw haagplanten het best kun verzorgen? We hebben een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet, zodat je zo lang mogelijk kunt genieten van een mooie haag. 

De juiste bodemvoorbereiding:  een juiste voorbereiding is het halve werk. En dat geldt ook voor het klaarmaken van de bodem. Voege compost toe aan de grond om de bodemstructuur te verbeteren, maar ook om ervoor te zorgen dat er voldoende voedingsstoffen in de grond zitten. 

Water geven: hoewel de haagplanten in dit blog prima gedijen in de zon, hebben ze ook genoeg water nodig. Vooral tijdens de eerste groeifase is het belangrijk dat de planten voldoende water krijgen. Loop dus regelmatig met de tuinslang of gieter langs om ze van het nodige water te voorzien. Maar let op: maak de grond ook weer niet té nat, de kans is dan groter dat er bijvoorbeeld wortelrot ontstaat. 

Snoeien: om de gewenste vorm en dichtheid te creeëren, zorg je de dat haagplanten regelmatig worden gesnoeid. Wanneer je dit doet is uiteraard afhankelijk van de plant die je hebt uitgekozen, maar over het algemeen snoei je een haagplant in het voorjaar of net na de bloeiperiode. 

Mulchen: om de grond en planten in je tuin een extra handje te helpen, kun je een laag mulch toevoegen. Mulchen helpt de grond om vocht vast te houden, maar het zorgt er ook voor dat er minder onkruid groeit en dat de wortels beter zijn beschermd tegen extreme (warme) temperaturen. Wel zo handig als je haagplanten op een zonnige plek in je tuin neerzet. 

Onderhoud: loop verder regelmatig een rondje door je tuin en controleer de planten op plagen en ziekten. Hoe eerder je eventuele afwijkingen constateert, hoe sneller je er iets aan kunt doen en je haag dus ook gezond kunt houden.

Welke haagplanten kunnen tegen zon? 

Laurierkers (Prunus Laurocerasus)

Ben je op zoek naar een geschikte haagplant voor in de volle zon? Dan is de laurierkers wellicht de plant die je zoekt. De Laurierkers (Prunus Laurocerasus) doet het namelijk prima op een zonnige standplaats en is met zijn glanzende en groenblijvende bladeren een mooie toevoeging aan je tuin. De plant doet het daarnaast goed in verschillende grondsoorten en is een prima keuze voor als je op zoek bent naar een haag die veel privacy biedt, maar doet het ook goed als je op zoek bent naar een lage decoratieve afscheiding.

De Liguster (Ligustrum)

Ook de Liguster is een prima keuze als je op zoek bent naar een haagplant die het goed doet in de volle zon. De liguster is al eeuwenlang een graag geziene gast in Europese tuinen en wij snappen wel waarom. Zolang de winters namelijk niet te streng zijn, behouden ligusters het hele jaar door hun mooie groene bladeren. Daarnaast groeien ze ook nog eens snel, waardoor je in relatief korte tijd al kunt genieten van een mooie hoge haag. En als dit je nog niet helemaal heeft overtuigd... ligusters zijn ook nog eens redelijk onderhoudsarm en dat maakt ze zeer geschikt voor gebruik als haagplanten. 

De Oleander (Nerium oleander)

Ben je op zoek naar een haagplant die het goed doet op een zonnige plek én ook nog eens prachtige bloemen produceert? Dan is de Oleander wellicht de juiste keuze voor jou. De Oleander tovert je tuin om tot een prachtige mediterraanse oase. Je kunt vrijwel de hele zomer door genieten van de prachtige witte, roze of rode bloemen. En hoewel we de Oleander meestal terugzien als kuipplant, is de oleander ook geschikt om tegen een muur aan te zetten of als een smalle haag. Maar let op: hoewel de oleander ongelooflijk mooi is, zijn de bladeren en bloemen giftig, dus zorg ervoor dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen.

De Spaanse Brem (Spartium junceum)

De Spaanse brem, ook wel bezemplant genoemd, is een absolute zonaanbidder die een vleugje gratie aan je tuin toevoegt. Met zijn lange, dunne stengels bedekt met heldergroene bladeren en geurige gele bloemen, heeft deze plant een unieke uitstraling die iets speciaals toevoegt aan elke tuin.

De Taxus (Taxus baccata)

Voor ons als haagplantenspecialist is de Taxus (venijnboom in het Nederlands) natuurlijk echt een favoriet. De Taxus Baccata is zeer winterhard, wintergroen, weinig onderhoud en ook nog eens enorm sterk. Met zijn dichte, donkergroene naalden en langzame groei is de taxus perfect geschikt voor formele hagen. Hoewel de taxus langzaam groeit, is het de wachttijd zeker waard, want de taxus kan heel oud worden.

Haagplanten kopen bij Budgetplant: topkwaliteit maar dan goedkoper

Voor alle soorten haagplanten – ook voor kant en klaar hagen – slaag je gegarandeerd bij Budgetplant! Door onze inkoop bij vaste kwekers en efficiënte verwerking en verzorging kunnen wij ons grote assortiment aanbieden tegen lagere prijzen.  Je kunt kiezen uit online bestellen of langskomen in ons 30.000 m2 grote tuincentrum in Venlo. Waar je ook voor kiest: bij vragen kun je contact met ons opnemen via mail, bellen of chatten. Wij staan klaar met professioneel advies!