Hoe herken je de buxusmot?

Oorspronkelijk kwam de buxusmot alleen in Azië voor, echter is de buxusmot waarschijnlijk via de buxusplanten zelf geïmporteerd naar Europa. De mot is een vlindersoort die vanaf april/mei verschijnt. Je kunt ze herkennen aan de witte kleur en bruine rand. Buxusmot wordt ongeveer 4 centimeter breed. Ondanks het feit dat buxusmotten maar 8 dagen leven, kunnen ze in die periode veel schade aanrichten. In 8 dagen leggen ze maar liefst 800 eitjes aan de onderkant van het buxusblad. De buxusmot komt het meeste voor in de Buxus Sempervirens, dit is ook direct de bekende buxussoort in Nederland.

Spinnenweb in Buxus

Welke schade is zichtbaar?

Als er sprake is van een buxusmot, wil je dit natuurlijk snel ontdekken. Ontdek je de mot in de buxus in een vroeg stadium, dan kun je de buxusmot wellicht nog bestrijden. De eerste tekenen zijn de streepjes die op de buxusbladeren verschijnen. Daarna ontstaat er nog meer schade aan de buxus, zoals kale takken, dode bladeren en spinnenwebben. Op dat moment is het belangrijk om te kijken of de buxus nog leeft. Dit kun je doen door de bast van de buxus te controleren. Je schraapt hier een klein stukje vanaf en op het moment dat de bast nog groen is, dan leeft jouw buxusplant nog. In dit geval is het ook mogelijk om de buxus te herstellen.

Hoe kan ik mijn buxus herstellen?

Tijd is de beste remedie. Een buxus heeft twee keer per jaar nieuwe scheuten dat is in april/mei en juli/augustus. Wanneer je buxus dus kleine schade heeft opgelopen, heeft het tijd nodig zodat de buxus zichzelf kan herstellen. Hoelang het herstellen duurt, ligt aan de omvang van de schade. Over het algemeen kun je zeggen dat binnen 2 jaar de buxus zich hersteld heeft.

Schade aan een Buxus

Hoe kan ik de buxusmot tegengaan?

Wil je niet meteen je buxus uit de tuin halen? Dan is de buxusmotval van Pokon een optie. Met deze val monitor je of je last hebt van buxusmot. Met deze val vang je de mannelijke motten. Deze worden aangetrokken door de capsule die in deze val zit, waarna ze de val binnen dringen. Hierdoor zie je of je last hebt van een buxusmotplaag. Door de mannelijke motten te lokken, doorbreek je de levenscyclus, omdat vrouwtjes zich niet meer kunnen voortplanten. De werking is vrij simpel, wanneer je weinig motten vangt heb je nog geen last van een plaag, bij veel motten spreken we van een plaag.

In ons assortiment hebben wij ook de navulcapsules voor de buxusmotval.

Ook zijn verschillende bestrijdingsmiddelen te verkrijgen om de buxusmot tegen te gaan.

De vervanger van de buxus

Is je buxushaag volledig kapot of kaal? Dan is het niet meer mogelijk om de buxus te herstellen. De beste optie is dan om de volledige buxus te verwijderen en een nieuwe haag te planten. Wij snappen het helemaal als je dit keer liever gaat voor een andere haagplant dan de buxus. Er zijn diverse alternatieven mogelijk. Zo zijn de taxus, liguster en beuken goede opties voor een nieuwe haag. Wil je een haag die veel lijkt op de buxus, dan raden wij de Ilex Maxima of de Ilex Caroline Upright aan. Ook kun je kiezen voor een Venijnboom (Taxus baccata), deze behoort tot de categorie coniferen. Hij groeit langzaam maar is uitermate geschikt om in allerlei vormen te snoeien. Het voordeel van deze haagplanten is dat ze zowel winterhard als wintergroen zijn.