De buxus, die we vooral kennen als die strak gesnoeide, elegante haagplant, is een absolute klassieker en een onmisbare favoriet in vele tuinen. Met zijn kleine bladeren laat hij zich perfect vormen tot een prachtige lage haag in een strakke blokvorm. En het beste van alles is dat hij zijn keurig gesnoeide uiterlijk lang behoudt dankzij zijn langzame groei van zo'n 10 tot 15 centimeter per jaar. Het is de ideale keuze voor als je je haag in een vorm wilt snoeien en als je een haag wilt die mooi laag blijft. Wij snappen wel waarom dat deze groenblijvende haagplant vaak wordt gebruikt als tuinafscheiding in voortuinen of rond kastelen en paleizen.

De Buxus 

De buxus straalt klasse en elegantie uit en heeft de harten van vele tuiniers al jarenlang veroverd. Maar het is niet alleen zijn uiterlijk dat hem zo geliefd maakt. De Buxus sempervirens, de meest voorkomende soort, is ook nog eens ontzettend makkelijk in de omgang. Ze groeien bijna overal in Europa, zolang het maar niet te nat en winderig is. Zelfs tijdens de gemiddelde West-Europese winter behouden ze hun groene bladeren. En daarnaast wordt een buxushaag meestal niet hoger dan een meter, wat de buxus een perfecte plant maakt voor voortuinen. En dat heeft zo zijn voordelen: het laat genoeg zonlicht door naar je huis, terwijl het toch een fraaie afscheiding vormt. Maar wacht even, maak je geen zorgen als je denkt dat je niet handig genoeg bent met een heggenschaar! Er bestaan namelijk ook kant-en-klare buxussen. Deze zijn al door ervaren kwekers in een mooie rechte vorm gesnoeid. Het enige wat je hoeft te doen, is ze naast elkaar in de grond zetten en één à twee keer per jaar het snoeiwerk bijhouden. Zo simpel kan het zijn!

Buxus snoeien

De buxus staat bekend als een haagplant die makkelijk gesnoeid kan worden. Een buxus dient minimaal twee keer per jaar gesnoeid te worden. De eerste keer buxus snoeien doe je voor de zomer (rond eind juni) en de tweede keer snoeien doe je het best rond september.. Natuurlijk is het altijd mogelijk om de vorm van de buxus bij te knippen gedurende het groeiseizoen. Let erop dat je de buxus niet snoeit als de zon vol aan de hemel staat. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de nieuwe bladeren gaan verbranden en het herstel hiervan duurt best lang.

Buxusmot en buxusschimmel 

Helaas ontkomt de buxus de laatste jaren niet aan enkele uitdagingen. De buxusmot en de buxusschimmel zijn boosdoeners die flink wat schade aanrichten aan buxushagen in Europa. Deze indringers zijn niet inheems en zijn hier waarschijnlijk terechtgekomen via slecht verpakt meubelhout uit Azië. De buxusmot of liever de buxusrups zorgt voor veel schade aan buxussen. De rups eet van het blad en vormt spinrag. Zodra de buxusmot verschijnt, legt deze weer nieuwe eieren en begint de cyclus opnieuw. Het resultaat: je houdt geen buxus meer over. Je kunt de buxusmot bestrijden door de rupsen steeds eruit te halen en de ingesponnen takjes weg te knippen. Een behoorlijk karwei dat geduld vraagt. Als alternatief kun je bestrijdingsmiddelen op plantaardige basis gebruiken.  Dit kun je het beste vroeg in het voorjaar doen, zodra je de eerste rupsen ziet. Is je buxushaag al flink aangetast? Dan kun je de haag het best helemaal afknippen. Zorg er dan wel voor dat de eitjes, rupsen en poppen zich niet verder verspreiden en stop al het snoeiafval in een dichte vuilniszak.

Alternatieven voor de Buxushaag

Hoewel jarenlang werd gedacht dat de buxus onverwoestbaar was, is dat imago met de komst van de buxusmot en buxusschimmel helaas toch veranderd. En hoewel de buxus nog steeds een populaire haagplant is, gaan mensen ook steeds vaker op zoek naar een alternatief voor de buxus. Woon je in een gebied waar vaak buxusmot voorkomt? Dan is het missschien slim om je te verdiepen in buxus alternatieven. Er zijn gelukkig genoeg groenblijvende haagplanten die een prima alternatief zijn. Denk hierbij aan de Japanse Hulst, Kardinaalsmuts en soms zelfs ook de Taxus. De Japanse Hulst (Ilex Crenata) heeft met haar dichte structuur en kleine blaadjes een vergelijkbaar uiterlijk als de buxus. Het grote verschil is dat de Japanse Hult niet door buxus ziekten wordt aangetast. De hulst groeit wel sneller en is daardoor minder schikt als je de haag graag in vormen wilt snoeien. Ook de taxus wordt vaker als alternatief voor de buxus genoemd. De taxus is wel een conifeer en heeft dus ook een hele andere structur dan de buxus. Daarbij is het goed om er rekening mee te houden dat de taxus een giftige plant is en daardoor misschien minder geschikt si voor een tuin waar vaak kinderen of huisdieren in lopen.

Goedkoop Buxus planten kopen

Het leuke aan de buxus is dat je het helemaal kunt afstemmen op je budget. Als je niet veel wilt uitgeven, kun je beginnen met kleine exemplaren met blote wortels. Het kan dan wel even duren voordat ze de gewenste hoogte bereiken, maar je bent getuige van het hele groeiproces en dat is natuurlijk ook leuk. Heb je iets meer budget te besteden? Dan koop je de buxus met kluit. Dus, of je nu kiest voor die klassieke buxushaag of een van zijn mooie vervangers, je tuin zal er ongetwijfeld schitterend uitzien! Twijfel je toch nog? Kom dan eens langs in onze winkel of neem contact met ons op.