Een kleine maar fijne tuin

Een kleine tuin inrichten kan een moeilijke opgave zijn. Je wilt de ruimte zo optimaal mogelijk benutten dus er komt best wel wat creativiteit aan te pas. Je moet onder andere nadenken over de planten, decoraties, verlichting en meubilair. Het begint allemaal met het bepalen van je tuinstijl. Bij iedere stijl past weer iets anders. In deze blog gaan wij dieper in op de verschillende stijlen en geven wij een aantal groene tips. 

De soorten tuinen

Voordat we starten met de tuinstijlen moeten we het eerst hebben over de soorten tuinen. Welke verschillende tuinen kennen we eigenlijk? We maken een onderscheid in drie verschillende tuinen.

Het balkon

In Nederland hebben veel appartementen een balkon. Je denkt misschien dat een balkon niet direct geschikt is voor tuinieren. Maar niets is minder waar; een balkon biedt juist heel veel mogelijkheden. Je zit vaak uit de wind en hebt minder last van ongedierte. Op een balkon kan je de hoogte ingaan. Planten ophangen aan de railing of je kan verticaal tuinieren. Vaak is er ook ruimte voor één of twee loungestoelen en een bistro setje. Zo maak je er toch helemaal een leuk plekje van!

De voortuin

Veel woningen hebben een kleine voortuin. Er is altijd wel wat ruimte voor planten en een eventueel pad naar de voordeur. Deze kleine voortuin is echt het visitekaartje van je woning. Die moet je dan toch juist extra leuk inrichten?

De achtertuin

Veel huizen in Nederland, en dan vooral in de randstad, hebben een kleine achtertuin. Dit noemen we ook wel een postzegeltuin. Een kleine achtertuin biedt ook volop mogelijkheden, maar er moet vaak op een meer creatieve manier gekeken worden naar de inrichting. 

Het inrichten van je kleine tuin

Het belangrijkste is om eerst te bepalen voor welke tuinstijl je gaat. Wil je bijvoorbeeld een moderne tuin, landelijke tuin of juist een mediterrane tuin? Elke tuinstijl heeft zo zijn eigen look en feel. Met verschillende decoraties, meubels en planten zorg je ervoor dat de stijl helemaal goed samenkomt.

Mediterrane tuin

De mediterrane tuin kenmerkt zich door veel ronde vormen en witte met ecru kleuren. Er wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals steen en hout. Met mediterrane planten haal je echt het vakantiegevoel naar je kleine tuin. Wat dacht je van een citroenboom, dwergpalm of zelfs een olijfboom. Je waant je zo helemaal in de costa del sol.

Moderne tuin

Ga je toch liever voor een moderne tuin? Dan zie je vaak strakke lijnen terug. Met een lijnenspel lijkt de tuin ook groter dan die daadwerkelijk is. En als je tuin niet al te groot is, wil je hem vooral ook overzichtelijk houden. In een moderne tuin zie je vaak moderne elementen terug zoals grote tegels en strakke bloembakken. Beplanting voor moderne tuinen bestaat veelal uit groot blad. Ga bijvoorbeeld voor de paradijsvogelbloem of de tuinbanaan.

De kleine tuin

Landelijke tuin

De meeste landelijke tuinen zijn vrij groot, maar een kleine tuin kan ook een landelijke stijl krijgen. Vaak worden er elementen gebruikt die ook in je huis terugkomen. Belangrijke kenmerken zijn dan een zitje met bijvoorbeeld houten tuinmeubels, een stukje gazon of rond terras met sierbestrating in een effen kleur. Qua beplanting zijn klimplanten ideaal voor een kleine tuin en als je de ruimte hebt om een buxus te plaatsen maak je het helemaal af. Voor tuindecoratie is ook altijd plek in een kleine tuin, maak daarbij slim gebruik van de ruimte, dus kies voor hangende decoratie of objecten zoals vogelhuisjes.

Verticaal tuinieren

We hebben nu alles verteld over de verschillende tuinstijlen. Een ding wat in ieder geval niet veel plek in beslag neemt is verticaal tuinieren. Heb je een lege muur? Maak dan gebruik van verticale plantenbakken. Ga de hoogte in met de bakken. Zo kan je toch mooi groen in je tuin kwijt, zonder dat het veel ruimte in beslag neemt. Of start je eigen kruidentuintje. Verse kruiden uit eigen tuin, wie wil dat nu niet?

Verticaal tuinieren

Er zijn dus tal van mogelijkheden om van je kleine tuin een fijn plekje te maken. In onze webshop vind je nog veel meer planten. Ga vooral op onderzoek uit en ontdek wat bij jouw stijl past. En vergeet vooral het resultaat van je tuin niet met ons te delen.