Wat is de krulziekte?

De krulziekte is een schimmelziekte. Het komt voor bij perzik-, nectarine- en soms zelfs bij amandelbomen. Deze ziekte kent ook de naam Taphrina deformans. Het is een veel voorkomende ziekte bij deze vruchtsoorten. De schimmel overwintert in de knop. Bij het uitlopen van de knoppen, in het voorjaar, worden de bladeren geïnfecteerd. De bladeren zijn dan opgezwollen, misvormd en verkleurd (van geelgroen tot rood). Later wordt dit opgevolgd door bladval.

Krulziekte bij perzik- nectarineboom 1

Wanneer is aantasting van de krulziekte mogelijk?

Er zijn vatbaardere soorten en soorten die minder vatbaar zijn. De geel- en oranjevlezige rassen zijn het meest vatbaar voor de krulziekte, hier komt de krulziekte dan ook het meest bij voor. De witvlezige perzikrassen worden meestal minder aangetast. Als de witvlezige perikrassen toch worden aangetast, is het herstelproces ook sneller. Het weer speelt een belangrijke rol, bij vochtig weer treedt aantasting op, de schimmel verplaatst zich dan naar de uitlopende knoppen. Temperatuur speelt er ook een rol in, temperaturen tussen de 10°C en 21°C vindt de schimmel het prettigst. Ook zwakke bomen zijn vatbaar, door bijvoorbeeld zware vruchtdracht en onvoldoende voeding worden deze bomen eerder aangetast door de schimmelziekte. 

Hoe ontstaat de krulziekte?

De schimmel ontwikkelt zich onder het oppervlak van de opperhuid van de boom. Perzik- en nectarinebomen zijn hier erg gevoelig voor. Soms zijn ook amandelbomen hier vatbaar voor. De schimmelsporen verspreiden zich door middel van regen en wind naar takken, knopschubben en plooien in de schors. Dit zijn de plaatsen waar de schimmel gaat overwinteren. 

Wanneer de knoppen uitlopen vertonen de bladeren een bobbelend en gezwollen uiterlijk. De kleur van deze bladeren is geelgroen, later verkleuren deze naar rood. Op een nog later moment vormt er zich een wit laagje over de bladeren. De randen van de bladeren krullen naar binnen. De volgende stap in het ziektebeeld is dat de bladeren en vruchten vroegtijdig afvallen. Nadat de bladeren en vruchten zijn afgevallen kan er een hergroei van scheuttoppen voorkomen, deze zijn dan kaal. De periode wanneer dit kan gebeuren is eind juni begin juli.

Enkel zijn de natte bladeren, jonge scheutjes en vruchten vatbaar voor de schimmelziekte. In volgroeide toestand worden ze niet meer aangetast. Doordat de schimmel kan overwinteren op afgevallen blad, takken, knopschubben en plooien in de schors, wordt de schimmel verplaatst over de boom op het moment dat het regent. Dan wurmt de schimmel zich naar binnen in de nieuwe uitgroei. Wanneer bomen te zeer zijn aangetast, verzwakken deze. Ook kunnen ze last krijgen van de gomziekte. Na 3 tot 4 jaar kunnen deze bomen afsterven.

Krulziekte bij perzik- nectarineboom 2

De ontwikkeling van de krulziekte

Hier onder is de ontwikkeling van de krulziekte bij perzik- en nectarinebomen over het jaar heen weergegeven. Met daarbij de mogelijke bestrijding, om ergere schade te voorkomen.

Periode

Activiteit

Mogelijke bestrijding

Januari t/m maart

Boven de 10°C is er uitloop van nieuwe knoppen. Bij nat weer treedt infectie op.

 

April

Er zijn uitgelopen knoppen en de eerste bloei komt tot stand.

Gebruik Curalia spray (voor rozen), dit middel is tegen schimmel/meeldauw. Spuit het middel op het moment dat de knoppen opengaan.

Mei

De misvormde bladeren en vruchten laten zich zien.

Verwijder de aangetaste bladeren voordat deze wit worden.

Juni

De aangetaste bladeren en vruchten vallen af.

 

Juli

Hergroei van de scheuttoppen.

Wanneer het boven de 21°C is, zal er geen aantasting optreden.

Augustus/september

 

 

Oktober

Schimmelsporen op bladeren en twijgen.

 

November/december

Natuurlijk bladval.

 

De krulziekte bestrijden

De diversiteit in bestrijdingsmiddelen om de krulziekte te bestrijden is sterk afgenomen. Een van de weinige mogelijkheden is de Curalia spray voor rozen. Dit middel bestrijdt onder andere schimmels. Curalia spray is in een gebruiksklare sprayverpakking te verkrijgen, welke meteen toepasbaar is. Lees altijd voor gebruik de gebruiksaanwijzing, zodat je weet hoe je deze spray dient te gebruiken. Het middel is enkel effectief wanneer de knopen opengaan, dat is ook het moment dat het middel moet worden toegepast. Een andere manier is om ervoor te kiezen om het blad gewoon uit te laten komen. De bladeren met krulziekte moeten daarna meteen geplukt worden. Hierna ontstaat er nieuw blad, dat geen schade heeft opgelopen.

In de herfst is het belangrijk om alle afgevallen bladeren rondom de boom te verwijderen. Houd de omgeving van de boom schoon. Dit voorkomt dat de krulziekte zich verder verspreidt. Ook kun je in de late herfst de kale boom eenmaal bespuiten met de Curalia spray.

Krulziekte bij perzik- nectarineboom 3

Hoe kan ik de krulziekte voorkomen?

Dit begint al met de keuze van het soort, maak een keuze voor een soort dat minder vatbaar is voor de schimmelziekte. Dit zijn over het algemeen de witvlezige soorten. Plant de bomen op ruime afstand en tevens op een warme en luchtige plaats. Al zal dit qua temperatuur moeilijk zijn in ons land. Niet alleen de plaats is van belang, maar ook een luchtige bodemstructuur met een actief bodemleven. Goede organische bodemvoeding en gebruik van goede plantaarde helpen al veel voor het kweken van sterke gezonde bomen.

Zorg dat de boom ruimte heeft. Dit geldt ook voor het snoeien, snoei luchtig. Snoei alleen in de zomermaanden.

Mocht je toch last hebben van de krulziekte, verwijder dan tijdig de misvormde of gekleurdere bladeren. Laat ze vooral niet wit worden, zo voorkom je verspreiding. Verwijder daarom zo snel mogelijk de aangetaste bladeren. Laat ook de afgevallen bladeren niet op de grond liggen, ruim het direct op.

Niet alleen het opruimen van de bladeren is belangrijk maar ook het opruimen van de vruchten. Dun de vruchten tijdig uit, zo voorkom je dat de boom uitgeput raakt. Verwijder ook de zogeheten mummies, dit zijn verdroogde vruchten.

Dit zijn enkele tips om op natuurlijkwijze te voorkomen dat je perzik- of nectarineboom wordt aangetast door de krulziekte. Dit is natuurlijk geen garantie. Lukt het nu niet dan is Curalia spray voor rozen nog altijd een oplossing. Met dit middel kunt je de krulziekte bestrijden en de boom en vruchten zoveel mogelijk redden.