Iedereen kent hulst wel vanuit de Kerstperiode: het mooie blad wordt veel gebruikt in kerstdecoraties. Het is eigenlijk zonde om alleen dan te genieten van de pracht van hulst. Het is een heel makkelijke tuinplant, dus maak er een plekje voor in je tuin om jaarrond te kunnen genieten! Wij geven alvast antwoord op de veel gestelde vragen, dan geef je je hulst in ieder geval de ideale start.

Waar plant ik hulst? Kan hulst in de zon?

Hulst (Ilex) stelt eigenlijk heel weinig eisen. Of je hem nu in de zon of schaduw zet; hij heeft het praktisch overal naar zijn zin! Ook qua grond(soort) vraagt hij niets geks: niet te nat en niet te droog.
Dat is alvast een ideale start toch?

Is hulst winterhard?

En of! Hulst is niet alleen winterhard, maar ook wintergroen. Juist in de winter, wanneer veel planten hun blad verliezen, is hulst een echte eyecatcher. Helemaal als er ook nog bessen in komen.

Hoe snel groeit hulst?

Alle hulstsoorten groeien zo’n 20 tot 30 centimeter per jaar. Daardoor behoort de hulst tot de gemiddelde snelle groeier. Een voordeel hiervan is dat als je een kleine plant koopt, deze relatief snel groot zal worden. Aan de andere kant: als je hulst toepast als een haag en je wilt een bepaalde hoogte behouden, dan zul je hem wel moeten snoeien. Gelukkig verdraagt hulst snoei heel goed; zelfs als je hem terug zou snoeien tot op het kale hout zal hij weer gaan uitlopen.

hoe krijg je bessen in je hulst

Hoe krijg je bessen in je hulst?

Als je “zomaar” een hulst koopt in een tuincentrum geeft dit geen garantie op bessen. Bessen groeien namelijk alleen maar aan de vrouwelijke planten. Maar daarvoor zal de vrouwelijke plant wel bestoven moeten worden door een mannelijke plant.
In ons assortiment geven we aan welke soort er mannelijk en welke soort er vrouwelijk is. Om bessen aan een hulst te krijgen plant je dus altijd een mannelijke en vrouwelijke plant bij elkaar.

Is hulst giftig?

Het blad en de bessen van hulst zijn giftig als ze gegeten worden. Gek genoeg geldt dit dan weer niet voor vogels: zij zijn dol op de bessen! Vanwege de stekels zullen de planten niet snel geplant worden in een tuin waar kinderen veel spelen. Maar houd dus ook je huisdieren weg van de bessen.

hoeveel kost hulst

Hoeveel kost hulst?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden, er zit namelijk heel veel variatie in de verschillende soorten qua prijs. De Japanse hulst (Ilex crenata) wordt heel veel aangeplant als alternatief op de buxus. Dit zijn relatief kleine planten, met kleine prijsjes.
De verschillende varianten van de blauwe hulst (Ilex meserveae) worden veelal geplant als solitair of als haag. Dit zijn grotere planten met daardoor ook wat hogere prijzen.
En dan bieden wij hulst ook nog eens aan als kant en klaar haag: ideaal als je direct resultaat wilt.

bestaan uit volgroeide planten, die meer tijd nodig gehad hebben om zo groot te worden. De prijzen van onze kant en klaar hagen hangen dan ook samen met de tijd die ze nodig hebben gehad om zo groot te worden.

Heb je nog vragen over hulst die hier niet zijn beantwoord? Deze kun je aan ons stellen via telefoon, mail of chat. Wij staan voor je klaar met professionele antwoorden!