Verschillende soorten lavendel

Er zijn twee soorten lavendel veel verkrijgbaar: de meest bekende soort, de gewone lavendel (Lavandula angustifolia) en daarnaast het relatief nieuwe soort: de kuif-, vlinder- of vlaglavendel (Lavandula stoechas).
Welk soort heb jij? De gewone lavendel is geheel winterhard, maar de kuiflavendel niet. De zomersnoei van de kuiflavendel wijkt dan ook iets af van de snoei van de gewone lavendel.

Lavendel snoeien

Hoe voorkom je dat lavendel verhout?

Als je de jonge lavendel nog aan moet gaan planten, start dan gelijk in het eerstvolgende voorjaar met de juiste snoeimethode. Jonge lavendelplantjes zijn dusdanig gekweekt dat ze bij aankoop bijvoorbeeld tien takjes hebben. Als je deze tien takjes in het voorjaar twee of drie keer licht snoeit (je haalt alleen de toppen er uit), lopen deze takjes verder uit en heb je vervolgens wel twintig takjes in de basis van je plant. Dit zorgt er voor dat de plant dat jaar wel wat later bloeit, maar de lavendel zal op latere leeftijd niet zo snel kaal worden aan de onderkant.

In welke maand moet je de lavendel snoeien?

Er is één belangrijke stelregel: snoei nooit tot op het kale hout, daarop loopt de plant niet meer uit. Zodra de (strengste) vorst voorbij is, kun je je lavendelplanten flink snoeien. In principe tot op tien tot vijftien centimeter boven de grond, zolang dit maar boven het verhoute deel is. Je laat dus een klein stukje groen staan. Je kunt hierbij de plant ook weer een mooie bolvorm geven als dat gewenst is, maar blijf boven de verhoute takjes.

lavendel snoeien

Hoe snoei je lavendel in de zomer?

Na de bloei moeten in ieder geval de uitgebloeide bloemen uit de plant worden geknipt. Als er takjes bij zijn die wel veel uit de vorm zijn gegroeid, kun je die ook op dit moment wat verder terug knippen. Deze snoei kun je zien als een soort vormsnoei van de plant: niet te rigoureus maar een heel lichte snoei.
Bij de gewone lavendel kun je op dit moment iets meer snoeien als dat nodig zou zijn, dan bij de kuiflavendel: de kuiflavendel overleeft strenge vorst vaak niet als er te weinig groen op de plant staat. Idealiter knip je bij de kuiflavendel dus alleen de uitgebloeide bloemen weg.

Kun je lavendel helemaal terug snoeien?

Het antwoord op deze vraag is: ja, je kunt lavendel helemaal terug snoeien, maar blijf een klein stukje boven het verhoute deel. Deze grote snoei kun je toepassen nadat de vorst voorbij is, in het voorjaar dus. Als je later in het jaar een rigoureuze snoei toepast, zul je dat jaar waarschijnlijk geen bloemen krijgen.

Hoe krijg je oudere lavendelplanten weer mooi in vorm?

Oudere, lelijk groeiende lavendelplanten kun je weer beter in vorm krijgen door allereerst de grote snoei toe te passen in het voorjaar. En nogmaals: knip niet tot op de verhoute takjes, blijf daar een stukje boven!
Vervolgens kun je een paar weken later, als je de takjes nieuwe uitlopers ziet maken, de topjes uit deze uitlopers knippen. Hiermee zorg je er voor, net als bij de eerste snoei van jonge planten, dat de plant compacter wordt.

Ik heb mijn lavendel in de zomer gekocht, wanneer moet ik snoeien?

Veel mensen kopen lavendel als deze al in bloei staat. Schitterend, dan heb je gelijk het mooiste resultaat in je tuin! In het jaar van aankoop pas je alleen maar de lichte zomersnoei toe, na de bloei. Alleen de bloemen er uit knippen en de eventuele lelijk groeiende takken wat terugsnoeien. Meer niet. In het volgende voorjaar, na de vorst, pas je de hoofdsnoei toe. Zo houd je lang plezier van je lavendel!

Mijn oude lavendelplanten zijn echt niet mooi meer, wat te doen?

Lavendelplanten kunnen vele jaren mee gaan. Maar soms is er echt geen redden meer aan. Als de planten dusdanig verhout zijn dat ze tientallen centimeters boven de grond pas groen zijn, is dit echt geen mooi gezicht meer en is het aan te raden om de planten te vervangen. Gelukkig weet je nu precies hoe je dit voor de volgende generatie planten kunt voorkomen!

Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Bel, mail of chat dan met ons. Of kom langs in ons grote tuincentrum in Venlo; daar kijk je je ogen uit!