Heb je een rhododendron gekocht of al staan en wil je weten hoe je deze zo optimaal mogelijk kunt verzorgen? Budgetplant geeft je graag alle tips and tricks! 

Hoe verzorg ik een rhododendron?

Een rhododendron is in principe een heel makkelijke plant, mits aan zijn basiswensen voldaan wordt. De sierheester moet op een goede manier geplant zijn; in zure grond. Maar mocht je dat niet (meer) weten, dan is dat ook op te lossen door middel van de juiste bemesting.
Een rhododendron wordt idealiter bijgemest in de groeiperiode: van april tot en met juni. Met de speciale rhododendron mest voed je de plant en verbeter je de grond. Het bijmesten van een plant is eenvoudig; volg de instructies die op de verpakking staan. Ben je het dit jaar (weer) vergeten? Zet dan alvast een reminder in je agenda zodat je er volgend jaar op tijd bij bent.
Water geven hoeft alleen na het aanplanten of verplaatsen en bij aanhoudende droogte. Doe dit het liefste voor zonsopgang of na zonsondergang om teveel verdamping te voorkomen. En geef water op de aarde, niet op het groen!

Rhododendrons snoeien

Eigenlijk hoeft een rhododendron niet gesnoeid te worden; het is een ideale plant voor een nagenoeg onderhoudsvrije tuin. Maar het kan zijn dat de heester bijvoorbeeld te groot geworden is, of dat er een raar model in is gegroeid. Ook als de bladeren geel worden, kan een goede snoeibeurt helpen. Je kunt de rhododendron snoeien in april of mei. Je zult in dat jaar wel minder bloemen krijgen.
Snoei een rhododendron nooit in één keer helemaal kaal! Inspecteer de plant waar er takken weg gehaald zouden moeten en geef daarbij prioriteit aan oude, dode, zieke of kruisende takken. Laat wel op iedere tak die je wegknipt een jonge scheut of knop zitten.
 

Rhododendron Budgetplant


Wat te doen na de bloei van een rhododendron?

Een snoei na de bloei hoeft zeker niet ieder jaar. Knip wel altijd de uitgebloeide bloemen er uit. Eventueel kun je na de bloei jouw rhododendrons tot wel 20 centimeter terugsnoeien. Ook hierbij moet je altijd een jonge scheut of knop laten zitten, anders zal de tak niet meer uitlopen.

Rhododendrons planten en verplaatsen

Hoe je een rhododendron het beste kunt planten kun je hier lezen. Een oudere rhododendron verplaatsen kan wel, ze wortelen vrij oppervlakkig. Ook is de kluit niet heel groot maar aangezien een rhododendron wel heel groot kan worden, kan het verplaatsen alsnog een heel zware klus zijn. Denk daarom goed na over waar je jouw rhododendron wilt gaan planten en houd hierbij rekening met de uiteindelijke grootte van de plant.

Help, mijn rhododendron krijgt gele bladeren!

Geel blad geeft veelal aan dat er een tekort aan voedingsstoffen is. Mocht je de plant toch ook al willen verplaatsen, dan kun je hem nu gelijk op de juiste manier herplanten; met gebruik van aanplantgrond voor zuurminnende planten.
Maar mocht je hem niet willen verplaatsen, is het probleem ook te verhelpen door de plant bij te mesten. Als er echt heel veel blad geel verkleurd is, raden wij je aan om hem ook wat terug te snoeien. Zo kan de struik weer snel op krachten komen.

De mooiste rhododendron vind je bij Budgetplant

Wil je deze klassieke schoonheid ook in jouw tuin zetten? Of je nu een grootbloemige rhododendron wilt of een dwerg rhododendron; bij Budgetplant slaag je gegarandeerd.
En heb je nog vragen? Voel je vrij om met ons te bellen, mailen of chatten. Wij voorzien je graag van professioneel advies. Alles om het meest optimale uit jouw planten te halen!