Grootbloemige  roos

De grootbloemige roos wordt ook wel theeroos genoemd. Er komt slechts 1 bloem aan ieder stengel. De bloem is groot, mooi gevuld en in vele kleuren te verkrijgen. De bloeitijd bestrijkt de hele zomer. Deze roos komt het beste tot zijn recht als hij in groepen wordt aangeplant in een border. 

Trosroos

De trosroos heeft over het algemeen kleinere bloemen maar er staan meerdere bloemen bij elkaar op een stengel. De struik oogt hierdoor veel rijker van bloei. De bloem kan enkel zijn of mooi gevuld en is in veel kleuren verkrijgbaar. Ook deze trosroos zal de hele zomer doorbloeien. De trosroos komt het beste tot zijn recht als hij in groepen wordt aangeplant in een border. 

Trosroos

Miniatuurroos / bodembedekkend

De miniatuurroos heeft kleine bloemen die in trossen groeien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan The Fairy roos die door zijn lage groei prima als bodembedekkende roos is toe te passen. Ook deze roos bloeit rijkelijk en de hele zomer door.

Engelse roos

De Engelse roos is vaak te herkennen aan de dik gevulde bloemen die overheerlijk geuren! Een pracht om te zien. De stengel bevat ook meerdere bloemen die de hele zomer aanwezig zijn. De kleuren zijn vaak in pasteltinten te verkrijgen.

Engelse roos

Stamroos

Een stamroos is een rozenstruik die op een stammetje staat. Ze zijn meestal uitgevoerd op een variabele hoogte. Deze hoogte is ook bepalend voor de uitstraling in de tuin, want de stam wordt wel nog dikker maar zal niet meer in de hoogte groeien. Een stamroos is verkrijgbaar met een grootbloemige roos, trosroos, miniatuurroos of Engelse roos. Tevens zijn er treurrozen te krijgen die door hun afhangende takken voor een waterval aan bloemen zorgen. 

Botanische roos

Deze roos is zeer geschikt voor een grote natuurlijke tuin. Het is een wilde roos met een korte bloeitijd, een eenvoudige bloem en prachtige dikke rozenbottels. 

Klimroos

De klimroos maakt lange, slappe takken die geschikt zijn om tegen een wand of pergola te laten groeien. Ze hechten zich zelf niet vast aan de wand en hebben dus wat hulp nodig van een rekje, bindmateriaal of rozenbogen. De hoogte varieert van 2 tot 3 meter. Er zijn klimrozen die de hele zomer blijven doorbloeien of klimrozen die maar eenmalig bloeien. Let bij de keuze van een klimroos dus goed op wat je kiest.

Ramblers

Ramblers zijn super snelle groeiers en kunnen takken maken van wel 8 meter lang. Ze worden vaak aangeplant om in hoge bomen te groeien. De bloei is helaas maar 1x per seizoen, in  juni/juli, maar wel heel rijkelijk! Na de bloei worden er veel rozenbottels gevormd. 

Rambler rozen

Er zijn veel verschillende soorten rozen, maar een paar dingen hebben ze met elkaar gemeen. De standplaats is bij iedere roos het zelfde. Een roos heeft graag zon. Hoe meer zon hoe beter. De zon laat het blad sneller drogen waardoor ziektes minder kans hebben om zich te verspreiden. De plant zal in betere conditie blijven, gezonder, beter groeien en dus ook beter bloeien!

Bloei kost veel kracht van een plant dus let erop dat je de roos zowel in het voorjaar, als het groeiseizoen start, als tijdens de groei van een goede organische meststof voorziet. Dit bevordert de bloei. Rozen hebben niet graag zure grond, dus gebruik bij nieuwe aanplant altijd onze rozenpotgrond. Deze is speciaal samengesteld om de plant het optimale mee te geven.

Controleer de roos af en toe op meeldauw, sterroetdauw en roest. Aantasting kan groeiachterstand geven en de plant verzwakken, dus een vroege behandeling is belangrijk.

Een roos is altijd een lust voor het oog, maar ze laten zich ook prima combineren met vaste planten of eenjarige zomerbloeiers. Zo maak je je tuin nog mooier!

Wij wensen je veel plezier met je keuze!