De herfst is duidelijk begonnen met kortere dagen en dalende temperaturen. Het is een tijd van verandering, zichtbaar in onze tuinen waar de bladeren van kleur veranderen. Maar hoe kun je deze maand je tuin het beste onderhouden? Hier zijn wat praktische tips voor de tuin in oktober.
Onderhoud aan vaste planten
Sommige planten sterven af en dat kan andere planten verstikken, maar het biedt ook bescherming aan de wortels. Verwijder en maak plantsteunen schoon. Berg bamboesteunen op in een PVC buis en leg ijzeren steunen op een plank om doorbuigen te voorkomen.
Verplanten en nieuwe planten
Oktober is een geschikte maand om nieuwe planten te plaatsen of bestaande planten te verhuizen. De bodem is nog warm, wat gunstig is voor de worteling. Geef nieuwe aanplant wat extra compost of mest.
Bladruimen
Bladeren die op het gras vallen, kunnen het beste worden opgeruimd. Laat je ze liggen, dan kunnen ze het gazon verstikken en schimmelziektes veroorzaken. Maar gooi ze niet weg! Ze vormen een perfecte basis voor compost, of gebruik ze als natuurlijke bescherming tegen de kou voor je planten.
Winterbescherming
Bescherm wintergevoelige planten met tuinvlies tegen nachtvorst. Het is belangrijk dit te verwijderen zodra de vorst voorbij is om verstikking en schimmel te voorkomen. Heb je blad in de tuin liggen? Leg deze rondom de stam van je planten voor een natuurlijke bescherming tegen de kou.
Zorg voor zomerbollen
Haal zomerbollen en -knollen zoals dahlia’s en gladiolen uit de grond om ze te beschermen tegen de vorst.
Laatbloeiers en herfstkleuren
Heb je nog geen herfstkleuren in je tuin? Denk aan het planten van bomen en struiken die in oktober prachtig verkleuren. Ook zijn er veel bloeiende planten zoals chrysanten en asters die nu nog kleur kunnen geven.
Voorjaarsbollen planten
Oktober is de ideale maand om voorjaarsbollen zoals tulpen, narcissen en krokussen te planten. Zo geniet je in het voorjaar van een kleurrijke explosie in je tuin.
Gazon onderhoud
Hoewel het groeiseizoen bijna voorbij is, heeft het gazon nog wat zorg nodig. Verticuteer indien nodig, maai het gras voor de laatste keer (niet te kort) en strooi een najaarsmeststof voor extra bescherming.
Vijver voorbereiden
Zorg dat je vijver winterklaar is. Verwijder algen en bladeren, en zorg ervoor dat vissen en planten goed de winter doorkomen. Bescherm de vijver tegen vallende bladeren met een net.
Bescherm gevoelige planten
Sommige planten zijn gevoelig voor de eerste vorst. Bescherm ze met tuinvlies of haal ze binnen indien mogelijk. Denk hierbij aan kuipplanten zoals olijfbomen of citrusplanten.
Snoeien
Oktober is een goede maand voor het snoeien van diverse struiken en bomen. Let wel op, niet alles kan in deze maand gesnoeid worden. Bekijk de productinformatie in onze webshop voor een specifiek snoeiadvies voor jouw plant, of neem contact met ons op, we helpen je graag.
Groente- en kruidenbedden
Oogst de laatste groenten en kruiden uit je moestuin. Wat je nu niet kunt eten, kun je wellicht inmaken of invriezen. Maak de bedden vervolgens schoon en bemest ze voor het volgende seizoen.
Meer klusjes in oktober
- Nestkastjes: Maak nestkastjes schoon voor vogels die er in de winter schuilen.
- Composteren: Maak een composthoop voor het groenafval uit je tuin.
- Dakgoten schoonmaken: Houd de dakgoten vrij van bladeren om wateroverlast te voorkomen.
- Egelhuisje plaatsen: Egels in Nederland hebben het zwaar, je kunt ze helpen door ze een veilige beschutte plek voor hun winterslaap te bieden. Natuurmomenten geeft meer uitleg en een instructie om zelf een egelhuisje te maken. (Zo maak je een egelhuis - OERRR | Natuurmonumenten)
Oktober is een maand van aanpakken en voorbereiden. Heb je vragen of heb je advies nodig over specifieke klussen in oktober? Wij staan klaar om je te adviseren. Kom langs en ontdek wat er mogelijk is om je tuin deze herfst optimaal te verzorgen.