Welke planten voor een onderhoudsvriendelijke tuin?

Om een tuin onderhoudsvriendelijk te maken kun je denken aan verschillende soorten planten, zoals groenblijvende planten, bodembedekkers en vaste planten.

Groenblijvende planten

Groenblijvende planten zorgen ervoor dat je tuin in de zomer en winter een groen karakter heeft. Bovendien zijn groenblijvende soorten gemakkelijk in onderhoud omdat ze geen blad laten vallen dat opgeruimd moet worden. Ook vogels en andere dieren zijn blij met groenblijvers omdat ze het hele jaar door schuil- en nestgelegenheid bieden.

Groenblijvende planten kunnen bomen, coniferen, heesters, hagen, bodembedekkers en grassen zijn. Kies voor soorten die niet snel groeien, deze zijn het meest onderhoudsvriendelijk.

Budgetplant heeft een uitgebreide keuze aan groenblijvende planten die beperkt onderhoud vragen. Enkele voorbeelden zijn:

Bodembedekkers

Bodembedekkers passen perfect in een onderhoudsvriendelijke tuin. Het zijn planten die in de breedte groeien en daardoor de bodem helemaal kunnen bedekken. Hierdoor krijgt onkruid nauwelijks of geen kans om te groeien (het zaad van onkruid heeft namelijk licht nodig om te kunnen kiemen). Veel soorten bodembedekkers kunnen op een schaduwrijke plek groeien, zodat ze ook onder een boom geplant kunnen worden. Maar ook op zonnige plekken kunnen bodembedekkers prima worden toegepast. Veel soorten bodembedekkers zijn wintergroen, zo heb je ook in de winter kleur in je tuin.

Bloemen in de tuin: kies voor vaste planten en verwilderingsbollen

Welke planten kun je kiezen in je onderhoudsvriendelijke tuin als je van bloemen houdt? Kies voor bloeiende planten, zoals vaste planten en verwilderingsbollen.

Vaste planten zijn veel gemakkelijker in onderhoud dan eenjarigen. Vaste planten zijn namelijk winterhard, komen elk jaar vanzelf terug en gaan meestal jarenlang mee. Bij de vaste planten is er een grote diversiteit aan hoogtes, kleuren, bloeiwijzen en bloeitijden, zodat er altijd wel een passende soort te vinden is.

Ook veel soorten bloembollen zijn gemakkelijk in gebruik. Het gaat daarbij om de zogenaamde verwilderingsbollen, dit zijn bollen die vorst kunnen verdragen en dus niet elk jaar uit de grond gehaald hoeven te worden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld krokussensneeuwklokjesnarcissen, botanische tulpen en sieruien.

Gebruik weinig planten in potten

Veel mensen die een onderhoudsvriendelijke tuin willen, kiezen voor een tuin met veel verharding en kleden de tuin dan aan met planten in pot. Dat is echter niet zo onderhoudsvriendelijk als het lijkt. Planten in pot vragen namelijk best veel onderhoud. Zo moet er regelmatig, zo niet dagelijks water gegeven worden. Verder zijn het bemesten, verpotten en het verversen van de potgrond karweitjes die jaarlijks terugkeren. Het advies is dan ook: gebruik weinig planten in potten.

Grotere groepen

Wanneer je grotere groepen van dezelfde planten gebruikt, maakt dat het werk in de tuin overzichtelijker en gemakkelijker. Bovendien zorgt dat voor een rustiger beeld.