Vruchtbomen

Naast het zachtfruit hebben wij ook een mooi assortiment vruchtbomen: denk hierbij aan de walnoot, vijg, peer en steenvruchten. Naast de fijne oogst uit eigen tuin worden vruchtbomen ook vaak geplant omdat dit mooie karaktervolle bomen zijn. Een vruchtboom – en zeker een oude – maakt van iedere tuin een paradijs! 

Boom met vruchten 

Beeld je dit eens in: het is een mooie zomerdag met heerlijke temperaturen. Je zit op je terras bij je vruchtboom; niet te warm omdat de boom je schaduw geeft. Je krijgt trek, strek je arm uit en plukt wat fruit… 
Dit is misschien wel een heel idyllisch scenario, maar het kan echt! Ook voor de kleinere tuinen zijn er vruchtbomen te koop. Op een lage stam, zodat je daadwerkelijk het fruit vanaf je stoel kunt plukken. Of als leiboom, dat neemt weinig plek in. Er gaat niets boven het oogsten van fruit in je eigen tuin! 

Wanneer kun je vruchtbomen planten? 

Het ligt een beetje aan welk soort je aan gaat planten. Als dit een soort is die goed gewend is aan ons klimaat, zoals een appel- of perenboom, dan kan dit in principe jaarrond. Mits het niet vriest. Maar de allerbeste periode is tussen november en maart: dan is de boom in rust. 
Ga je een wat meer Mediterrane boom planten, zoals een nectarine of perzik, dan is het voorjaar de beste periode. Dan kunnen ze alvast goed starten voordat ze weer de winterkou over zich heen krijgen.  

En wanneer moet je vruchtbomen snoeien? 

De snoei van een vruchtboom is voor een aantal soorten belangrijk: het zorgt voor een grotere oogst! Er moet voldoende licht en lucht in de boom blijven komen zodat de vruchten goed kunnen rijpen.  
Per soort verschilt de manier van snoeien, maar als stelregel geldt: snoei altijd pas nadat je geoogst hebt. Onderaan deze pagina vind je een beknopt overzicht wanneer je welke vruchtboom moet snoeien. Zie je het snoeien niet zitten? Er zijn ook soorten die nauwelijks gesnoeid hoeven te worden. 

Vruchtboom kopen 

Onze vruchtbomen kopen wij in bij vaste kwekers; zo weten wij zeker dat we kwaliteit in huis halen. Daarnaast is onze verwerking en verzorging heel efficiënt waardoor wij de kosten laag houden. En dat is ook in jouw voordeel! Hierdoor kunnen wij vruchtbomen aanbieden tegen prijzen die veelal 10-30% lager liggen dan bij andere aanbieders.  
Bestel je jouw vruchtboom online? Dan komt onze eigen bezorgdienst deze met zorg bij je afleveren. Maak het jezelf makkelijk en bestel gelijk de eventuele boompaal mee; dan kun je direct aan de slag. 

Wil je echt iets speciaals? Neem dan eens een kijkje op onze Budgetplant XL-afdeling: hier vind je de meest exclusieve bomen, waaronder ook van die prachtige oude vruchtbomen. 
 
Heb je vragen? Dan staan wij voor je paraat met professioneel advies. Je kunt ons zowel bellen als mailen, maar ook chatten is mogelijk! 

  1. Appelboom 'Gravensteiner'
    Appelboom 'Gravensteiner'

    Malus domestica 'Gravensteiner'

  2. Peer 'Conference' (lei)
    Peer 'Conference' (lei)

    Pyrus communis 'Conference' spalier 4 etages

  3. Peer - Conference (lei)
    Peer - Conference (lei)

    Pyrus communis 'Conference' spalier 5 etage

  4. Pruim 'Opal'
    Pruim 'Opal'

    Prunus domestica 'Opal'

  5. Vijgenboom
    Vijgenboom

    Ficus carica In Varieta

Wanneer welke vruchtboom snoeien? 

De snoei van een vruchtboom verschilt per soort. We geven je hier een kort overzicht. 

Vijg 

Een vijg wordt in onze regio meer aangeplant voor de sierwaarde dan voor de oogst. Het aantal zonuren is bij ons wat te weinig om echt lekkere vruchten te krijgen. 
De grootste snoei van een vijgenboom vindt plaats in de maanden november – januari. Hierbij knip je vooral de oude takken weg. In de zomer kun je de boom eventueel nog licht bijsnoeien; als er bijvoorbeeld een tak in de weg zit. 

Appels en peren 

Appels en peren groeien aan de horizontale takken. In de periode november t/m maart snoei je daarom de verticale takken uit de boom.  

Walnoot 

Een walnotenboom kan het beste niet gesnoeid worden. Maar als het echt nodig is, dan snoei je in de herfst maximaal 20% van de boom.  

Pruimen 

Ook een pruimenboom snoei je het liefst zo weinig mogelijk. Als het echt nodig is, dan kun je het beste de grote takken laten zitten en alleen de kleine takjes verwijderen. De beste periode hiervoor is tussen april en september. 

Kersen 

Een kersenboom wordt ook het liefste zo weinig mogelijk gesnoeid. Als je er niet meer aan ontkomt dan snoei je in april – september de kruisende takken eruit.  

Perziken en nectarines 

Perziken en nectarines groeien op één- en tweejarig hout; als je niet snoeit dan gaat de boom uiteindelijk geen vruchten meer geven. 
In de periode april – september knip je de oude takken weg, net als eventuele dode en kruisende takken.