We hebben alles over het planten van lavendel voor je op een rij gezet

lavendel planten kopen

Lavendel is misschien wel de meest dankbare plant voor je tuin: de plant vraagt bijna niets maar bloeit lang en geurt heerlijk. Echt een aanwinst voor iedere tuin!

Lavendel planten in de volle grond

Lavendel kan, zolang het niet vriest, het hele jaar door geplant worden. De oorsprong van lavendel ligt in Frankrijk en omgeving; dus zet de planten op een flink zonnige plek. In Frankrijk is de grond veelal kalkrijk en droog, probeer dit na te bootsen in je eigen tuin. Op een heel vochtige plek in je tuin of in zware kleigrond is lavendel niet op zijn best.
Voor het planten maak je een gat in de grond wat een stukje groter is dan het potje waar de lavendel in staat. Zet de plant in het gat en vul het gat op met tuingrond. Geef de plant een flinke slok water en doe dit ook in de paar dagen na aanplant.
Als je je lavendel echt de perfecte start wilt geven, meng dan wat kalk door de grond. Gebruik in ieder geval geen bemeste tuinaarde; daar zijn ze niet dol op!

Veel zonminnende planten hebben alsnog moeite met de heel zonnige en warme dagen in ons land, vanwege de droogte, maar lavendel niet. Lavendel houdt zich enorm goed in de zon, in de volle grond hoef je ze dan ook geen extra water te geven zodra de planten eenmaal goed zijn aangeslagen in je tuin.

lavendel planten in de volle grond

Wanneer kun je lavendel het beste verplaatsen?

Als je je oudere lavendelplanten op een andere plek in je tuin wilt zetten, kun je dit het beste doen in het voorjaar of najaar. Als je dit in de zomer zou doen, vraag je wel heel veel van de plant: én een nieuw plekje én de zomerdroogte trotseren.
Het voorjaar is de meeste praktische tijd om lavendel te verplaatsen. Dan moeten de planten ook gesnoeid worden, wat niet altijd meevalt als ze heel dicht op elkaar staan. In het voorjaar kun je de planten dus tegelijkertijd én snoeien én verplaatsen.

Lavendel planten in een pot

Lavendel kan ook heel goed in een pot gezet worden, maar daarbij heeft de plant wel iets meer zorg nodig. De wortels kunnen niet verder de grond in om op zoek te gaan naar vocht en voedingsstoffen, hierin zijn de planten afhankelijk van jou.
In onze Mediterrane potgrond zitten alle voedingsstoffen die lavendel nodig heeft. Dit is dus de ideale start van jouw lavendel in pot. Geef de plant nadat je hem in de pot gezet hebt, een flinke slok water en zet hem in de zon. Verder hoef je alleen maar water te geven als het langer dan een week niet geregend heeft.

lavendel planten in een pot

Wanneer moet je lavendel in een pot verplanten of verpoten?

Als lavendel meerdere jaren in dezelfde pot staat, met dezelfde aarde, dan raakt de aarde uitgeput. De plant zal hierop reageren door wat geel te worden: een voedingsstoffentekort! Dit kun je het beste oplossen door de plant uit de pot te halen en even goed te kijken naar het wortelgestel. Heeft de plant nog voldoende ruimte in de pot, zit er nog genoeg losse aarde in de pot? Klop dan de losse aarde van de wortelkluit af en plaats de plant opnieuw in dezelfde pot maar met nieuwe aarde. Idealiter gebruik je hiervoor de Mediterrane potgrond.
Zie je dat de wortelkluit de hele pot aan het vullen is en is er bijna geen losse aarde meer over? Dan heeft de plant een grotere pot nodig.

Een lavendelhaag planten

Lavendel kan ook heel goed aangeplant worden als haag. De plant is groenblijvend en geeft dus jaarrond structuur in je tuin. Wil je een strakke, rechte haag of juist een wat lossere, golvende haag? Het kan allebei.
Het planten van een lavendelhaag kan het beste in het voorjaar of najaar. Voor het bepalen van het aantal lavendelplanten wat je nodig hebt, kun je gebruik maken van onze handige rekentool. Deze zit verwerkt in ons online bestelproces, je kunt hem niet missen!

Lavendel planten kopen

Het aanbod in lavendelplanten is enorm. Welke planten en soorten voor jou het beste zijn hangt af van waar je de planten neer gaat zetten: ga je een haag plaatsen of een groot oppervlakte beplanten met lavendel, dan zijn de lavendel sixpacks ideaal. Wil je slechts een enkele plant, voor in je border of in een pot; kies dan een mooi groter exemplaar uit van het soort wat jij het mooiste vindt. Budgetplant biedt je offline én online topkwaliteit lavendel. Dankzij onze directe en grootschalige inkoop bij vaste kwekers en efficiënte verwerking kunnen wij lavendel leveren van de beste kwaliteit tegen de laagste prijzen.

In Venlo staat ons meer dan 30.000 m2 grote tuincentrum. Maak er een dagje uit van, kom langs en lunch in ons restaurant terwijl de kinderen in de kinderboerderij en op de speeltoestellen zich kunnen vermaken. Of bestel jouw lavendel online; dat kan natuurlijk altijd!

Heb je meer informatie nodig over lavendel of je bezoek aan ons? Bel, mail of chat dan met ons.

lavendel planten