Perenboom

Een van de bekendste fruitbomen is de perenboom, oftewel de Pyrus communis. Het voordeel van perenbomen is dat ze op vrijwel iedere grondsoort groeien, ze erg oud kunnen worden en dat ze in het voorjaar een prachtige bloesem geven. Daarnaast geeft de boom heerlijke, eetbare vruchten.

Welke perenboom zijn er?

Wij bieden diverse soorten perenboom aan, zoals de Pyres communis ‘Conference’, de Pyres communis ‘Williams’ en de Pyres communis ‘Bonne Louise d’Avranches’. Ook de Pyres communis ‘Doyenne du Comice’ en de Pyres communis ‘Gieser Wildeman’ ontbreken niet in ons assortiment. De perenboom kun je bij ons bestellen als leivorm, patioboom, struik of als halfstam perenboom.

Een perenboom planten

De perenboom staat het liefst in de halfschaduw of de zon. Je kunt de perenboom het beste planten op het moment dat deze in rust is, dit is in de wintermaanden. Het planten van een perenboom verschilt niet van het planten van een andere fruitboom, de werkwijze hiervoor is hetzelfde.

 1. Als eerste graaf je een gat in de grond, zorg ervoor dat het plantgat groot genoeg is.
 2. Maak de grond rondom het plantgat los, op die manier kan de boom goed wortelen.
 3. Zorg dat de kluit van de perenboom goed wordt natgemaakt.
 4. Tevens maak je de wortels van de kluit los zodat de perenboom beter kan groeien.
 5. Plant de perenboom in het gat dat je gegraven hebt.
  Heb je een halfstam of hoogstam perenboom? Dan gebruik je 1 of 2 boompalen.
 6. Vul het gat met potgrond en maakt het gat dicht. Stap hierna de grond goed aan.
 7. Als laatste is het belangrijk om zowel tijdens als na het planten voldoende water te geven. Dit is noodzakelijk voor een goede groei.

Het snoeien van de perenboom is ook belangrijk, dit dient twee maal per jaar te gebeuren, in februari en rond de langste dag van het jaar, 21 juni.

Kun je een perenboom verplaatsen?

Het is mogelijk om een perenboom te verplaatsen, alleen bij een echte oude perenboom is dit niet aan te raden. De beste periode om de boom te verplaatsen is vanaf het najaar, op het moment dat het blad eraf is, tot het voorjaar. In de zomer is het helaas niet mogelijk om een perenboom te verplaatsen omdat de boom dan groeit.

Wil je advies over de perenboom of graag een perenboom kopen? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

 1. Pyrus c. 'Bonne Louise d'Avranches'
  Pyrus c. 'Bonne Louise d'Avranches'

 2. Pyrus c. 'Bonne Louise d'Avranches'
  Pyrus c. 'Bonne Louise d'Avranches'

 3. Pyrus c. 'Conference'
  Pyrus c. 'Conference'