Een greep uit het olijfboom assortiment:

Olijfbomen kunnen geplant worden in de volle grond of in plantenbakken, borders of potten. Let bij het planten op de vochtigheid van de grond (niet te nat), zodat de wortels niet gaan rotten. Plant daarom een olijfboom op een klein ‘heuveltje’ zodat het water goed weg kan lopen.

De olijfboom houdt van zon. In ons klimaat is een plek op het zuiden of westen dan ook het beste. Ze kunnen teken een stootje, zoals wind. Hierdoor zijn dakterrassen ook geschikt om een olijfboom te plaatsen.

Wilt u een olijfboom in een pot planten? Dan raden wij u aan te zorgen dat het water goed uit deze bak kan. Door een gat te maken aan de onderzijde. Tegen de vorst beschermt u de pot aan de zijkanten (binnenkant) met noppenfolie. Breng een laag hydrokorrels van 10 tot 20 cm aan, in de plantenbak. Dit zorgt voor een goede afwatering en zorgt ervoor dat de plantenbak niet te zwaar wordt om hem te verplaatsen. Gaat het om een hoge pot die niet vast staat, dan kunt u het beste kiezel gebruiken. Hierdoor wordt de pot wel zwaarder, maar hij blijft wel beter staan.

Plant de olijvenboom in speciale mediterrane grond die ook geschikt is voor andere mediterrane bomen zoals palmbomen. Let erop bij het planten dat de bovenkant van de kluit maar een beetje met aarde bedekt wordt. Op deze manier voorkomt u, dat u de plant te diep plant. Nu kan, als u dat wil, de bovenkant nog met kiezel of schors opgevuld worden. Daarna moet u de planten goed begieten. Tip: Om ervoor te zorgen dat het water goed afloopt, raden wij u aan, om de kuip op voetjes te zetten.

Zorg na het planten dat de olijfbomen in de zomer niet te droog staan. Zeker als ze in een bak staan, omdat er weinig regenwater in de bak valt doordat de olijfboom bladeren water tegen houden. Afhankelijk van de temperaturen, één à twee keer per week extra water.

Bekijk ook: olijfboom snoeienolijfboom bemesten en olijfboom bescherming.