Fruit

Fruitbomen voor iedere tuin 

Fruit uit eigen tuin; hoe leuk is dat? Maar buiten de vruchten om hebben fruitbomen nog een toegevoegde waarde voor iedere tuin: de schitterende bloesem in het voorjaar! En ja, voor iedere tuin, want ook voor de kleinere tuinen hebben wij geschikte fruitbomen in ons assortiment. 

Wat voor soorten fruitbomen zijn er? 

Appelbomen, perenbomen, pruimenbomen en de frambozenstruik: die kennen we allemaal wel. Maar wist je ook dat wij o.a. ook een nectarineboom aanbieden? En een mispelboom
Natuurlijk ontbreken de appelbomen Elstar en Jonagold niet in ons assortiment. En ook de perenboom Conference bieden we aan als struik, halfstam en patiofruitboom. Andere fruitbomen bieden wij ook aan als leifruitbomen.  

Struik, halfstam, leivorm en patiofruitbomen 

Bij iedere fruitboom kun je kiezen in welke kweekwijze je de boom wilt kopen. De struik als kweekvorm spreekt voor zich. Een halfstam fruitboom houdt in dat deze op een relatief lage onderstam geënt is. De stam van de boom is hierdoor maar een meter hoog wat er voor zorgt dat de takken – en het fruit – dus ook relatief laag zitten. Dat oogst een stuk makkelijker! 
Het grote voordeel van leifruitbomen is dat deze maar weinig ruimte innemen doordat ze groeien tegen een vlak rek van bamboe: de lei. De takken van de boom worden langs de lei geleid waardoor deze horizontaal en redelijk ver uit elkaar staan. Dit zorgt er voor dat er veel zon en warmte bij het fruit kan komen voor een optimale rijping. 
Een patiofruitboom is op een dusdanige manier gekweekt dat deze klein blijft. Het fruit wordt wel net zo groot en lekker als je gewend bent. Dit is de ideale fruitboom bij je patio of terras! 

Wat is een makkelijke fruitboom voor in de tuin? 

Fruitbomen zijn sowieso niet moeilijk. Sommige fruitbomen hebben kruisbestuiving nodig om vruchten te gaan geven. Dit houdt in dat er een tweede fruitboom van een ander ras bijgeplaatst moet worden. Heb je die ruimte niet dan is er geen nood aan de man: kies dan een fruitboom die zelfbestuivend is! Bij iedere fruitboom in ons assortiment staat er bij de specificatie of het een zelfbestuivende boom is of dat er kruisbestuiving met een andere boom nodig is. 

Wat is de beste tijd om fruitbomen te planten? 

Fruitbomen kunnen geleverd worden in een pot of met een zogenaamde blote wortel. Wortelgoed wordt over het algemeen alleen aangeboden in de periode waarin je dit ook kunt planten: van half oktober tot en met eind maart. Een fruitboom die geleverd wordt in een pot kun je jaarrond planten. Voor beide opties geldt dat je ze niet kunt planten wanneer het vriest. 
Als je jouw fruitboom in de volle grond gaat planten dan maak je een ruimer plantgat dan de pot groot is. Als je wortelgoed hebt gekocht maak je een plantgat wat ruim genoeg is om de wortels in te planten zonder dat je deze moet knikken. Maak het gat niet te diep! De boom moet net zo diep geplant worden als dat hij bij de kweker heeft gestaan.  
Zolang het wortelgestel van de boom nog klein is (de eerste twee jaar) is het verstandig om hier een boompaal bij te zetten. Na het planten van je fruitboom is het belangrijk om deze genoeg water te geven.  

Fruitbomen en fruitplanten kopen 

Onze eigen bezorgdienst levert met passie voor tuinplanten en -bomen jouw fruitbomen bij je thuis. Dus je kunt deze onbezorgd online bij Budgetplant bestellen en thuis af laten leveren.  
Maar mocht je zelf je fruitboom uit willen zoeken – misschien ben je wel op zoek naar zo’n heel mooie oude fruitboom? – dan ben je natuurlijk van harte welkom in ons tuincentrum in Venlo. 
Mocht je vragen hebben over fruitbomen dan kun je ons uiteraard ook bellen, mailen of chatten. We staan voor je klaar met professioneel advies! 

 1. Vaccinium c. 'Bluegold'
  Vaccinium c. 'Bluegold'

 2. Ribes u.-c. 'Hinnonmaki Rood'
  Ribes u.-c. 'Hinnonmaki Rood'

 3. Pyrus c. 'Bonne Louise d'Avranches'
  Pyrus c. 'Bonne Louise d'Avranches'

 4. Malus d. 'Gala'
  Malus d. 'Gala'

 5. Ribes r. 'Jonkheer van Tets'
  Ribes r. 'Jonkheer van Tets'

 6. Ribes r. 'Jonkheer van Tets'
  Ribes r. 'Jonkheer van Tets'

 7. Prunus d. 'Hauszwetsche'
  Prunus d. 'Hauszwetsche'

 8. Prunus d. 'Opal'
  Prunus d. 'Opal'

 9. Prunus n. 'Flavortop'
  Prunus n. 'Flavortop'

 10. Actinidia a. 'Issai'
  Actinidia a. 'Issai'

 11. Prunus a. 'Sunburst'
  Prunus a. 'Sunburst'

 12. Prunus a. 'Sunburst'
  Prunus a. 'Sunburst'

Welke fruitbomen doen het goed in Nederland? 

Dit is afhankelijk van de plaats in de tuin waar de fruitboom staat. Idealiter is dit een zonnige plek waarbij je de boom kunt beschermen tegen de wind. Is dit het geval? Dan kun je appelbomen, perenbomen, kersenbomen, pruimenbomen en zelfs een perzikenboom planten. Het andere fruit zal in een kas moeten worden geplaatst of geplant. 

Welke fruitboom is winterhard? 

Nagenoeg alle fruitbomen zijn winterhard. Ze verliezen wel meestal hun blad in de winter, maar daar komt weer fris groen blad voor terug in het voorjaar. 
Soorten fruitbomen die beschermd moeten worden tegen aanhoudende vorst zijn onder andere de druif, de kakiboom en de kiwi. Ook de vijg is matig winterhard al komen daar steeds meer soorten van op de markt die onze vorst wel goed kunnen verdragen.  

Goedkope fruitbomen: altijd in de aanbieding! 

Budgetplant houdt de prijzen laag door een efficiënte verwerking en verzorging van de planten. Daarnaast kopen wij alleen in bij vaste kwekers waarvan wij weten dat ze topkwaliteit leveren. Dus bij Budgetplant koop je topkwaliteit fruitbomen tegen budgetprijzen! En dat geldt jaarrond: onze fruitbomen zijn dus altijd in de aanbieding. 
Als je binnenkort fruit uit eigen tuin wilt eten, koop je je fruitbomen bij Budgetplant. Eenvoudig online (voor thuisbezorging of afhaal) of in ons 30.000 m2 grote tuincentrum in Venlo. 
Werp dan ook eens een blik op onze Budgetplant XL-afdeling: hier verkopen wij de mooiste en exclusiefste bomen. Dus ook als je op zoek bent naar zo’n authentieke oude perenboom slaag je bij Budgetplant. Je kunt zelf de mooiste uitzoeken!