Ligusterhaag

Op zoek naar een mooie groene haag die het hele jaar door mooi blijft? Dan is de liguster de perfecte keuze voor jou! Wil je meer weten over deze fantastische wintergroene haagplanten? Geen zorgen, deze blog over de liguster heeft alle informatie die je nodig hebt.

De liguster

De liguster (Ligustrum) is al eeuwenlang een graag geziene gast in Europese tuinen, en dat is niet zonder reden. Zolang de winters niet te streng zijn, behouden ligusters het hele jaar door hun groene bladeren. Bovendien groeien ze snel, waardoor je binnen enkele jaren al kunt genieten van een mooie, hoge haag. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn ligusters ook nog eens redelijk onderhoudsarm. Dat maakt ze ideaal voor gebruik als haagplanten. 

Haagvormen

Ligusters zijn geschikt voor verschillende haagvormen. Over het algemeen zijn de meest populaire haagplanten wintergroene varianten. Ligusters worden vaak omschreven als semi-wintergroen, omdat jonge planten tijdens strenge winters wat blad kunnen verliezen, maar als je ze de juiste standplaats en bodem geeft, is de kans groot dat ze het hele jaar door goed blijven. Ze groeien snel uit tot hoge hagen en hebben een dichte vertakking. 

De meest voorkomende vorm voor een ligusterhaag is een rechte, hoge haag waar je alleen de bladeren ziet. Met een jaarlijkse groeisnelheid van zo'n 60 centimeter, afhankelijk van de gekozen soort, hoef je niet lang te wachten op zo’n hoge haag. Voor een perfect strakke haag is het nodig om de ligusterhaag twee tot drie keer per jaar te snoeien, maar je kunt er ook voor kiezen om de liguster wat vrijer te laten groeien. Zo transformeert je haag in een wat wildere, bloeiende haag.

Zelfs een lage ligusterhaag is een mogelijkheid. Dit is bijvoorbeeld een mooie optie voor in je voortuin. Maar ook bij een lage haag is regelmatig snoeien een must, omdat ligusters snel groeien en anders hun vorm kunnen verliezen.

Verschillende soorten ligusters  

Welke liguster past bij jouw tuin? Er zijn verschillende soorten ligusters waarbij elke soort zijn eigen kenmerken en voordelen heeft. Lange tijd was de gewone liguster (Ligustrum vulgare) de meest voorkomende soort. Logisch ook, want gewone ligusters zijn inheemse haagplanten die bewezen hebben goed om te kunnen gaan met ons wisselvallige klimaat. Maar in de loop der jaren is de haagliguster (Ligustrum ovalifolium), afkomstig uit Japan en Korea, populairder geworden.  Deze ligustersoort heeft kleinere bladeren en is daardoor vaak iets geschikter. Bovendien heeft de haagliguster doorgaans minder last van bladverlies in de winter.

 

Alle informatie over de liguster op één plek! Er zijn maar weinig haagplanten zo populair als de liguster. En dat is niet voor niets, want ligusters zijn niet alleen mooi, maar ook gemakkelijk te onderhouden. Toch begrijpen we dat je misschien meer informatie nodig hebt voordat je je ligusterhaag gaat planten. Op de productpagina van de ligusters vind je ook nog verdere informatie. Heb je na het lezen nog steeds specifiek advies nodig? Kom dan gerust eens langs in onze winkel of neem contact met ons op.