Juist op het moment dat de tuin de winterslaap in gaat, komen de siergrassen in the picture: het ruisende groen en de mooie transparante aren. Siergrassen zijn een categorie tuinplanten op zich, met niets te vergelijken!

Is siergras een winterharde vaste plant?

In de plantenwereld is een “vaste plant” een plant die in het najaar bovengronds afsterft, daarna ondergronds doorgroeit en in het voorjaar weer boven komt: een plant dus die jaar na jaar in je tuin staat, alleen is hij ’s winters niet zichtbaar. Veel mensen bedoelen met een “vaste plant” echter een plant die jaar na jaar, en in het hele jaar, zichtbaar (bovengronds) in je tuin blijft staan, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld perkgoed. Officieel is siergras geen vaste plant dus – hij blijft ’s winters zichtbaar – maar officieus wel. Je kunt er vele jaren plezier van hebben!

Welke siergrassen blijven groen in de winter?

Siergrassen kun je in twee categorieën indelen: er zijn soorten waarvan het blad in de winter helemaal bruin wordt. Maar er zijn ook soorten die juist groen blijven in de winter. Onder de groenblijvende soorten vallen onder andere de verschillende varianten van de zegge (Carex), het (blauwe) zwenkgras (Festuca) en het leliegras (Liriope). Wist je dat er in het leliegras ook schitterende lilapaarse aren komen? Dit is het enige siergras met aren er in met een andere kleur dan “grasbruin”. Voorbeelden van soorten siergras die in de winter bruin worden zijn het Japans bloedgras (Imperata), prachtriet (Miscanthus) en het lampenpoetsergras (Pennisetum).

Siergrassen van laag tot hoog

Voor iedere tuin is er een geschikt siergras. Ze zijn er namelijk van heel klein tot heel groot! Er zijn grassen die een echte eyecatcher zijn (zoals het pampasgras), maar ook die je mooi kunt “weven” met andere planten. Als je op zoek bent naar lage siergrassen, dan kun je je hart ophalen met zegge (Carex): daarin zijn heel veel varianten, groen, bont tot zelfs bronskleurig. In de categorie “gemiddeld hoog” vind je heel veel verschillende soorten. Het eerder genoemde lampenpoetsergras (Pennisetum) wordt bijvoorbeeld maximaal 1 meter hoog. Ook het vingergras (Panicum virgatum) is een schitterend gras en is heel goed te combineren met andere planten. Een echt groot siergras is de pampasgras (Cortaderia): deze kan wel twee meter hoog worden! De pampasgras kan heel goed als solitair aangeplant worden, het is een indrukwekkende plant. Voor een wat subtieler effect op grote hoogte raden wij het reuzen vedergras (Stipa gigantea) aan. Dit wordt een grote plant waarvan het blad relatief laag blijft en de aren hoog. Dit geeft een mooi transparant beeld en blokkeert je zicht niet.

Siergras als haag

Je kunt siergrassen ook heel goed toepassen als haag. Er zijn soorten die heel statig en redelijk strak rechtop groeien. Het Chinese riet (Miscanthus sinensis) is een soort wat mooi rechtop groeit. Net als het pijpestrootje (Molinia caerulea). Voor een meer “dynamische” haag kun je de breder vallende grassen gebruiken. De plantafstand voor een siergrassenhaag ligt aan het soort siergras wat je kiest. In de specificatie van de plant vind je de uiteindelijke grootte van de plant. Deze grootte – met een bijbehorende breedte - bereikt je siergras al binnen drie jaar, dus daar moet je rekening mee houden als je de haag aanplant. Van de kleinste siergrassen heb je ongeveer zeven planten per strekkende meter nodig. Van een hoger soort zoals het Chinese riet plant je drie à vier planten per meter.

Maak je keuze uit ons grote assortiment

Budgetplant biedt jaarrond siergrassen aan. En zolang er geen vorst is, kun je deze ook jaarrond aanplanten! Bekijk ons assortiment siergrassen eens en verbaas je over de variëteit. En stel je ook eens voor hoe de planten er uit zien als er rijp op ligt. Of misschien zelfs een laagje sneeuw. Mocht je vragen hebben over sierplanten dan kun je die uiteraard aan ons stellen. Wij staan klaar met een professioneel advies. Bel, mail of chat je ons?