Een winterharde, groenblijvende, bloeiende klimplant die ook nog eens geurt én geen bijzondere wensen heeft? Dat is de Toscaanse jasmijn! Daarbij neemt deze topper ook nog eens weinig ruimte in en klimt hij zonder je muur te beschadigen.
Aan de hand van de meest gestelde vragen vertellen wij je hoe je het beste in deze plant naar boven kunt halen.

Kan de Toscaanse jasmijn in de volle zon?

Jazeker! Een plek in de zon of in halfschaduw is de favoriete plaats voor de Toscaanse jasmijn, of sterjasmijn. Wel geldt: hoe meer zon des te meer bloemen. Wist je dat er naast de soort met witte bloemen ook soorten zijn met gele en roze bloemen? En deze jasmijn bloeit lang; van juni tot in september.
Zet de klimmer niet op een plaats met veel wind. Daar houdt hij niet van en dit kan er voor zorgen dat hij een heel koude winter niet overleeft.

Is de Toscaanse jasmijn groenblijvend?

Zolang de klimplant staat op een plaats met niet al te veel wind, blijft hij in de winter groen.
Het kan voorkomen dat er door vorstschade wat takjes en blaadjes bruin worden. Dit kun je er in het voorjaar uitknippen en dan zal de plant weer verder uitlopen.

Is de Toscaanse jasmijn winterhard?

De Trachelospermum jasminoides – dit is de Latijnse naam van de Toscaanse jasmijn – kan kou hebben tot -10 graden. Wind in combinatie met kou kan funest zijn.
Mocht het kouder gaan worden dan kun je de plant beschermen door middel van een laag droog blad of stro aan te brengen, of met vliesdoek.

Toscaanse jasmijn in de volle zon

Hoe kun je een Toscaanse jasmijn laten klimmen?

Iedereen kent wel de “zuignapjes” waarmee een gewone klimop zijn weg baant over muren. Waarbij de muren vaak ook beschadigen. De Toscaanse jasmijn heeft geen “zuignapjes”. Hij krult met zijn ranken om bijvoorbeeld hekwerk heen. Je kunt een Toscaanse jasmijn dus niet gewoon tegen een muur aan plaatsen; hij heeft hulp nodig bij het klimmen in de vorm van een rek of gaas.
Als je een nieuwe plant geplaatst hebt, verdeel de ranken dan goed over het rek. De plant groeit zelf het meeste richting het licht (vooral naar boven dus), als je wilt dat hij wat breder uitwaaiert, dan kun je hem daarin wat leiden.
Nog een voordeel: een klimplant als de gewone klimop wordt in de loop van de tijd heel breed. De Toscaanse jasmijn groeit veel “slanker” en neemt daardoor maar weinig ruimte in.
Voor iedere meter die je begroeid wilt hebben, heb je twee planten nodig. Uiteindelijk kan hij wel tot vier meter hoog worden.

Hoe en wanneer kun je een Toscaanse jasmijn snoeien?

In principe hoeft deze klimmer niet gesnoeid te worden. Maar mocht hij qua vorm uit de pas gaan lopen of als de bloei wat afneemt omdat de plant flink verhout is, kun je dit wel doen. Het voorjaar, nadat de vorst weg is, is hiervoor de beste tijd. Dan kun je ook eventuele vorstschade gelijk wegknippen.

Is een Toscaanse jasmijn giftig?

Het witte sap wat uit de stengels komt als je de plant snoeit, is licht giftig. Je kunt hiervan wat irritatie op je huid krijgen. Het beste kun je dus wel een paar handschoenen dragen bij dit klusje.

Een Toscaanse jasmijn als haag

Zolang de ondergrond goed is, in de vorm van een rek of gaas, klimt de Toscaanse jasmijn er op los. Dus je kunt hiermee ook een haag maken! Dat is misschien een gekke klus en het duurt een tijd voordat je een dichte haag hebt, daarom hebben wij de oplossing voor je: een Toscaanse jasmijn als kant en klaar haag. De jasmijn staat dan al geplant tegen een rek aan welke al is vol gegroeid en door middel van het plaatsen van diverse planten naast elkaar kun je een geweldig mooie haag krijgen. Een haag met alle pluspunten van een Toscaanse jasmijn er in: groenblijvend, bloeiend en geurend.

Overweeg je een Toscaanse jasmijn te planten? Wij zeggen: doen! Je zult er zeker geen spijt van krijgen. Als je de plant kunt plaatsen bij bijvoorbeeld je voordeur of je terras, kun je optimaal genieten van de geur.
Mocht je nog vragen hebben over de Toscaanse jasmijn, bel, mail of chat dan met ons.