Bij dakbomen en bolbomen gaat het er met name om dat de vorm van de boom behouden blijft. Dakbomen worden geleverd met 6 hoofdtakken die bepalend zijn voor de vorm van de boom. De zijtakken die uit deze hoofdtakken groeien kunnen aangebonden worden om het dak dichter te krijgen of kunnen teruggesnoeid worden om de groei te stimuleren. Het is aan te raden deze snoei ieder jaar te herhalen om zo een mooie dakvorm te krijgen. De Dak-plataan is waarschijnlijk de meest bekende soort. Naast deze soort zijn ook leverbaar: Dak-Amberboom, Dak-Moeraseikenboom of de Dak-Moerbeiboom.

Snoeien in januari

Bolbomen worden geleverd met een variabele stamhoogte. De stam zal zich niet meer in de hoogte ontwikkelen, alleen in de loop der jaren uitgroeien tot een dikkere boom. Er zijn soorten waarbij het raadzaam is ze ieder jaar tot 10 cm terug te snoeien vanwege takbreuk zoals de Bolacacia. Bij de Bolesdoorn, Bolcatalpa en Bolplataan mag eens in de 2-3 jaar gesnoeid worden.

Groenblijvende bolbomen, zoals de laurier, zijn leverbaar in diverse soorten. Snoei beperkt zich hierbij door lange scheuten in te korten en de bolvorm zoveel mogelijk te behouden.

Snoeien in januari

Heesters die in de zomer bloeien zoals de vlinderstruik of de hibiscus, mogen ook in deze periode terug gesnoeid worden. Ben je na deze klussen niet meer te stoppen, dan kun je nog de afgestorven plantendelen van de vaste planten weg snoeien. Let wel op met het snoeien van esdoorns, berken, haagbeuken en noten. Zij reageren op een vroege snoei door te gaan bloeden. Deze soorten snoei je bij voorkeur in het najaar of op het moment dat de boom volop in blad staat.