December mag dan wel de wintermaand zijn, maar er is nog genoeg te doen in je tuin! Als je jouw groene oase in topconditie wilt houden, bekijk dan onze handige tuintips voor deze maand.

1. Ruim dat gevallen blad op

Zelfs als de herfst officieel voorbij is, blijven de bladeren vallen. Zorg ervoor dat je het blad van je gazon en je tuinpaden blijft verwijderen. Hiermee zorg je ervoor dat je gazon er in het voorjaar weer prachtig bij ligt en voorkom je valpartijen op de gladde paden, vooral als vorst in aantocht is.

Gevallen blad

2. Plant een haag

Zolang de grond niet bevroren is, is december een uitstekende tijd om hagen aan te planten. Hagen zijn in rust tijdens de winter, wat betekent dat ze minder snel schade oplopen. Als je een haag hebt geplant, is het raadzaam om deze meteen in vorm te snoeien. Als je meer wilt weten over haagplanten, bekijk dan onze blogs over het verschil tussen wortelgoed, kluit of pot en hoeveel haagplanten je per meter nodig hebt.

Vormsnoei voor bomen

Heb je bomen in je tuin? Zorg ervoor dat je ze in vorm snoeit, maar overdrijf niet. Het doel is om de vorm te behouden, niet om de boom te beschadigen.

4. Andere snoeiklusjes

Snoei de bessen-, framboos- en braamstruiken terug tot aan de grond. Dit helpt bij een gezonde groei in het volgende seizoen. Ook is dit het beste moment om berken, esdoorn en notenbomen te snoeien omdat de sapstromen momenteel niet actief zijn.

5. Kerstdecoraties met groen

Ga op zoek naar takjes van Ilex, buxus en klimop die je kunt gebruiken in je kerststukjes. Vers groen geeft een prachtige touch aan je kerstdecoratie.

6. Denk aan de vogels

December is een moeilijke maand voor vogels omdat de grond bevroren is en voedsel schaars is. Hang een vetbol of pindaslinger op om ze te helpen.

Vogels voeren

7. Bescherming van vorstgevoelige planten

Bescherm je vorstgevoelige planten met behulp van vliesdoek. Vergeet niet om het doek te verwijderen als er geen vorst meer wordt voorspeld.

8. Controleer je dakgoten

Met het merendeel van het blad nu op de grond, is dit het moment om je dakgoten te inspecteren. Als er een boom in de buurt van je dakgoot staat, is het belangrijk om bladophopingen te verwijderen om lekkages te voorkomen.

9. Creëer een feestelijke sfeer met kerstverlichting

December staat natuurlijk in het teken van Kerst, gezelligheid en warmte. Ook al zit je misschien niet buiten, je kunt je tuin wel versieren met kerstversiering en kerstverlichting. Zo kun je vanuit je warme woonkamer genieten van een sfeervolle tuin.

Er zijn genoeg klusjes om je tuin in december in topvorm te houden. Heb je vragen of wil je meer weten over tuinwerkzaamheden in deze maand? Aarzel niet om contact met ons op te nemen; onze medewerkers staan klaar om je te helpen. Geniet van je tuin, zelfs in de winter!