Klimop

Snelgroeiend, klimt of kruipt vanzelf en wintergroen: dat is de klimop in het kort!  
Alle klimopsoorten zijn geschikt als klimplant en bodembedekker. Als je hem wilt toepassen als haag dan zul je wel een frame of iets dergelijks moeten plaatsen waar de plant tegenaan kan klimmen. Of lees even verder: we hebben een mooie oplossing voor je. 

Is Hedera hetzelfde als klimop? 

Jazeker! Hedera is de Latijnse naam voor de klimop. Een klimop is geen verzamelnaam voor klimplanten, dit is een specifiek soort. Kijk maar naar de foto’s van de planten onderaan deze pagina; je herkent het soort direct. 

Welke klimop blijft groen in de winter? 

Allemaal! Mits je dus de echte Hedera hebt; deze soorten blijven allemaal schitterend groen in de winter. En als de plant ouder wordt, kunnen er na de zomer zelfs ook nog bloemen in komen. 

Welke andere klimplanten zijn groenblijvend? 

Het aanbod in groenblijvende klimplanten is wat beperkt. Naast de klimop zijn dit bijvoorbeeld nog de Toscaanse jasmijn, de klimhortensia en de kamperfoelie. Dit zijn overigens wel bloeiende klimplanten! 

Een goedkope klimophaag 

En haag maken van klimop kan op twee verschillende manieren: 

  • je plaatst een frame van palen en gaasschermen waar je de planten tegenaan laat groeien, 

Elke manier heeft zo zijn voordelen. Plaats je zelf een frame waar je jonge planten tegenaan zet dan is dit vooral een goedkope oplossing. Nadeel hiervan is dat de jonge planten nog moeten gaan groeien waardoor het nog een paar jaar duurt voordat je een echt dichte haag hebt. 
Een kant en klaar haag is duurder, maar dan heb je ook direct resultaat! Direct na het planten heb je een al volwassen haag in je tuin staan. Ideaal als privacy creëren je voornaamste doel is. 

Een klimop snoeien 

Een klimop snoeien is heel eenvoudig. Omdat het zo’n snelle groeier is kun je het eigenlijk niet verkeerd doen. Daar staat wel tegenover dat deze plant twee tot drie keer in het jaar gesnoeid moet worden om wildgroei te voorkomen. 
Het is het beste als je hem met een snoeischaar snoeit. Je kunt dan heel goed zien hoe de takken lopen en tot waar je de tak of rank terug wilt snoeien. Klimop loopt altijd weer uit, dus het geeft niets als je een tak wat te diep wegsnoeit. Als je dit klusje met een elektrische heggenschaar zou doen, loop je het risico dat je een tak onderaan doorzaagt zonder dat dat je bedoeling is. Die tak sterft dan af en dan heb in je mooie groene haag een bruine dode tak zitten; van onder tot bovenin de haag! Natuurlijk is deze weer goed te verwijderen, maar daarom raden wij dus de gewone handsnoeischaar aan. 

Koop je klimop goedkoop bij Budgetplant 

Wist je dat onze planten wel 10% tot 30% goedkoper zijn? Doordat wij werken met vaste leveranciers en een heel efficiënte verwerking en verzorging hebben, kunnen wij je kwaliteitsplanten tegen budgetprijzen leveren. En deze zijn zowel online als in ons tuincentrum in Venlo te koop. 
Op onze website kom je tijdens het koopproces ook onze rekentool tegen; vul in hoeveel meter haag je wilt maken en wij berekenen hoeveel planten je nodig hebt. 

Heb je nog vragen over klimop of de aanschaf van klimopplanten? Mail, bel of chat dan met ons! Wij staan voor je klaar met professioneel advies. 

  1. Ierse Klimop 180-200 cm
    Ierse Klimop 180-200 cm

    Hedera helix 'Hibernica'

  2. Kaukasische Klimop
    Kaukasische Klimop

    Hedera colchica Dentata Variegata

  3. Kleinbladige klimop
    Kleinbladige klimop

    Hedera helix

  4. Klimop 'Gloire de Marengo'
    Klimop 'Gloire de Marengo'

    Hedera algeriensis Gloire de Maren