Een haag van klimplanten? Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar met een metalen of houten raster kunnen klimplanten een hele mooie smalle haag vormen. De klimop, ook wel Hedera genoemd, is misschien wel de meest bekende klimmende haagplant en daarmee perfect voor kleine tuinen waar traditionele (en brede) haagplanten geen optie zijn. Twee vliegen in één klap: een mooi groene haag, en het hele jaar privacy!

Voordelen van een klimop als haag

De klimop kan een uitstekende keuze zijn voor een haag, mits ze de juiste ondersteuning krijgen. Waarom? Nou, hun stengels zijn niet sterk genoeg om de weelderige bladeren te dragen, dus zonder ondersteuning worden het een soort kruipers op de grond. Maar met klimop kun je gemakkelijk een stijlvolle, smalle haag creëren dankzij hun hechtwortels, die zich vastgrijpen aan oppervlakten. Daarnaast kent de klimop nog meer voordelen, welke we hieronder verder toelichten.

De klimop is een smalle haag: ideaal voor kleine tuinen

Een klimop als haag kent vele voordelen. Zo hebben de meeste haagplanten veel ruimte nodig en worden zo ook breed. Zeker wanneer je een kleine tuin hebt, wil je natuurlijk maximaal gebruik maken van de ruimte, maar tegelijkertijd wel genieten van een groene omgeving. De hedera blijft mooi smal en neemt weinig ruimte in. 

Klimop als haag: het hele jaar door groen

Wil je het hele jaar door genieten van een groene haag? Ook dan is de klimop een prima keuze als haagplant. Let er wel op dat je de echte Hedera hebt, want deze soorten blijven in de winter allemaal mooi groen. En als de plant ouder wordt, kunnen er na de zomer zelfs nog bloemen inkomen.

Klimop als haagplant? Snel resultaat!

Wil je snel resultaat en genieten van een groene haag? Ook dan is de klimop een prima keuze. De klimop is namelijk een snelle groeier. Snel resultaat dus! Daartegenover staat wel dat de plant twee tot drie keer per jaar gesnoeid moet worden om wildgroei te voorkomen. We raden onze klanten eigenlijk altijd aan om dat met een snoeischaar te doen en niet elektrisch. Met een elektrische heggenschaar loop je namelijk het risico dat je een tak onderaan de haag doorzaagt zonder dat het de bedoeling is. En dan zit je dus met een mooie groene haag, waar één dode tak in zit. Nu is dat natuurlijk ook weer goed te verwijderen, maar met een normale snoeischaar zie je beter waar je snoeit en het is daarnaast ook heel makkelijk om de klimop op die manier te snoeien.

De klimop kan op elke grondsoort

Een andere reden waarom je voor een klimop (Hedera) als haagplant kunt kiezen, is dat de klimop niet heel erg kieskeurig is. In vrijwel iedere tuin in Nederland kan de Hedera prima groeien. Hoewel de klimop een voorkeur heeft voor een vochtige plek in de schaduw, doet de plant het ook prima in de volle zon.  

Hoe groeit de klimop in een haag?

Een haag maken van klimop kan op twee verschillende manieren:  
1) Je plaatst een frame van palen en gaasschermen waar je de planten tegenaan laat groeien
2) je kiest voor de makkelijkste optie; koop een kant en klaar haag van klimop

Elke manier heeft zo zijn voordelen. Plaats je zelf een frame waar je jonge planten tegenaan zet dan is dit vooral een goedkope oplossing. Nadeel hiervan is dat de jonge planten nog moeten gaan groeien waardoor het nog een paar jaar duurt voordat je een echt dichte haag hebt. Een kant en klaar haag is duurder, maar dan heb je ook direct resultaat! Direct na het planten heb je een al volwassen haag in je tuin staan. Ideaal als privacy creëren je voornaamste doel is.

Soorten klimop

Er zijn veel soorten klimop beschikbaar, zoals de bekende Hedera helix, maar ook meer exotische varianten. Ze kunnen allemaal je tuin veranderen in een groen paradijs. Voor een speels effect kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Kaukasische klimop met zijn bonte bladeren, of de Algerijnse klimop met zijn kleurrijke bladeren.