Je hebt 'm vast wel eens ergens in de tuin zien staan: de thuja, ook wel bekend als de levensboom. De Thuja is een groenblijvende conifeer die heel geschikt is als haagplant. Deze wintergroene plant wordt ook wel haagconifeer genoemd en vormt hele mooie dichte hagen. Ideaal als je een beetje meer privacy in je tuin wilt creëren. Daarnaast groeit de Thuja snel dicht én heeft hij mooie schubvormige bladeren. Kortom: de ideale haag voor een groene en natuurlijke uitstraling in je tuin. Wil je meer weten over de thuja als haagconifeer? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Een thujahaag planten

Het mooie aan de Thujahaag is dat ze behoorlijk vergevingsgezind zijn als het aankomt op grondsoort en standplaats. Ze groeien even goed in de volle zon als in de schaduw. Sommige soorten kunnen misschien een beetje bleek worden als ze in de felle zon staan, maar dat is dan ook het enige. Thuja's houden echter niet zo van natte voeten, dus zorg in ieder geval voor een goede afwatering als je ze plant. Heb je de thuja eenmaal geplant? Dan heb je niet veel omkijken naar deze mooie haag. Geef ze genoeg water en voeding, en ze kunnen heel wat jaartjes mee. Het is dan wel nodig om ze af en toe te snoeien, zo'n twee à drie keer per jaar. Schubconiferen lopen namelijk niet uit vanaf hun oude hout, dus houd ze mooi vol en dicht met wat regelmatige snoeibeurten. Bonus: goed onderhoud helpt daarnaast ook om ziektes op afstand te houden.

Hoe snoei ik mijn thuja?

Met de juiste kennis en goed snoeigereedschap is een thuja snoeien gelukkig niet al te moeilijk. Om te blijven genieten van een mooie groene haag, is het belangrijk om de thuja regelmatig te snoeien. De thuja is een schubconifeer en dat houdt in dat ze niet herstellen vanuit hun oude hout. Je snoeit je thujahaag dus nooit verder dan dat de takken groen zijn. Zolang er bladeren aan de takken zitten, kan de thuja daar namelijk weer opnieuw op uitlopen. Regelmatig terugsnoeien houdt de haag niet alleen mooi en compact, maar het zorgt er ook voor dat de haag goed vol blijft waardoor de haag de nodige privacy biedt. Je kunt de haag snoeien met zowel een heggenschaar als met een elektrische schaar, let er dan in ieder geval goed op dat je de haag niet te ver terugsnoeit. En wanneer je dit karweitje dan het beste kunt doen? De ideale periode om de Thujahaag te snoeien is tussen mei en september. In die maanden is er over het algemeen voldoende zonlicht, waardoor de haag na de snoeibeurt ook weer goed kan herstellen. Let op: zorg er in ieder geval voor dat het niet meer vriest. Haagplanten hebben namelijk veel energie nodig om zich tegen vorst te wapenen. Wil je de thujahaag graag twee keer snoeien? Dat kan. Zorg er dan in ieder geval voor dat je de thuja vóór eind juni van een eerste snoeibeurt hebt voorzien.

Is de thuja giftig?

Ja, de thuja is giftig. Maar geen paniek. Je moet namelijk een flinke hap nemen, wil je er heel ziek van worden of aan overlijden. Het giftige stofje in de Levensboom noemen we thujon en komt in alle delen van de thuja voor. Met name de bladeren en kegelvormige vruchten bevatten veel van dit stofje. Het is dan ook verstandig om handschoenen en eventueel beschermende kleding te dragen wanneer je de haag gaat snoeien. Aanraking met thujon kan namelijk leiden tot jeuk, huidirritaties en andere allergiesche reacties. Voor dieren is de thuja wel gevaarlijk. De thuja blijft het hele jaar door groen en ziet er voor veel dieren dan ook uit als een lekker hapje. Houdt daar dus rekening mee als je een thujahaag gaat planten. En ga je de thuja snoeien? Zorg dan dat je het snoeiafval goed opruimt, zodat dieren er niet van kunnen eten.

Welke thuja past het best bij jou? 

Maar welke thuja past nu het beste bij jouw tuin? Nou, hier komt het leuke gedeelte: de diversiteit in thuja-kweekvormen is om van te smullen! Vergeet die saaie eentonige coniferen. Thuja's zijn juist anders, met hun variatie in bladkleuren, groeiwijzen en vorstbestendigheid. Van de langzame groeier thuja 'Smaragd', perfect voor een lage haag in een kleine tuin, tot de reuzenlevensbomen zoals de thuja 'Martin', thuja 'Atrovirens' en thuja 'Excelsa' die je tuin omtoveren tot een groen paradijs. Er is voor ieder wat wils, dus je vindt zeker de perfecte thujahaag die naadloos aansluit op je privacywensen en tuinontwerp.

Andere haagconiferen

Is een thujahaag toch niet helemaal jouw ding? Geen probleem. We bieden ook een breed scala aan andere haagconiferen en haagplanten aan. En twijfel je nog of de thuja de juiste keuze haagplant is of heb je een andere vraag ? Geen zorgen, onze medewerkers staan elke dag voor je klaar in onze winkel in Venlo of neem online contact met ons op.