Wil je een beukenhaag planten? Dan ben je bij Budgetplant aan het juiste adres. Onze beukenplanten komen rechtstreeks van de kweker en zijn van topkwaliteit. Om je haag tot een succes te maken, is het wel van belang extra aandacht te besteden aan het inplanten en de verzorging van de beukenhaag. Met deze tips helpen wij je graag op weg.

Welke soort kies ik: haagbeuk, groene beuk of rode beuk?

Bij Budgetplant heb je keuze uit 3 soorten beuken, namelijk de haagbeuk, de groene beuk en de rode beuk. De groene beuk en rode beuk behoren tot dezelfde soort (Fagus sylvatica), met als enige verschil dat de ene groene bladeren heeft en de andere rode (de naam zegt het al natuurlijk). Het verschil tussen een haagbeuk (Carpinus betulus) en een groene beuk is voor de meeste mensen minder duidelijk.

Wij zetten de grootste verschillen graag voor je op een rij:

  • Bij de beukenhaag (Fagus sylvatica) blijven de verdorde, bruine bladeren in de winter aan de plant hangen. Deze vallen pas af wanneer de haag in het voorjaar weer nieuwe bladeren krijgt. Dit in tegenstelling tot de haagbeuk (Carpinus betulus), die zijn blad in het najaar verliest en in de winter dus helemaal kaal is.
  • In het voorjaar loopt de haagbeuk eerder uit dan de beukenhaag. Daar kan wel 2 à 3 weken verschil in zitten.
  • De haagbeuk gedijt op elke grondsoort, ook op een vochtigere bodem. De groene en rode beuk staan het liefst op de drogere, goed doorlatende bodem.

soorten beuken

Kweekwijze kiezen

Onze beukenplanten zijn in 3 verschillende kweekwijzen te koop, namelijk als wortelgoed, kluit of in pot gekweekt. De belangrijkste verschillen hierin zijn:

  • Wortelgoed

Wortelgoed planten zijn in de volle grond gekweekt en worden vlak voor de levering bij de kweker uit de grond gehaald. De planten worden vervolgens met kale wortels geleverd. Er zit dus geen aarde om de wortels. Wortelgoed kan alleen in de herfst en winter/vroege voorjaar worden geleverd. Alleen in deze periode zijn de planten namelijk in rust en ondervinden ze geen schade van het blootliggen van de wortels. Belangrijk om te weten is, dat de kans op het niet aangroeien van een plant bij wortelgoed altijd groter is dan bij planten in een pot. Je moet rekenen op een uitval van ongeveer 10% van de planten. Dat is heel normaal.

Het grote voordeel van wortelgoed planten is dat het goedkoop is. Een nadeel kan zijn dat een haag van wortelgoedplanten niet meteen dicht en volgroeid is. De planten moeten nog nieuwe wortels aanmaken in de grond en hebben daardoor meer tijd nodig om een mooie dichte haag te vormen.

Let op: planten met wortelgoed zijn uitgesloten van aangroeigarantie.

  • Kluitgoed

Beukenplanten met kluit zijn ook in de volle grond gekweekt, maar zijn wat oudere planten die tussentijds gesnoeid, verplant en rondgestoken zijn. Hierdoor gaat deze haagplant zich goed vertakken en ontstaat er een goede wortelontwikkeling. Nadat de haagplant met kluit is besteld, wordt deze machinaal of met de hand uit de grond gerooid. De aarde blijft op deze manier rondom de wortels zitten. Dit resulteert in een stevige, vaste kluit. De wortels worden daarna verpakt met jute of een acryl netje eromheen. Zo blijft de kluit mooi bij elkaar bij levering. Kluitgoed is, net als wortelgoed, alleen leverbaar in de herfst en in de winter/vroege voorjaar.

  • In pot gekweekt

Een haagplant in pot wordt al als jonge plant in een pot gekweekt. Doordat de kluit van de haagplant compleet doorgeworteld is in de pot, groeit deze gemakkelijk aan als hij ingeplant wordt. Planten in pot kunnen het gehele jaar door ingeplant worden, behalve wanneer de grond bevroren is.

kweekwijze

Inplanten

Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken, raden we aan onderstaande instructies op te volgen.

  • Voorbereiding

Het is handig om van te voren al een sleuf te graven, zodat de beukenplanten na ontvangst snel de grond in kunnen. De breedte van de sleuf is een beetje afhankelijk van de grootte van de planten, maar over het algemeen is een breedte van 30 cm voldoende. Houd bij grotere planten een breedte van 40 cm aan.

  • Grond

Om ervoor te zorgen dat de beukenhaag goed kan groeien, kun je de bestaande grond het beste vermengen met aanplantgrond voor beuken.

Let op: in kleigrond kan de groei van beuken tegenvallen. Kleigrond kun je iets geschikter maken voor beuken door de kleigrond te vermengen met zand (bijv. speelzand).

  • Inplanten

Plant de beuken haagplanten zo snel mogelijk. Dit geldt zeker voor planten die als wortelgoed zijn geleverd! Wanneer het niet mogelijk is de beuken meteen in te planten, zet ze dan in de schaduw uit de wind, dek de wortels goed af en houd ze vochtig. Bij nachtvorst moeten de planten worden ingepakt, omdat de wortels anders bevriezen en uitdrogen.

Beuken moeten op dezelfde hoogte worden ingeplant als ze bij de kweker op het land hebben gestaan. Dat is te zien aan het kleurverschil op de bast. Het donkere gedeelte moet in de grond zitten, de wortels moeten volledig bedekt worden met grond.

Let op: dompel beuken met blote wortel voor het planten NOOIT in een emmer water, omdat beuken noodzakelijke schimmels aan de wortels hebben die niet afgespoeld mogen worden.

  • Bemesten

Gebruik Hagen-AZ als meststof. Dit is een 100% organische meststof waar bodemschimmels aan toegevoegd zijn. Het zorgt ervoor dat het wortelstelsel meer water en voedingsstoffen opneemt.

Water geven

Na het inplanten van de haag is het natuurlijk van belang de haagplanten goed te verzorgen. Met name het geven van de juiste hoeveelheid water blijkt in de praktijk niet altijd gemakkelijk te zijn.

De hoeveelheid water die de beukenplanten nodig hebben, is afhankelijk van de tijd van het jaar en de buitentemperatuur. In het algemeen kun je zeggen dat beuken in het najaar en de winter, dus in de periode dat er geen groen blad aan zit, veel minder water nodig hebben dan in de rest van het jaar. Dit komt doordat er in deze periode geen verdamping via de bladeren plaatsvindt. Dit betekent dus dat je bij beuken die als wortelgoed of met kluit zijn geplant, voorzichtig moet zijn dat je niet teveel water geeft! Bij een teveel aan water kunnen de wortels namelijk gaan wegrotten en zullen de planten het niet overleven. Meestal is het regenwater dat valt voldoende voor de planten. Alleen gedurende de eerste weken extra water geven wanneer de bodem echt droog is!

Planten in pot kunnen het hele jaar door worden ingeplant. Wanneer de beuken bij het inplanten in (groen) blad staan, is de waterbehoefte natuurlijk veel groter. Check daarom dagelijks de bodem. Deze dient normaal vochtig te zijn, dus niet droog maar ook niet kletsnat.

Zeker in het eerste jaar na het aanplanten is het belangrijk dit goed in de gaten te houden! Gebruik eventueel een vochtigheidsmeter om de vochtigheid van de bodem te testen.

Snoeien

Na het inplanten van een beukenhaag kan in principe meteen worden gesnoeid. Zolang de haag nog niet op de gewenste hoogte is, snoei je alleen de zijkanten van de beukenplanten. Door te snoeien zullen de planten zich meer gaan vertakken en zal de haag sneller dichtgroeien.

Om een haag van beukenplanten mooi te houden is het aan te raden om minimaal 1 keer per jaar te snoeien rond de langste dag van het jaar (21 juni). Wil je liever 2 keer snoeien? Doe dit dan eind mei en eind augustus.

Heb je vragen over haagplanten of andere tuinplanten?

Bel, mail of chat met ons. We geven je graag verder professioneel advies. Of bezoek ons tuincentrum in Venlo (Limburg) met een oppervlakte van meer dan 45.000 m2 (grotendeels overdekt).