Haagplanten aan het Water

Wat is er nu beter dan een tuin die naast weelderig groen ook de glinstering van water omarmt? Of je nu een ruimtelijk landschap wilt creëren of je kiest juist voor een oase aan het water, de keuze van de juiste haagplanten kan een wereld van verschil maken. In deze blog ontdekken we de wereld van haagplanten die bloeien langs waterpartijen en hoe ze de essentie van waterrijk tuinieren kunnen vastleggen.

Een Kanaaloever Tuin

In de wereld van tuinen aan het water zijn oevertuinen echte juweeltjes. Aanliggend aan kanalen bieden ze een breed zicht dat vaak de drukte van stedelijk leven compenseert. De scheidingslijn tussen de eigen tuin en die van de buren wordt meestal gemarkeerd door een haag. Hoewel de achterzijde van deze tuinen grenst aan water, wordt dit aspect vaak geaccentueerd door kleine aanlegsteigers en muurtjes, die de interactie met het water bevorderen.

Hoewel een oevertuin direct grenst aan water, is de grond vaak identiek aan die van omliggende tuinen. Dit betekent dat veel haagplanten zonder extra zorg kunnen worden geplant. Voor vochtige grond kan een verhoogde border met goede drainage overwogen worden. Als je je voeten droog wilt houden bij het planten, gebruik dan een hooivork om kleine drainagegaten te maken.

Vrijwel elke haagplant kan in een oevertuin gedijen. Coniferen zoals taxus, thuja en Californische cipres zijn fantastische opties voor een robuuste tuinafscheiding. Door jaarlijks te snoeien, transformeren ze tot weelderige, formele, wintergroene hagen die jarenlang trouwe grenswachten zijn. Wil je een bestaande schutting transformeren? Een klimophaag is jouw kleurrijke oplossing. Laat hem tegen de schutting opklimmen voor een levendig tintje.

De Kustgebied Tuin

Een tuin nabij de kust vereist speciale zorg vanwege harde wind en zoute grond. Deze elementen kunnen traditionele haagplanten zoals taxus en laurier uitdagen. Gelukkig zijn er planten die bloeien in dergelijke omstandigheden. De Griselinia littoralis, afkomstig uit Nieuw-Zeeland, is een wintergroene haagplant die goed bloeit in de zoute lucht. Plant hem op een zonnige plek en bescherm hem tegen winterse kou.

De olijfwilg, of zilverbes, is een andere winnaar in kustgebieden. Met een dichte groeivorm en wintergroene bladeren, zijn zowel Griselinia als olijfwilg ideaal voor formele hagen. De Griselinia kan behoorlijk hoog worden - tot wel 5 of 6 meter - terwijl de olijfwilg rond de 2 meter blijft. Onthoud echter dat beide planten niet dol zijn op kou en extra winterbescherming waarderen.

Een Vijverzijde Tuin

Een vijver in de tuin voegt een speelse dimensie toe. De grond en lichtomstandigheden blijven over het algemeen hetzelfde, waardoor de meeste haagplanten hier goed kunnen leven. Of je nu kiest voor een natuurlijke omgeving met inheemse planten of een strakke, moderne look met formele hagen, de keuze is aan jou.

Een vijver trekt vaak meer leven aan, zelfs zonder vissen. Kikkers voelen zich vaak aangetrokken tot tuinvijvers. Voor een levendige tuin zijn bloeiende haagplanten zoals de vlinderstruik en de gele kornoelje perfect. Sommige haagplanten trekken zelfs vogels aan die nesten bouwen in de hagen of de bessen opsmikkelen. De haagliguster is hiervan een mooi voorbeeld - semi-wintergroen en een welkome aanvulling in bijna elk ontwerp.

Water voegt een vleugje magie toe aan je tuinlandschap, en het goede nieuws is dat het meestal weinig invloed heeft op je plantkeuzes. Als je specifieke vragen hebt over je grondsoort of welke haagplanten het beste zijn voor jouw kusttuin neem dan gerust contact met ons op of kom eens langs bij onze winkel in Venlo.