Kleigrond is een vruchtbare grondsoort, maar heeft vaak ook wat extra zorg en aandacht nodig. Zo kan kleigrond juist heel nat, maar ook heel droog worden. Regent het lange tijd, dan kunnen er (bij slechte drainaige) bijvoorbeeld plassen ontstaan. Aan de andere kant is het ook zo dat kleigrond bij (langdurige) droogte, wat lastiger vochtig te houden is. Heb je een tuin met kleigrond? Dan vergt tuinieren over het algemeen dus een beetje meer zorg en aandacht. Maar met de juiste planten creëer je ook op kleigrond een mooie haag. Wil je weten welke haagplanten geschikt zijn voor je kleirijke tuin? We hebben onze tips voor je op een rij gezet.

Zo zorg je ervoor dat haagplanten goed gedijen in kleigrond 

Kleigrond in je tuin? We delen hier onze tips om kleigrond te verbeteren, maar ook waar je rekening mee moet houden om haagplanten te laten floreren in je tuin.

Bodemverbetering: kleigrond is van nature een voedzame bodem, maar toch doe je er goed aan om de bodemstructuur te verbeteren. Het verbeteren van de bodemstructuur zorgt namelijk voor een betere drainage en beluchting waardoor de grond niet te nat wordt en blijft. Voeg een flinke hoeveelheid compost, organische mest of bladaarde door de bovenlaag. Bij voorkeur doe je dit in de lente of in het najaar en bij elke nieuwe plant die je in de kleigrond zet. 

Goede drainage: we benoemden het eerder al even, maar kleigrond is van zichzelf al een vochtige grond. Omdat je niet wilt dat het water blijft staan, kun je planten op verhoogde bedden zetten en grind toevoegen. Loop daarnaast ook niet over de grond als deze nat is, je maakt de kleigrond zo juist natter en compacter. Grote klonten klei kun je breken met een schep of spade. Heb je juist een droge harde toplaag? Dan spoelt het water bij regen van de klei af in plaats van dat het wordt opgenomen. Voeg in de lente daarom een mulchlaag van houtschors of ander organisch materiaal toe, dit helpt de grond om vocht vast te houden en de grondtemperatuur te reguleren. 

Juiste verzorging: tot slot is ook de juiste verzorging van je haagplant belangrijk. Dat begint natuurlijk al bij het plaatsen van je haagplant. Let bij het plaatsen van de haagplant altijd op de aanbevolen plantdiepte en zet ze niet te diep. Wanneer je haagplanten te diep plaatst is de kans op wortelrot namelijk groter. Ook een regelmatige snoeibeurt is belangrijk. Niet alleen om de groei en bloei te stimuleren, maar ook om de gewenste vorm te behouden.  

Geschikte haagplanten voor in kleigrond

Je weet inmiddels hoe je de kleigrond in je tuin kunt verbeteren en ook hoe je de juiste de grond een beetje kunt helpen om de juiste omstandigheden te creëren voor je haagplant. Niet iedere haagplant is geschikt voor kleigrond, maar we hebben een fijne selectie voor je samengesteld van haagplanten die prima gedijen in vochtige en stevige kleigrond. 

1. Sierkers (Prunus serrulata): als je van bloemen houdt, dan is de sierkers een prima keuze. De sierkers doet het met een beetje hulp namelijk prima op vochtige kleigrond en voegt met haar prachtige lentebloesems daarnaast ook nog eens een heleboel kleur aan je tuin toe.  

2. Haagbeuk (Carpinus betulus): de haagbeuk is misschien wel een van de bekendste haagplanten en dat is niet zo gek. De haagbeuk is namelijk een prima keuze wanneer je op zoek bent naar een geschikte haagplant voor op kleigrond. De haagbeuk is daarnaast populair vanwege zijn dichte groei en het vermogen om gesnoeid te worden tot verschillende vormen.  


3. Gelderse Roos (Viburnum opulus): ook de Gelderse Roos doet het goed in vochtige grond. Deze 'Sneeuwbal' heeft daarnaast prachtige geurende bloemtrossen die groen-wit van kleur zijn en een bolvormige vorm hebben. Een lust voor het oog dus.

4. Kornoelje (Cornus sanguinea): de kornoelje is de plant met de bekende rode takken. Maar naast deze schitterende rode takken komen er ook mooie bloemen, vruchten en prachtig blad aan deze struik. Met het aanplanten van kornoelje als haag krijg je dus een jaarrond veranderende haag: heel dynamisch!

5. Hondsroos (Rosa canina): deze inheemse rozensoort produceert prachtige roze bloemen en felrode rozenbottels die vogels aantrekken en doet het daarnaast ook nog eens goed op kleigrond.

Koop topkwaliteit haagplanten voor een voordelige prijs 

Kwalitatief goede haagplanten kun je voordelig kopen bij Budgetplant. Wij zijn van oudsher een haagplantenspecialist en weten dus als geen ander waar we de mooiste planten in kunnen kopen. Daarnaast hebben we onze verwerking en verzorging dusdanig efficiënt ingericht zodat we de kosten laag kunnen houden. Kwaliteit tegen lage prijzen: dat is waar wij voor staan! 

Heb je vragen over haagplanten? Onze groenspecialisten staan voor je klaar, per telefoon, mail en chat!