Nachtvorst is geen probleem voor bomen, planten of hagen die net geplant zijn. Dankzij het opkuilen, zijn deze planten al bezig met inwortelen en is nachtvorst niet schadelijk. Je kunt de boom of (haag)plant overdag planten, uiteraard wanneer de grond niet bevroren is. Zorg er bij een strenge vorst wel voor dat je de boom of (haag)plant met blote wortel niet lang boven de grond laat liggen. De jonge en nieuwe haarwortels kunnen dan beschadigen. Kom je niet toe aan het planten van de boom of (haag)plant, zet deze dan even met wortels onder de grond, zodat de wortels niet uitdrogen.

Het najaar is de perfecte tijd om beuken en andere hagen te planten. Bekijk hier welke haagplant bij jouw wensen past.

(Haag)planten en bomen planten in het najaar

De tuin in het najaar laten voor wat het is? Dat is niet nodig, je kunt wel degelijk bomen en (haag)planten in de winterperiode planten. Veel planten zijn dan namelijk in rust en daarom kun je ze zorgeloos planten en verplanten. Ook beginnen de planten in het voorjaar al met uitlopen wanneer je ze al in het najaar geplant hebt.

Je kunt kiezen voor planten met blote wortel, kluit, in pot of als kant-en-klaar haag.

  • Van oktober t/m april kun je bomen en (haag)planten met blote wortel of kluit planten. Deze staan niet in pot maar worden vers uit de grond gerooid bij onze kwekers.
  • Potgekweekte planten kun je het hele jaar door aanplanten (behalve bij vorst).

Lees in ons blogartikel meer over het verschil tussen planten met blote wortel, kluit en in pot.

Er is een verschil tussen nachtvorst en vorst

Wanneer het zowel ’s nachts als overdag vriest, raakt de bovengrond bevroren en kan het matig tot streng gaan vriezen. Op het moment dat de temperatuur op 10 centimeter hoogte onder het vriespunt terechtkomt, spreekt men van nachtvorst. Matige vorst wil zeggen tussen de -5 en -10 graden Celsius. Bij strenge vorst liggen de temperaturen tussen de -10 en -15 graden Celsius. 

TIP: Zolang je met een schop in de grond kunt, kun je gewoon planten.

planten in de winter

Wat moet ik doen als ik al planten besteld heb en het gaat vriezen?

Heb je planten besteld en zie je dat het ’s nachts gaat vriezen, maak je dan geen zorgen. Overdag warmt de grond vaak weer op en kun je gewoon planten. Als je water gaat geven na het inplanten en het gaat de dagen daarna overdag flink vriezen, dan moet je opletten omdat de bodem kan bevriezen. Heb je planten besteld en gaat het ook overdag flink vriezen? Neem dan even contact met ons op om de leverdatum te verzetten.

Planten in pot beschermen

Met name de wortels van planten in pot zijn gevoelig bij vorst en kou. Bescherming is dus aan te raden.

  • Bekleed de pot of bak aan de binnenkant met noppenfolie.
    Breng noppenfolie aan rondom de binnenkant van de pot.
  • Zorg voor een drainagegat zodat het water afgevoerd kan worden.
    Check of de pot deze al heeft, indien dit niet het geval is kun je een of meerdere (kleine) gaten aan de onderkant van de pot of bak boren.
  • Zet de pot op een beschutte plek.
    Zoveel mogelijk uit de wind, dicht tegen elkaar aan. Je kunt er ook voor kiezen om de pot tegen de muren van het huis te zetten. Omdat de woning warmte verliest, zal een pot meestal niet bevriezen.
  • Zet potten op een droge plek.
    Natte aarde is de grootste oorzaak van brekende potten. Plaats poreuze potten daarom onder een afdakje of in de schuur.

Planten beschermen in volle grond

Als het kouder wordt, moeten kwetsbare planten tegen de vorst worden beschermd. Tussen (matig)winterharde en vorstgevoelige winterharde zit een verschil met betrekking tot de bescherming van deze planten.

- Winterharde planten
Winterharde planten en bomen beschermen zichzelf tegen vorst. Maar een beetje hulp kunnen ze wel gebruiken. Staan ze in de winter in gure, harde wind? Gebruik dan noppenfolie of

een afdekhoes

. Is de storm voorbij? Haal het beschermende materiaal weer weg, je winterharde planten redden zichzelf weer prima.

- Matig winterhard
Het hangt een beetje van de winter af of matig winterharde planten bescherming nodig hebben. Met afdekvlies speel je op zeker en komen ze de winter prima door. Vliesdoek isoleert en ademt tegelijk, waardoor er geen vocht onder blijft zitten. Pak je planten voorzichtig in en maak eventueel een paar ventilatiegaten in het doek.

- Vorstgevoelige planten
Vorstgevoelige soorten zoals tropische en subtropische planten kun je in de winter buiten beschermen door ze af te schermen met vliesdoek of een afdekhoes. Let op! Zorg ervoor dat je plant en de folie of de hoes altijd droog zijn voor het inpakken. Zo voorkom je schimmel en rot.

TIP: Laat de bladeren liggen. Bladeren op de grond geven bescherming aan planten in de tuin (en aan egels). Planten vinden deze natuurlijke deken fijn als bescherming tegen de vrieskou.

bescherm je groenblijvende planten tegen de kou

Trek de beschermhoes over de plant heen

Rits de beschermhoes dicht en trek het koord aan